Hyppää pääsisältöön

Karvoskylän tilusjärjestely

Toimitusnumero
2022-699563
Toimituslaji
Tilusjärjestely
Kunta
Nivala

Hankkeen tavoitteet ja tausta

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jonka tavoitteena on korjata ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan aikaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Lisäksi järjestelyllä on oltava maanomistajien vahva kannatus.

Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelyistä kertova esittelyvideo sekä lisätietoja tilusjärjestelyistä löytyvät osoitteesta https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot/maanmittauspalvelut/tilusjarjestely.

Toimitus käynnistyi maanomistajien hakemuksesta syksyllä 2022. Ennen toimitusta alueella tehtiin Haapaperän alueen kanssa yhteinen tilusjärjestelyselvitys. Selvityksen perusteella tilusjärjestely olisi Karvoskylän alueella tehokas ja kannattava keino tilussijoituksen parantamiseen. Selvityksen tuloksista voi lukea lisää sen omilta  verkkosivuilta.

 

Hankkeen eteneminen

Ajankohtaista

Tilusjärjestelyyn liittyvät valmistelevat maastotyöt on aloitettu toukokuussa 2024 vanhojen epätarkkojen pyykkien etsimisellä ja mittaamisella. Tästä syystä alueella liikkuu Maanmittauslaitoksen henkilökuntaa. 

Toimituskokoukset

Tilusjärjestelytoimituksen 1. toimituskokous järjestettiin 15.12.2022. Kokouksessa esiteltiin tilusjärjestelyä ja hankkeen etenemistä sekä valittiin toimituksen toimitsijat. Kokouksen diat sekä pöytäkirja löytyvät liitetiedostoista. Kokouksessa ei tehty tilusjärjestelyn toimitusalueeseen tai maiden vaihtumiseen liittyviä päätöksiä.

Jakosuunnittelun eteneminen

Ensimmäinen jakosuunnitelmaehdotus on valmistunut ja toimitettu maanomistajille vuoden 2023 lopulla. Jakosuunnitelmaan liittyvät haastattelut järjestettiin tammikuussa 2024 Nivalan kaupungintalolla. Jakosuunnitelmaehdotuksen kartta löytyy sivun alalaidasta. 

Ehdotuksen mukaan

  • alueella vaihtuisi peltoa noin 520 hehtaaria
  • keskimääräinen lohkokoko kasvaisi 3,48 hehtaarista 5,15 hehtaariin
  • keskimääräinen viljelyetäisyys lyhenisi 2,58 kilometristä 2,10 kilometriin
  • lohkojen lukumäärä vähenisi 450:stä 304:ään.
  • kustannussäästöä syntyisi noin 1 100 000 €

Ensimmäisestä ehdotuksesta saadun palautteen perusteella on aloitettu toisen jakosuunnitelmaehdotuksen laadinta. Esitys on tavoitteena esitellä syksyllä 2024.  Edelleen saadun palautteen pohjalta laaditaan 3. jakosuunnitelmaehdotus, jonka tavoitteena on valmistua talvella 2025. Tämän viimeisen ehdotuksen perusteella tehdään toimituskokouksessa toimituksen edellytys- ja laajuuspäätös sekä päätös jakosuunnitelman vahvistamisesta. Tästä ehdotuksesta maanomistajat voivat jättää kirjallisia huomautuksia ennen toimituskokousta. Toimituskokouksen ajankohta on tämänhetkisen aikataulun mukaan talvella 2025. 

Kustannukset ja perusparannushankkeet

Tilusjärjestelyn toimituskustannuksista jää maanomistajien maksettavaksi noin 25 %. Loppuosa kustannuksista on valtion tukea. Viime vuosina toteutuneet maanomistajien kustannukset ovat olleet keskimäärin noin 250 € / vaihtuva peltohehtaari. Kustannukset ositellaan hankkeesta saadun hyödyn mukaan. 

Tilusjärjestelyn yhteydessä on mahdollista toteuttaa perusparannushankkeita alueen tie- ja vesienhallintaverkostoon. Näistä tarpeista kerätään tietoa maanomistajilta hankkeen edetessä. Toteutusvaiheessa hankkeet maksetaan valtion varoista. Hankkeisiin saa valtion tukea 50 % kustannuksista, ja loppuosaan saa valtion rahoituksen. Rahoituksella on takaisinmaksuaikaa noin 10 vuotta hankkeen päättymisestä. Hanke päättyy nykyisen aikataulun mukaan aikaisintaan vuonna 2028. 

Valtiontalouden tasapainottamiseksi tehtävät säästöimet kohdistuvat myös tilusjärjestelytoimintaan. Haapaperän ja Karvoskylän tilusjärjestelyiden yhteydessä toteutettaviin tie- ja kuivatushankkeisiin on saatavissa rahoitusta näillä näkyminen vasta vuonna 2026. Hankerahoituksen pienentymisen takia hankekriteerit ovat myös tiukentuneet. Tilusjärjestelyn yhteydessä on kuitenkin edelleen mahdollista saada rahoitus niihin kuivatus- ja tiehankkeisiin, joilla turvataan vaihtuvien alueiden viljeltävyys. Hankerahoituksen muutoksien vaikutuksia mietittiin toimitsijoiden kokouksessa 16.4.2024. Kokouksessa todettiin, että hankerahoituksen takia tilusten vaihtumisaikaa kannattaa siirtää vuodella, eli tilusten vaihtuminen tapahtuisi 1.1.2027.

Valtion maanhankinta

Tilusjärjestelyn yhteydessä tehdään valtion maanhankintaa. Valtio hankkii maata tilusjärjestelyalueilta käytettäväksi jakosuunnittelun apuna ja lisämaaksi halukkaille viljelijöille. Tähän mennessä maata on alueelta saatu ostettua noin 100 hehtaaria. Valtion ostamat palstat löytyvät liitetiedostoissa olevasta kartasta. Lisätietoa valtion maanhankinnasta sekä maanostovastaavan yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

 

Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Hermanni Hentunen
050 4499 514
hermanni.hentunen@maanmittauslaitos.fi

Valtion maanhankinnan yhteyshenkilö: Miikka Ketonen
050 300 3279
miikka.ketonen@maanmittauslaitos.fi