Hyppää pääsisältöön

Valtatien 4 liittymäjärjestelyt välillä Vuorenkyläntie (mt 6134) - Oravakivensalmi

Toimitusnumero
2022-692454
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Hartola

Haltuunottokokous (alkukokous)

Haltuunottokokous pidetään 20.6.2022 klo 9.00 Hartolan kunnantalolla.

Nyt koolle kutsuttava kokous koskee valtatien 4 liittymäjärjestelyjen tiesuunnitelman mukaisten alueiden haltuunottoa välillä Vuorenkyläntie (mt 6134) - Oravakivensalmi. Alueiden haltuunotto tapahtuu lainvoimaisen tiesuunnitelman mukaisesti (maantielaki 56 §).

Maanmittauslaitoksen maastokartoittajat tekevät maastoon uusien alueiden haltuunoton merkitsemiset ennen toimituksen alkukokousta. Merkitseminen tapahtuu puupaaluilla.

Hakemus ja maantietoimituksen tarkoitus

Liikenne- ja Viestintävirasto on 11.5.2022 hyväksynyt valtatien 4 liittymäjärjestelyjen tiesuunnitelman välillä Vuorenkyläntie (mt 6134) - Oravakivensalmi päätöksellään 83886/05.03.150.01/2022. Uudenmaan ELY-keskus on hakenut Maanmittauslaitokselta maantietoimitusta koskien valtatien 4 liittymäjärjestelyjen tiesuunnitelmaa.

Toimituksen tarkoituksena on lunastaa tienpitäjälle liittymäjärjestelyjen tiesuunnitelmassa tietarkoituksiin osoitetut alueet. Toimitus koskee lisäksi yksityisteitä ja laskuojia sekä työnaikaisia liikenne- ja varastointialueita yms. Lisäksi toimituksessa käsitellään tiesuunnitelmien muutosten takia tarpeettomiksi muuttuneiden aikaisemmin haltuunotettujen alueiden palauttaminen takaisin kiinteistöihin. Toimituksessa käsitellään myös maantietoimitukseen liittyvät korvauskysymykset.

Korvauksista

Korvaukset käsitellään toimituksen kuluessa pääosin viran puolesta. Korvausten pääasiallinen käsittely tapahtuu myöhemmin pidettävissä jatkokokouksissa. Jos joku asianosainen vaatii ennakkokorvausta haltuun otettavasta omaisuudesta (maa-alueesta), ennakkokorvausvaatimus käsitellään jatkokokouksissa. Ennakkokorvaus on 75% arvioidusta lopullisesta korvauksesta. Ennakkokorvauksissa ei käsitellä muita haitan ja vahingonkorvauksia (esim. melu- tai maisemahaitta). Haitan- ja vahingonkorvaukset käsitellään myöhemmin pidettävissä toimituksen jatkokokouksissa.

Mahdolliset ennakkokorvausvaatimukset on asianosaisten esittävä toimitusinsinöörille viimeistään haltuunottokokouksessa. Muutoin korvauskysymykset käsitellään toimituksen jatkokokouksissa, jolloin lunastajan on maksettava korvauksille 6 prosentin vuotuinen korko haltuunottopäivästä lukien. Jatkokokouksessa määritetään korvausvaatimusten jättämisen määräaika.

Tiehankkeen kohdalta maastotiedot inventoidaan etukäteen. 

Tarvittavat korvauskatselmukset pidetään kokouksissa määrättävinä ajankohtina.

Kaksivaiheinen toimitus

Maantietoimitusta on haettu kaksivaiheisena toimituksena. Yleensä ensimmäisessä vaiheessa käsitellään ja ratkaistaan lunastusasiat ja niihin liittyvät kohteenkorvaukset (esim. maapohja, taimikko jne.), jotka voidaan kyseisessä toimituksen vaiheessa ratkaista.

Kun tiet on rakennettu, toimituksen toisessa vaiheessa käsitellään loput korvausasiat (kohteen-, haitan-, vahingon- ja kustannusten korvaukset). Mahdollisten erityiskohteiden sekä haittojen- ja vahinkojen arvioimiseksi asianosaisten on suotavaa esittää kirjallinen korvausvaatimus. Korvausvaatimusten jättämiselle annetaan määräaika toimituksen 2. vaiheen kokouksissa tien rakentamisen jälkeen. Tienpitäjä antaa vastineensa korvausvaatimuksiin, minkä jälkeen korvauksista päätetään loppukokouksessa.

 

Yhteystiedot

Maanmittauslaitos (maantietoimitus): 
- Toimitusinsinööri Tuomas Häkkinen (0400-294555, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi) 
- Maastokartoittaja Jouni Pynnönen (040-8017743, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi)

Uudenmaan ELY -keskus (tienpitäjä, maanhankinta):
- Maanhankintavastaava Merja Rajala (0295 021 332, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi) 

Konsultti LandPro Oy (maanhankinta):
- Maanhankinnan asiantuntija Katja Palmu (040-5933486, etunimi.sukunimi@landpro.fi)

Väylävirasto (projektipäällikkö):
- Projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen (029 534 3563, etunimi.sukunimi@vayla.fi)