Rajankäynnillä saat selvitettyä epäselvän rajan paikan tai uusittua kadonneen rajapyykin. Voit tarvita rajankäyntiä, kun haluat rakentaa rajan lähelle, olet myymässä kiinteistöäsi tai suunnittelet metsänhakkuuta. Voit tarvita rajankäyntiä myös silloin, jos olet esimerkiksi kaivamalla poistanut rajapyykin paikaltaan.
Rajankäynnin jälkeen rajan paikka on selvä ja tarvittavat rajapyykit on uusittu.
Rajankäynnin kesto ja vaiheet
Rajankäynti kestää noin 4 kuukautta.
Hakemuksen jälkeen
- Saat ilmoituksen, jossa on rajankäyntiä käsittelevän maanmittausinsinöörin yhteystiedot. Voit ottaa yhteyttä maanmittausinsinööriin, jos rajankäynnillä on kiire.
- Saat ilmoituksen siitä, milloin rajankäynti tehdään. Maanmittausinsinööri lähettää ilmoituksen noin kuukausi ennen käsittelyä myös naapureille.
Rajankäynti (noin 3 kuukautta hakemuksesta)
- Paikan päällä maanmittausinsinööri etsii ja mittaa rajapyykit ja muut rajan paikkaa osoittavat merkit.
- Kaikki osapuolet saavat kertoa oman näkemyksensä rajan paikasta.
- Maanmittausinsinööri ratkaisee rajan paikan ja laittaa tarvittavat rajapyykit.
- Rajankäynti käsitellään kokouksessa, jossa ei ole välttämätöntä olla paikalla.
Rajankäynnin jälkeen (noin 1 kuukausi rajankäynnistä)
- Saat laskun, jos sinut on määritetty maksajaksi rajankäynnissä. Maksuaikaa on tyypillisesti 30 päivää.
- Uudet tiedot ovat rekisterissä nähtävillä.
Ilmoitetut ajat ovat keskimääräisiä. Aikoihin vaikuttaa esimerkiksi vuodenaika, koska talvella mittausten tekeminen ei yleensä ole mahdollista.
Hinta
Rajankäynnin hintaan vaikuttavat rajan pituus, rajapyykkien määrä ja rajaan liittyvien kiinteistöjen määrä. Esimerkiksi 100 metriä pitkä raja kahden kiinteistön välillä ja yhden rajapyykin uusiminen maksaa 625 €. Hinta sisältää kaiken rajankäynnissä tarvittavan, kuten mittaukset ja rajapyykit.
Rajankäynnin maksu jaetaan yleensä tasan rajanaapurien kesken. Jos rajapyykin hajottanut hakee rajankäyntiä, hän maksaa maksun kokonaan.
Näin haet rajankäyntiä
Ennen rajankäynnin hakemista kannattaa keskustella naapurin kanssa. Rajankäyntiä voi hakea kiinteistön omistaja tai rajanaapurit yhdessä. Myös rajapyykin hajottanut osapuoli voi hakea rajankäyntiä.
- Kokoa mahdolliset liitteet ja tallenna ne pdf- tai jpg-muodossa. Voit liittää esimerkiksi kartan tai kuvan epäselvästä rajapyykistä.
-
Hae rajankäyntiä Asiointipalvelussa:
- henkilöasiakkaat
- organisaatioasiakkaatPalveluun voivat kirjautua organisaation puolesta ne henkilöt, joille on kaupparekisteriin merkitty organisaation nimenkirjoitusoikeus.
- Valitse ensin kiinteistö, jolle haet rajankäyntiä. Valitse "Maanmittaustoimitukset" ja "Hae rajankäyntiä".
- Täytä hakemuksen tiedot ja liitä hakemukseen mahdolliset liitteet.
Voit hakea toimitusta myös paperisella hakemuslomakkeella (pdf, suomi.fi), jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asiointipalvelua.
Jos haluat toimituksen asiakirjat sähköisesti itsellesi, ota käyttöön suomi.fi-viestit.