Hyppää pääsisältöön

Alapitkä-Siilinjärvi 110 kv Voimajohto, Lapinlahti, Kuopio ja Siilinjärvi

Toimitusnumero
2023-715805
Toimituslaji
Lunastustoimitus
Kunta
Lapinlahti
Kuopio
Siilinjärvi

Yleisesti

Savon Voima Verkko Oy omistaa Alapitkä – Siilinjärvi ja Siilinjärvi - Vuorela väleillä kulkevat vanhat 110 kV voimansiirtojohdot. Johdot ovat keskeinen osa Siilinjärven, Toivalan sekä Vuorelan alueiden sähkönjakelua. Kyseiset johdot on rakennettu vuosina 1966– 1967. Johtojen ikääntymisen sekä suoritettujen kuntotarkastusten tulosten perusteella nykyiset voimajohdot on päätetty uusia. Voimajohdot välillä Alapitkä – Siilinjärvi 110 kV ja Siilinjärvi – Vuorela (Limalahti) 110 kV voimajohdot on tarkoitus uusia ja rakentaa pääosin vanhalle lunastetulle maa-alueelle.

Maanmittauslaitos on myöntänyt 2.6.2023 Savon Voima Verkko Oy:lle luvan hakemuksen mukaisesti ja hakemuksessa tarkoitetulla alueella lunastamalla hankkia pysyvä käyttöoikeus 110 kV voimansiirtojohtoja ja tiedonsiirtolaitteita varten tarvittaviin alueisiin. Myönnetyn lunastusluvan vuoksi tämä kyseinen lunastustoimitus on tullut vireille. 

Tässä toimituksessa käsitellään Alapitkä-Siilinjärvi-Vuorela (Limalahti) 110 kV voimajohdon osuutta pylväsvälillä 3Y-62ATEL (kts. liite Yleiskartta ja Karttaote 1:10 000). Voimalinja kulkee noin 15 km matkan Lapinlahden ja Siilinjärven kuntien sekä Kuopion kaupungin alueella.

Voimalinjan osuutta pylväsvälillä 62ATEL-110 TEL Siilinjärvi-Vuorela käsitellään toimituksessa 2023-727305 myöhemmin tiedotettavana ajankohtana.

Lunastustoimituksen tarkoitus

Toimituksessa on tarkoituksena lunastaa pysyvä käyttöoikeus voimansiirtolinjan vuoksi tarpeellisiin alueisiin. Lisäksi käsitellään korvausten määrääminen hankkeen ja toimituksen aiheuttamista taloudellisista menetyksistä.

Lisätietoa voimajohtoalueen lunastustoimituksesta on liitteenä olevassa esitteessä.

Ennakkohaltuunottolupa

Lunastusluvan myöntämisen yhteydessä hakijalle on myönnetty lunastuslain 58 §:n mukainen ennakkohaltuunottolupa. 

Käyttöoikeus

Voimajohtoalueeksi tarvitaan 26 metriä leveä johtokäytävä sekä tämän molemmin puolin 10 metrin levyiset reunavyöhykkeet (26m+2x10m). Vanha lunastus on Alapitkä-Siilinjärvi välillä ollut 26m+10m reunavyöhykkeet.

Lunastusluvan mukaisesti lunastuksen kohde on jätetty lunastuslain 10 §:n mukaisesti vähemmän tärkeiltä osin lunastustoimituksessa määrättäväksi.

Voimajohtoa varten tulee lunastettavaksi seuraavanlainen kiinteistöjen käyttöoikeuden rajoitus (kts. liite Päätös lunastusluvasta): 

1) Johtopylväiden rakenteiden väliin ja kolmea (3) metriä lähemmäksi niiden ulkopuolelle ei saa pystyttää minkäänlaisia rakenteita tai laitteita, tavallisia aitoja lukuun ottamatta. 

2) Aitoja ei saa kiinnittää pylväisiin. 

3) Ojia tai muita kaivauksia ei saa tehdä eikä tieoikeutta perustaa kolmea (3) metriä lähemmäksi pylväsrakenteita, etäisyys luettuna ojan tai kaivauksen luhistumattomasta reunasta. 

4) Johtoaukealla kokonaisuudessaan ei saa ilman rakennuttajan lupaa kasvattaa puita eikä pitää rakennuksia tai kahta (2) metriä korkeampia muitakaan rakenteita tai laitteita, tavallisia aitoja lukuun ottamatta.

 5) Metsämailla molemmin puolin johtoaukeaa olevilla 10 metrin levyisillä ns. reunavyöhykkeillä kasvava puu saa johtoaukean reunassa olla enintään 10 metrin pituinen ja muulla osalla reunavyöhykettä niin paljon sanottua mittaa pitempi kuin puun etäisyys on johtoaukean reunasta. 

6) Johtoaukealla tai sen läheisyydessä ei saa harjoittaa sellaista toimintaa, josta saattaa aiheutua vaaraa johdon käytölle ja kunnossapidolle.

Näiden rajoitusten kautta varataan johdon omistajalle seuraavat johdon rakentamisen, käytön ja kunnossapidon vuoksi tarpeelliset oikeudet kiinteistöjen käyttöön: 

1) Oikeus pystyttää ja pitää johtoaukealla voimansiirtojohto pylväineen, johtoköysineen sekä voiman- ja tiedonsiirtoon liittyvine laitteineen.

2) Oikeus suorittaa tarpeellisia mittauksia johtoaukealla sekä suorittaa maadoituksia, joista aiheutuvat työnaikaiset vahingot korvataan erikseen maanomistajille. 

3) Oikeus pitää johtoaukea vapaana puista, vesoista ja muista esineistä, jotka saattavat vaikuttaa häiritsevästi johdon käyttöön ja kunnossapitoon. 

4) Oikeus poistaa johtoaukealta rakennukset ja muut rakenteet, joiden paikoillaan pysyttämisestä tai sinne pystyttämisestä ei ole erikseen sovittu. Rakentamisraja sijaitsee 23 metrin etäisyydellä johdon keskilinjasta. 

5) Oikeus sopivalla tavalla merkitä johtoaukean rajat niin, että ne ovat helposti havaittavissa.

 6) Oikeus merkitä ne reunavyöhykkeellä sijaitsevat ja eritysestä syystä myös johtoaukean ulkopuolella kasvavat puut, jotka mittansa vuoksi voivat olla vaarallisia johdon säilymiselle sekä kaataa tällaiset puut, ellei metsänomistaja itse huolehdi niiden kaatamisesta. Johtoalueen ulkopuolella tapahtuvasta puiden kaatamisesta aiheutuva vahinko korvataan erikseen maanomistajalle. 

7) Oikeus johdon omistajan lukuun työskenteleville henkilöille jalan tai ajoneuvoilla liikkua johtoaukeaa pitkin pylväältä toiselle sekä sitä varten tehdä sinne väliaikaisia ajoteitä ja rumpuja, tehdä ja kunnossapitää johtoaukealla olevissa aidoissa tarpeellisia veräjiä ja käyttää hyväkseen johtoaukealle johtavia kiinteistölle kuuluvia teitä ja polkuja sekä tarvittaessa muitakin alueita kulkemiseen jalan tai moottorikäyttöisillä tai muilla työkoneilla ja ajoneuvoilla.

Toimituksen edelliset vaiheet

-

Toimituksen 2023-715805 tulevat vaiheet

Alkukokous ja haltuunotto 22.2.2024 klo 9:00 Kokouspaikkana toimii INNOCUM I1, 2.krs, kokoustila Axel. Osoite: Harjamäenraitti 7, 71870 Siilinjärvi.

Alkukokouksessa on tarkoituksena käsitellä Alapitkä(Lapinlahti)-Siilinjärvi väliä mm. toimituksen aloittaminen ja lunastusluvassa myönnetty ennakkohaltuunotto. Korvauskäsittely aloitetaan rakennustöiden valmistuttua. Asianosaisten on esitettävä ennakkokorvausvaatimuksensa viimeistään tässä kokouksessa.

Asianosaisten poissaolo ei estä toimituksen käsittelyä

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Aleksi Lehtonen

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).