Hyppää pääsisältöön

Ratatoimitus Suomussalmella välillä Pesiö - Taivalkosken kunnanraja

Toimitusnumero
2017-550593
Toimituslaji
Ratatoimitus
Kunta
Suomussalmi

Liikennevirasto on hakenut maanmittaustoimituksia rautatiealueen ulottuvuuksien määrittämiseksi 2014 lähtien. Lisätietoa ratatoimituksesta löytyy alla liitteistä ja linkeistä.  

Tässä toimituksessa käsitellään Suomussalmella rataosuus 2103 välillä Pesiö - Taivalkosken kunnanraja (n.42,4 km:n matkalla, katso alla kohdekartta). Liikennöinti radalla on lakkautettu jo aiemmin. Mitään radan parantamishankkeita ei ole tiedossa.

Toimituksen ensisijaisena tarkoituksena on nykyisen rautatiealueen rajojen selvittäminen. Toimituksen kohteena oleva rautatiealue on muodostettu 1960 -luvun alussa rekisteröidyssä lunastustoimituksessa. Tämän jälkeen osa pyykeistä on kadonnut.

Maastotyöt

Maanmittauslaitos on tehnyt toimituksen vaatimat maastotyöt kesällä 2017 ja 2018. Maastossa on mitattu (GPS-mittaus) tarkasti kaikki rata-alueen rajoilta löytyvät vanhat rajamerkit. Hävinneiden rajamerkkien paikalle on rakennettu rata-alueen ja siihen rajoittuvien kiinteistöjen välisille rajoille uudet rajamerkit (rajapaalut tai pyykit). Näkemäalueita ei ole merkitty maastoon.  Samassa yhteydessä on selvitetty jatkotoimenpiteitä varten myös ne alueet, joissa rata-alueen rakenteet ylittävät nykyisen rautatiealueen kiinteistörajan. Tällaisia laajentumisia ei ole havaittu.

Jatkotoimenpiteet

Toimituskokous pidettiin Suomussalmen kunnanviraston valtuustosalissa ke 20.2.2019 klo 10:00 alkaen. Kokouksessa mm. selostettiin maastossa tehdyt työt ja rakennetut rajamerkit, vahvistettiin (rajankäynnillä) kiinteistörajat rautatiealueen ja siihen rajoittuvien kiinteistöjen välillä, tehtiin tarvittavat tilussiirrot sekä käsiteltiin muut tarpeelliset asiat. Toimitus lopetettiin.   Kokouksesta tiedotettiin maanomistajille lähetetyillä kutsukirjeillä .Kutsu julkaistiin myös 29.1.2019 Ylä-Kainuu sanomalehdessä.

Toimituskartta, josta selviävät käytävät rautatiealueen rajat (rajat punaisella) ja rakennetut rajamerkit (punaisella ja alleviivaus), on alla liitteenä.
 

Yhteystiedot

Toimitukseen liittyviin kysymyksiin vastaa toimitusinsinööri Juha Kemppainen puh 0400 286561, juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi