FOSS4G-tapahtumaan kokoonnutaan tänä vuonna Italian Firenzessä. Maanmittauslaitoksen esitysten kärkinä ovat avointen kartta-alustojen kruununjalokivenä jo pitkään tunnettu Oskari-ohjelmisto, uutena aluevaltauksena automatisaation ja tekoälyn hyödyntäminen maastotiedon tuotannossa sekä viime kesänä paljon huomiota herättäneen historiallisten ilmakuvien jakeluteknologia. Kansainväliselle yleisölle esitellään myös maastotietojen tuotantojärjestelmän kehittämistä sekä ilmakuvarekisterin ylläpitoa QGIS-ohjelmistolla.
Esittelyssä uudet innovatiiviset toiminnallisuudet
Oskari on avoimen lähdekoodin ohjelmisto web-karttojen rakentamiseen sekä paikkatiedon näyttämiseen ja analysointiin. Oskari on niittänyt jo vuosia kansainvälistä mainetta, ja se on esillä konferenssissa puolen päivän työpajassa maanantaina sekä myöhemmin viikolla kahden esityksen voimin. Työpajassa esitellään Oskarin perusteet ja toiminnallisuudet sekä rakennetaan oma RPC-rajapintaa hyödyntävä sovellus. Esityksistä toinen on suunnattu kehittäjille ja toinen loppukäyttäjille.
– Olemme tehneet viime aikoina isoja parannuksia ja luoneet uusia ominaisuuksia sekä toimintoja yhteistyössä kumppaneiden kuten Väyläviraston kanssa. Näistä on ilo lähteä kertomaan kansainvälisille kollegoille, kertoo johtava IT-asiantuntija Sami Mäkinen.
Tutkija Lingli Zhu esittelee Advanced Technology for National Map Updating (ATMU) -hankkeessa eri metodein tehtyä tutkimusta, jonka avulla voidaan tulevaisuudessa automatisoida muutostulkintaa ilmakuvilta. Työssä hyödynnetään ilmakuvien stereo-ominaisuuksia ja toteutetaan muutostulkintaa ilmakuvilta 3D-näkymässä.
– Odotan sitä, että saan tietoa alan kehityksestä ja tutustun saman alan ihmisiin. Kenties löydämme myös mahdollisia tulevaisuuden yhteistyökumppaneita, Zhu pohtii.
Osaaminen jakoon kansainväliselle yhteisölle
Viime vuonna Paikkatietoikkunassa julkaistut historialliset ilmakuvat ovat herättäneet Suomessa paljon kiinnostusta. Ilmakuva-arkiston avaamisesta kertova uutinen luettiin 75 000 kertaa, ja samalla menivät rikki myös Paikkatietoikkunan kävijäennätykset. IT-asiantuntija Sini Pöytäniemi esittelee tapahtumassa sovelluskehittämisprosessia julkaisun taustalla ja kertoo, miten ilmakuviin liittyviä ajallisia ja maantieteellisiä haasteita päädyttiin ratkomaan.
– Tapahtuman imu tulee monialaisesta avoimen lähdekoodin yhteisöstä, joka on yhdessä innostunut avoimen lähdekoodin ja paikkatiedon rajattomista mahdollisuuksista. On hienoa, että voi olla konkreettisesti mukana kehittämässä jotakin uutta ja yhteiskuntaa eteenpäin vievää osana isoa yhteisöä, Pöytäniemi pohtii.
Maanmittauslaitoksessa monet keskeiset tietojärjestelmät perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Vuosien aikana kerätty osaaminen ja saavutetut tulokset herättävät kiinnostusta. Osaamista myös jaetaan eteenpäin.
– Paras hyöty avoimista ratkaisuista saadaan, kun jaamme kokemuksia ja kehitämme ratkaisuja yhteistyökumppanien ja avoimen koodin yhteisöjen kanssa, toteaa digitalisaatio- ja kehitysjohtaja Jani Kylmäaho.
FOSS4G-tapahtuma
- FOSS4G on lyhenne sanoista Free and Open Source Software for Geospatial.
- Tapahtuman järjestää OSGeo-säätiö (Open Source Geospatial Foundation), jonka tavoitteena on kasvattaa avoimeen lähdekoodiin pohjautuvien paikkatieto-ohjelmistojen käyttöä.
- Tapahtuma järjestetään vuosittain eri puolilla maailmaa. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2004 Thaimaan Bangkokissa.
Lisätietoja
Kehitys- ja digitalisaatiojohtaja Jani Kylmäaho, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tietohallintoyksikön osastonjohtaja Jani Nissinen, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi