Maanmittausalalle töihin tai opiskelemaan

MaastossaMaanmittausala sopii sinulle erinomaisesti, jos pidät esimerkiksi luonnossa liikkumisesta, kartoista, tiimityöstä ja asiakaspalvelusta. Tarjolla on toki myös muutakin kuin perinteistä maanmittaustyötä, kuten esimerkiksi tutkimustyötä tai IT-palvelujen kehittämistä. Niiden pariin voi päästä muitakin reittejä pitkin kuin alla listatuista opiskelupaikoista.

Maanmittausalan perustason opinnoissa ja työssä opit lukemaan karttaa, mittaamaan maastoa ja hyödyntämään tietotekniikkaa. Alan huipulle päästäksesi tarvitset jonkin verran matematiikkaa, lakikirjoja ja yhteistyötä eri asiantuntijoiden kanssa.

Maanmittausalaa voi opiskella ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Opiskelupaikkoja on ympäri Suomen. Valmistuttuasi voit työskennellä kunnissa, valtiolla tai maanmittaukseen tai paikkatietoihin erikoistuneissa yrityksissä. 

Valmistu ammattikoulusta kartoittajaksi

Ammattikoulusta valmistuu kartoittajaksi opiskelemalla kolmivuotisen maanmittausalan perustutkinnon. Kartoittaja voi olla ulkona maastossa lohkomassa mökkitonttia tai mittaamassa rakennuspaikkoja. Yhtä hyvin kartoittaja voi päivittää Suomen karttaa tai toimia myynti- tai koulutustehtävissä.

Opiskele maanmittausinsinööriksi ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan koulutusohjelmassa opiskellaan muun muassa paikkatietotekniikkaa, kiinteistötoimituksia ja kartan tekemistä. Maanmittausinsinööri (AMK) voi olla ammatiltaan esimerkiksi toimitusinsinööri, kaavoittaja, sovelluskehittäjä tai projektipäällikkö.

Maanmittausinsinööriksi voi opiskella Metropoliassa ja Lapin ammattikorkeakoulussa.

Opiskele insinööriksi yliopistossa

Aalto-yliopistossa voi opiskella diplomi-insinööriksi, joka on suuntautunut kiinteistötalouteen tai geoinformatiikkaan. Diplomi-insinöörien tehtäväkenttä paikkatieto- ja maanmittausalalla on laaja. Ammattinimikkeenä voi olla vaikkapa perustoimituspäällikkö, kehitysjohtaja, paikkatietokonsultti, sovelluspäällikkö tai kaupungingeodeetti.

Lue Maanmittauslaitoksessa kesätöissä olleen geoinformatiikan opiskelijan blogi.

Löydä alan opiskelupaikat

Opintopolku.fi-palvelussa voi etsiä tarkempaa tietoa alan tutkinnoista. Etsiessäsi esimerkiksi lisätietoa kartoittajan tutkinnoista, syötä etusivun hakukenttään hakusanaksi kartoittaja.