Asunto-osakerekisteri (ASREK-hanke)

Asunto-osakerekisteri on uusi rakenteilla oleva rekisterijärjestelmä, jolla voidaan rekisteröidä osakehuoneistoja koskevat tiedot ja omistajamerkinnät.

Rekisterin avulla asunto-osakkeiden omistuksen siirto ja panttaus voidaan tehdä sähköisesti. Lisäksi rekisteri tarjoaa asuntoihin ja yhtiöihin liittyvät monipuoliset tietopalvelut.

Luotettavia asuntojen omistajatietoja tarvitaan useissa yhteyksissä, sillä huomattavalla osalla kansalaisista on asunto-osakkeita ja asunto-omaisuuteen on sitoutunut merkittävä määrä varallisuutta. Asunto-osakerekisteri helpottaa kymmenien tuhansien henkilöiden työtä niin isännöinnissä, kiinteistönvälityksessä, rahoituslaitoksissa kuin julkishallinnossakin.

Julkisten palvelujen digitalisointi on yksi hallituksen kärkihankkeista. Asunto-osakerekisteriä tuottaa poikkihallinnollinen yhteistyöhanke ASREK ja siitä vastaa maa- ja metsätalousministeriö. ASREK-hankkeen operatiivisesta toteutuksesta vastaa Maanmittauslaitos. Tämän hetken suunnitelmien mukaan asunto-osakerekisterin ensimmäiset osat otetaan käyttöön vuoden 2019 aikana.

Lisätietoa hankkeesta löytyy ministeriön verkkosivuilta. Siellä voi myös ilmoittautua hankkeen seuraajaksi.

Hankkeeseen liittyviä kysymyksiä ja kommentteja voi lähettää osoitteeseen asrek@maanmittauslaitos.fi.

Kutsu ASREK-infotilaisuuteen

Maa- ja metsätalousministeriö järjestää Sähköisen asunto-osakerekisteri -hankkeen (ASREK) info-tilaisuuden hankkeen sidosryhmille keskiviikkona 3.5.2017 klo 13-15. Paikkana on Radisson Blu Seaside Hotelli, Ruoholahdenranta 3, Helsinki.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille asunto-osakeyhtiöiden ja huoneistojen tietoja toiminnassaan tarvitseville tai tuottaville yksityisen ja julkisen sektorin tahoille.

Tilaisuudessa käydään läpi hankkeen tilannetta siirryttäessä toteutusvaiheeseen.

Ohjelma:

  • 13:00 - 13:15 Tilaisuuden avaus, Pentti Lähteenoja, MMM
  • 13:15- 13:30 Keskeiset tavoitteet ja hyödyt, Antti Kosonen, MML
  • 13:30 -14:15 Toteutuksen vaiheistus ja organisointi, Jori Turunen, Mikko Tallgren, MML
  • 14:15 - 14:30 Asuntoyhtiön perustamisen sähköiset palvelut, Esa Kosonen, PRH
  • 14:30 - 14:45 ASREK lainsäädäntö, Susanna Paakkola, MMM
  • 14:45 - 15:00 Keskustelua ja kysymyksiä
  • 15:00 Tilaisuuden päättäminen

Ilmoittaudu tilaisuuteen

Tilaisuutta voi seurata myös verkon kautta. Osallistumislinkki tulee näille sivuille ennen tilaisuutta.