Vid årsskiftet fanns det totalt 568 samfällda skogar med en total areal på nästan 740 000 hektar. Visserligen har de samfällda skogarna en större driftsareal än så, genom att de äger nästan 65 000 hektar separata lägenheter som inte är anslutna till någon samfälld skog.
De senaste åren har arealen av samfällda skogar ökat med 20 000–25 000 hektar per år, och antalet har ökat med 30–40 per år.
− Det senaste fenomenet är upplösning av delägarlaget och därmed av den samfällda skogen. Vi har sett några sådana fall per år de senaste åren. Oftast är det fråga om en samfälld skog som ägs av en släkt, och det saknas vilja att fortsätta verksamheten. Ett alternativ kan då vara sammanslagning av den samfällda skogen med en annan, säger ledande expert Esa Ärölä.
En samfälld skog är delägarnas gemensamma skogsområde
– Ökningen av samfällda skogar började efter början av 2000-talet till följd av ändringar i lagen om samfällda skogar och effektivare kommunikation. Bakom ökningen finns Lantmäteriverkets, skogsorganisationernas och i synnerhet Finlands skogscentrals kommunikation i samband med olika gårdsstrukturprojekt, säger ledande expert Esa Ärölä.
En samfälld skog är ett till flera delägarlägenheter hörande område som är avsett att användas för hållbart skogsbruk.
– Delägarskap i en samfälld skog är ett bekymmersfritt sätt att äga skog. Den högsta beslutanderätten utövas av delägarstämman. De praktiska frågorna sköts av en förvaltningsnämnd eller en ombudsman som utses av delägarlaget, säger servicechef Juha Patana.
Man kan bilda en samfälld skog tillsammans med andra skogsägare eller av släktens skogar. Det går också att foga egen skog till en befintlig samfälld skog.
Mer information
Juha Patana, servicechef, 040 092 6672, juha.patana@lantmateriverket.fi
Esa Ärölä, ledande expert, 040 180 1301, esa.arola@lantmateriverket.fi