Hyppää pääsisältöön

Kiinteistönmääritys Hattulassa

Toimitusnumero
2015-512490
Toimituslaji
Muut toimitukset
Kunta
Hattula
Hämeenlinna

Toimituskokous

Aika:        Torstaina 10.10.2024 klo 13.00
Paikka:    Juteinitalo, Jaakonsali (auditorio) 
                  Kauppatie 3, 13720 Parola

Sisäänkirjautuminen kokouspaikalla kello 12.30 alkaen
                             
Asianosaisen läsnäolo kokouksessa ei ole välttämätöntä, poissaolo ei estä toimituksen käsittelyä. Toimitukseen voi myös valtuuttaa asiamiehen.

Toimituksen kohteet

Hattulan kunnassa:
82-410-876-1 Yhteinen vesialue (Kosken kylän muodostama vesioikeudellinen kylä),
82-426-876-1 Yhteinen vesialue (Takajärven kylän muodostama vesioikeudellinen kylä),
82-432-876-1 Yhteinen vesialue (Vuohiniemen kylän muod. vesioikeudellinen kylä),
82-876-11-0   Takajärven osakaskunta (edellä mainittujen kylien vesialueet Hattulassa),
82-878-5-0     Yht. saaret (Lumiriippa, Vohlisaari, Lehtimäen saari).
Hämeenlinnan kaupungissa:
109-876-8-1   Yht. vesialue (Takajärven osakaskunnan vesialueet Hämeenlinnassa).

Toimituksen tarkoitus

Toimituksen tarkoituksena on selvittää Kosken, Takajärven ja Vuohiniemen kylien vesioikeudellinen kyläjaotus. Tarkoituksena on käydä kylien vesipiirirajat yhteisillä alueyksiköillä 82-876-11-0 (Hattula) ja 109-876-8-1 (Hämeenlinna).

Takajärven osakaskunta on hallinnut edellä mainittuja vesialueyksiköitä yhtenä kokonaisuutena. Osakkaat ovat kokouksessaan päättäneet kylien vesialueiden yhdistämisestä. Toimituksen tarkoituksena on vesioikeudellisten kylien omistusyksikköjaon selvittämisen (vesipiirirajankäynnin) jälkeen yhdistää Kosken, Takajärven ja Vuohiniemen kylien vesialueet osakaskuntien tekemän päätöksen mukaisesti.

Lisäksi toimituksessa on tarkoitus selvittää seuraavien saarten omistus
- Takajärvessä oleva Lumiriippa niminen saari,
- Renkajärvessä olevat Vohlisaari ja sen kaakkoispuolella oleva saari (Lehtimäen saari).

Vesioikeudellinen kylä

Vesioikeudellinen kylä määrää sen, millä kiinteistöllä on omistus mihinkin vesialueeseen. Ellei vesialueita ole jaettu vesialueen jaossa tai muussa jakotoimituksessa, ne kuuluvat sille vesioikeudelliselle kylälle, jonka maa-alueisiin ne rajoittuvat.

Vuonna 1914 vahvistetussa vesipiirirajankäynnissä on käyty Kosken, Sattulan, Takajärven ja Vuohiniemen jakokunnan rajat. Sattulan kylän vesipiirirajat on myöhemmin käyty ja sen vesialueet jaettu, muiden kylien vesipiirirajat ovat käymättä. Kosken, Takajärven ja Vuohiniemen kylien alueista on muodostettu kiinteistörekisteriin alueyksikkö 82-876-11-0 Takajärven osakaskunta (Hattulan kuntaa). Kameraalisen osittamisen seurauksena osa Takajärven osakaskunnan alueista on siirtynyt Hämeenlinnaan tunnukselle 109-876-8-1 (osakuntaliitos 1.1.2009).

Vuonna 2004 Kosken, Takajärven ja Vuohiniemen vesioikeudellisille kylille on kullekin erikseen vahvistettu osakasluettelo, mistä selviää kyseisen kylän vesialueisiin oikeutetut tilat. Kullekin kylälle on rekisteröity kiinteistörekisteriin alueeton yksikkö, jonne kylän osakasluettelo on tallennettu, yksiköt 82-410-876-1 (Kosken kylä), 82-426-876-1 (Takajärven kylä) ja 82-432-876-1 (Vuohiniemen kylä).

Omistukseltaan epäselvät saaret

Käsiteltävillä vesialueilla isojaon jakokunnan muodostivat Sattulan, Takajärven, Vuohiniemen ja Kosken kylät. Toimituksen kohteena olevat saaret (Lumiriippa, Vohlisaari ja Lehtimäen saari) sijaitsevat em. jakokunnan alueella. Saaria ei ole käsitelty isojaossa eikä niitä ole sen jälkeenkään luettu minkään tilan tiluksiin kuuluvaksi. Saaria ei myöskään ole käsitelty vesialueen jaoissa, saarten omistusoikeus on edelleen epäselvä. Yleensä tällaisia saaria pidetään sen alkuperäisen jakokunnan yhteisenä, minkä alueella ne sijaitsevat.

Osakasluettelot

Yhteinen alue kuuluu kiinteistöille yhteisesti. Sen omistajia ovat osakaskiinteistöjen omistajat yhdessä, he muodostavat osakaskunnan eli omistajayhteisön. Yhteisen alueen osakaskiinteistöt osuuslukuineen selviävät osakasluettelosta. Osakasluettelo näkyy yhteisen alueen kiinteistörekisteriotteessa.

Vesialueiden yhdistämisessä yhdistetään Kosken, Takajärven ja Vuohiniemen vesioikeudellisten kylien alueet ja osakkaat. Takajärven osakaskunnalle vahvistetaan osakasluettelo, missä on yhdistetty em. kylien aiemmin vahvistetut osakasluettelot. Luetteloluonnoksessa kylien osakasluettelot on yhdistetty pinta-alaperusteisesti. Se tarkoittaa, että kukin kylä on saanut osuutta Takajärven osakaskuntaan yhdistyvän pinta-alansa mukaisesti.

Saarten alustavassa osakasluettelossa ovat Kosken, Sattulan, Takajärven ja Vuohiniemen kylien ne kiinteistöt, jotka ovat saaneet osuuden yhteisiin maa-alueisiin. Alkuperäisinä osakaskiinteistöinä ovat Kosken, Takajärven, Vuohiniemen ja Sattulan kylien isojaon aikaiset talot, kukin talo osakkaana isojaossa annetun manttaalinsa mukaan. Uusien tilojen yhteisalueosuudet on tutkittu maanmittaustoimitusten asiakirjoista ja tarvittaessa myös saantokirjoista.

Katso osakasluetteloluonnokset sivun alalaidan liitelinkeistä. Luetteloluonnoksissa osakaskiinteistöt on lueteltu niiden kiinteistötunnuksen mukaisessa järjestyksessä. Jos olet saanut kutsukirjeen toimituskokoukseen, niin tilasi kiinteistötunnus näkyy kirjeen osoitesivulla. Kiinteistötunnuksen voit katsoa myös Karttapaikalta, tarkemmissa mittakaavoissa saat siellä kartoille näkyviin myös kiinteistörajat ja kiinteistötunnukset.

Alueet

Takajärven osakaskunnan Hattulan alueyksikköön 82-876-11-0 kuuluu osa seuraavista vesialueista: Alinen-Savijärvi, Takajärvi, Renkajärvi ja Pikku Tähilammi. Takajärven osakaskunnan Hämeenlinnan alueyksikköön 109-876-8-1 kuuluu osa seuraavista vesialueista: Iso Tähilammi ja Uljasjärvi.

Toimituksen kohteena olevat alueet näet sivun alalaidan liitelinkeistä. Liitteenä on kooste toimituskokouksessa esiteltävistä asioista sisältäen mm. karttaleikkeitä alueista. Huomioi, että eri karttaleikkeet ovat eri mittakaavoissa, eivätkä ne ole vertailukelpoisia keskenään. Liitteenä on myös kartta toimituksen kohteena olevista alueista. Takajärven osakaskunnan alueet näkyvät kartalla punertavalla värillä.

Yhteisten alueiden ja kiinteistöjen sijaintia voit selvittää myös Karttapaikalta. Siellä voit hakea karttoja koko Suomesta mm. paikannimillä ja koordinaateilla. Voit hakea karttoja myös Paikkatietoikkunasta mm. paikannimen tai osoitteen perusteella.

Toimitusinsinööri    Pirjo Alkiomaa
Puhelinnumero       +358 40 755 6227
Sähköposti                pirjo.alkiomaa@maanmittauslaitos.fi