Voimansiirtolinja 110 kV Seppäsperä-Multia
Ajankohtaista
Lunastustoimikunta pitää lunastustoimituksen alkukokouksen 29.9.2022 klo 9:00 Multian seurakuntakodilla, Kirkkoraitti 2, Multia
Lunastustoimituksen tarkoitus
Lunastustoimituksessa lunastustoimikunta (toimitusinsinööri + kaksi uskottua miestä) määrittää lunastuksen kohteen, tekee tarvittavat lunastuspäätökset voimansiirtolinjan ja tiedonsiirtolaitteiden käyttöoikeuksista (rajoitukset) ja määrää korvaukset.
Lunastustoimituksen aikajana (yleistetty yleinen malli)
Alkukokous (29.9.2022)
- Lunastustoimikunta käsittelee johtoalueen luovutuksen (haltuunotto):
- Lunastustoimikunta käsittelee luovutettavat alueet (rakennettava johtoalue) ja sillä olevan omaisuuden
- Lunastustoimikunta päättää haltuunottoajankohdan
- Lunastustoimikunta käsittelee ennakkokorvaukset (määrätään vain vaatimuksesta)
- Hakija (voimansiirtolinjan rakentaja) esittelee voimansiirtolinjan rakennushanketta
Haltuunoton (alkukokouksen) jälkeen voimansiirtolinjan rakantaja aloittaa rakentamisen toimenpiteet (yleensä ensimmäisenä on puuston poisto).
Jatkokokous, lunastustoimikunta järjestää kokouksen kun voimansiirtolinja on rakennettu valmiiksi
- Keskustellaan voimansiirtolinjan rakennushankkeesta ja lunastustoimituksesta
- Lunastustoimikunta antaa määräajan kirjallisten korvausvaatimusten jättämiselle
- Lunastustoimikunta aloittaa korvausten käsittelyn
Lunastustoimikunta toimittaa asianosasisten toimittamat kirjalliset korvausvaatimukset voimansiirtolinjan rakennuttajalle (hakijalle) vastineen antamista varten.
Lunastustoimikunta suorittaa maastokatselmuksia kirjallisten korvausvaatimusten jättämisen jälkeen niiltä osin, kuin katsotaan tarpeelliseksi tai maanomistaja on katselmusta pyytänyt.
Loppukokous
- Lunastustoimikunta määrittää lopullisen lunastettavan omaisuuden
- Lunastustoimikunta laatii lopulliset korvauspäätökset korvausvaatimusten, vastineen ja maastohavaintojen perusteella
Korvausten esittely
Lunastustoimikunta käsittelee lopulliset korvaukset myöhemmin pidettävässä toimituksen loppukokouksessa. Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset ns. viranomaisperiaatteella eli lunastetuista kohteista lunastustoimikunta määrää korvaukset maksettavaksi, vaikka sitä ei kiinteistön omistaja olisi erikseen vaatinutkaan. Kiinteistöjen omistajien on kuitenkin hyvä esittää korvausvaatimuksensa erityisesti lunastushankkeesta johtuvista haitta- ja vahinkotapauksista, koska lunastustoimikunta ei välttämättä niitä muuten huomaa.
Jos kiinteistön omistaja, jolta ei lunasteta omaisuutta, kärsii voimansiirtojohdon vuoksi merkittävää haittaa tai vahinkoa, voidaan haitta tai vahinko vaadittaessa korvata, jos korvaamista on olosuhteisiin katsoen pidettävä kohtuullisena. Tämä tarkoittaa, että muille kuin lunastettavan omaisuuden omistajille lunastustoimikunta määrää mahdollisesti korvauksia vain, mikäli niitä vaaditaan.
Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset lunastuslain 29 §:n mukaisesti omaisuuden omistajalle täyden korvauksen periaatteella.
Ennakkokorvaukset
Jos joku asianosainen vaatii ennakkokorvausta haltuunotettavasta omaisuudesta (maa-alueesta), lunastuslain mukaisesti lunastustoimikunnan on käsiteltävä ennakkokorvaus haltuunottokokouksessa (alkukokouksessa). Ennakkokorvaus on 75% arvioidusta lopullisesta korvauksesta. Kiinteistöjen omistajat vaativat ennakkokorvauksia harvoin, mikä saattaa johtua siitä, että lopullisille korvauksille maksetaan 6%:n vuotuinen korko haltuunoton ja lopullisen korvauspäätöksen väliseltä ajalta.
Lunastustoimikunta ei käsittele ennakkokorvauksissa muita haitan ja vahingonkorvauksia (esim. maisemahaitta). Haitan- ja vahingonkorvaukset lunastustoimikunta käsittelee voimansiirtolinjan rakentamisen jälkeen pidettävässä toimituskokouksessa.
Mikäli joku vaatii ennakkokorvauksia, pyydän esittämään kirjallisen vaatimuksen 16.9.2022 mennessä. Mahdolliset vaatimukset kiinteistön omistajan kannattaa lähettää sähköpostitse, jotta ne ehtivät varmasti toimitusinsinöörille perille.
Tuomas Häkkinen
Maanmittauslaitos
Sivulantie 11
43100 Saarijärvi
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Korvausten periaatteet:
Lunastustoimikunta käsittelee korvaukset voimansiirtolinjaa varten lunastettavasta omaisuudesta sekä voimansiirtolinjan rakentamisesta aiheutuneista haitoista ja vahingoista.
Seuraavassa muutamia esimerkkejä korvauksista:
- Kohteen (omaisuuden) korvauksia ovat mm. voimansiirtolinjan johtoaukean ja reunavyöhykkeen maapohja, peltoalueilla pylväsalat
- Haitankorvauksia ovat mm. maisemahaitta, voimansiirtojohdon reunavyöhykkeen käytönrajoitushaitta
- Vahingonkorvauksia ovat mm. puuston ennenaikainen hakkuu, työkoneen rikkoma aita
Rakennushankkeen ja valtioneuvoston lunastusluvan esittely
Valtioneuvosto on myöntänyt 24.3.2022 Sähkö-Virkeät Oy:lle lunastusluvan ja ennakkohaltuunottoluvan hankkia pysyvä käyttöoikeus Seppäsperä-Multia 110 kV:n sähkönsiirtojohtoa ja tiedonsiirtolaitteita varten tarvittaviin alueisiin Keuruun kaupungissa ja Multian kunnassa. Valtioneuvosto on lunastusluvassa todennut, että hanke on yleisen tarpeen vatima ja että omaisuuden lunastus on tarpeen hankkeen toteuttamisessa sekä että johtosuunta on tarkoituksenmukainen. Lunastusluvan mukaisesti uusi sähkönsiirtojohto alkaa Keuruun kaupungissa sijaitsevalta kiinteistöltä 249-408-11-53 Leppämäki ja päättyy Multian kunnassa sijaitsevalle kiinteistölle 495-405-2-34 Karala. Johdon pituus on noin 10 kilometriä. Valtioneuvosto on myöntänyt lunastusluvan 26 metriä leveään johtoaukeaan ja johtoaukean kummallekin puolelle 10 metriä leveät reunavyöhykkeet (liitteenä on poikkileikkauskuva johtoalueesta).
Sähkö-Virkeät Oy:n (hakija) tarkoituksena on rakentaa uusi 110 kV voimajohto välille Seppäsperä-Multia. Hankkeen tavoitteena on täyttää Multian kunnan keskustaajaman sähkönjakeluverkon laatuvaatimukset. Sähkömarkkinalain mukaan asemakaava-alueille tullaan tulevaisuudessa sallimaan vain kuusi tuntia kestävät sähkökatkot. Tämän velvoitteen täyttämiseksi Multian seudun sähkönjakelua on vahvistettava uudella sähköasemalla, jonka sähkönsyöttö toteutetaan puuvarmalla 110 kV voimajohdolla.
Multian kunnan keskustan alue on aina ollut ilman sähköasemaa, eikä seudulta ole myöskään varayhteyksiä naapuriyhtiöiden sähköverkkoon. Tämän takia pitkätkin sähkökatkot alueella ovat mahdollisia ja jos uusia linjoja ei rakenneta, jopa todennäköisiä. Multian keskusta sähkönsyöttö tapahtuu nykyisin kahdella metsäisen alueen läpi kulkevalla 20 kV johdolla. Hakija omistaa Petävesi-Virrat 110 kV voimajohdon, johon uusi voimajohto on tarkoitus liittää.
Rakennushankkeen yhteyshenkilöt:
- Suunnittelupäällikkö: Tuomo Ostamo, Eltel Networks Oy (puh. 040 3113 385, email: etunimi.sukunimi@eltelnetworks.com)
- Sähköverkkoyhtiön yhteyshenkilö: Juha Koivula, Sähkö-Virkeät Oy (puh. 044-7355 242, email: etunimi.sukunimi@ksat.fi)
Lunastusluvan antamat oikeudet ja rajoitteet
Johdon omistajalla on sähkön ja tiedon siirtämiseen tarpeellisten johtojen, pylväiden ja muiden laitteiden rakentamista, käyttöä, tarkastamista, kunnossapitoa, korjaamista ja uusimista varten oikeus:
1) pystyttää ja pitää johtoaukealla sähkönsiirtojohto pylväineen, johtoköysineen ja muine laitteineen sekä tiedonsiirtoon liittyvine laitteineen
2) suorittaa tarpeellisia mittauksia johtoaukealla ja suorittaa maadoituksia, joista aiheutuvat työnaikaiset vahingot korvataan erikseen maanomistajille
3) pitää johtoaukea vapaina puista, vesoista ja muista esineistä, jotka saattavat vaikuttaa häiritsevästi johdon käyttöön ja kunnossapitoon
4) poistaa johtoaukealta rakennukset ja muut rakenteet, joiden paikoillaan pitämisestä tai sinne pystyttämisestä ei ole erikseen sovittu
5) sopivalla tavalla merkitä johtoaukean rajat niin, että ne ovat helposti havaittavissa
6) merkitä reunavyöhykkeellä sekä erityisestä syystä myös johtoalueen ulkopuolella kasvavat puut, jotka korkeutensa takia saattavat olla vaarallisia johdon säilymiselle, ja kaataa tällaiset puut, jollei metsänomistaja itse huolehdi niiden kaatamisesta. Johtoalueen ulkopuolella tapahtuvasta puiden kaatamisesta aiheutuva vahinko korvataan erikseen maanomistajalle
7) johdon omistajan lukuun työskenteleville henkilöillä on oikeus jalan tai ajoneuvolla liikkua johtoaukeaa pitkin pylväältä toiselle. Hakijalla on oikeus tätä varten tehdä sinne väliaikaisia ajoteitä ja rumpuja, tehdä ja kunnossapitää johtoaukealla olevissa aidoissa tarpeellisia veräjiä sekä käyttää hyväkseen johtoaukealle johtavia kiinteistölle kuuluvia teitä ja polkuja sekä tarvittaessa muitakin alueita kulkemiseen jalan tai moottorikäyttöisillä tai muilla työkoneilla ja ajoneuvoilla.
Lunastettava käyttöoikeus (voimansiirtolinja) rajoittaa omaisuuden luovuttajan oikeuksia seuraavasti:
1) Johtopylväiden rakenteiden väliin ja kolmea (3) metriä lähemmäksi niiden ulkopuolelle ei saa pystyttää minkäänlaisia rakenteita ja laitteita, tavallisia aitoja lukuun ottamatta.
2) Aitoja ei saa kiinnittää pylväisiin eikä tukirakenteisiin.
3) Ojia tai muita kaivauksia ei saa tehdä eikä tieoikeutta perustaa kolmea (3) metriä lähemmäksi pylväsrakenteita. Etäisyys luetaan ojan tai kaivauksen luhistumattomasta reunasta.
4) Johtoaukealla ei saa ilman erityistä lupaa kasvattaa puita eikä pitää rakennuksia tai kahta (2) metriä korkeampia muitakaan rakenteita tai laitteita, tavallisia aitoja lukuun ottamatta. Rakennuksia ei saa rakentaa 23 metriä lähemmäksi johtoaukean keskilinjaa.
5) Reunavyöhykkeillä kasvavat puut saavat johtoaukean reunassa olla enintään 10 metriä korkeita ja muulla osalla reunavyöhykettä niin paljon sanottua mittaa korkeampia kuin puun etäisyys on johtoaukean reunasta.
6) Johtoaukealla ja sen läheisyydessä ei saa harjoittaa sellaista toimintaa, josta saattaa aiheutua vaaraa johdon käytölle ja kunnossa pysymiselle.
Toimitusinsinööri:
Tuomas Häkkinen
Maanmittauslaitos
Sivulantie 11
43100 Saarijärvi
puh. 0400 294 555
etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi