Hyppää pääsisältöön

Suomen ja Norjan rajankäynti etenee – kesän maastotyöt alkavat raja-alueilla

Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät valtakuntien väliseen rajankäyntiin liittyviä maastotöitä Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Maastotyöt eivät vaikuta alueen asukkaiden tai alueilla liikkuvien arkeen.

Teno-joki
Kuva:
KotaCollective

Suomen vastuulla olevan valtakunnanrajan osalla Utsjoen Nuorgamista Inarin Muotkavaaraan jatketaan viime kesänä aloitettuja maastotöitä. Työt alkavat kesäkuussa. Norja puolestaan jatkaa töitä Enontekiön Kilpisjärveltä Inarin länsiosaan rajautuvalla alueella, päättyen rajapyykille 342A, missä maaraja muuttuu Tenon vesistössä jokirajaksi. Jokirajaa on kartoitettu pitkälti ilmakuvien avulla.

– Liikumme loppukesästä veneellä kartoittamassa pienehköjä alueita, joita ei ilmakuvilta voitu määrittää. Mittauksia tehdään paikan päällä esimerkiksi kaikuluotaamalla. Tenon jokirajalla tehdään töitä yhdessä Norjan kanssa, kertoo kartastopäällikkö Jyrki Lämsä Maanmittauslaitokselta.

Raja kartoitetaan syväväyläperiaatteen mukaan.

– Se tarkoittaa, että raja määritetään syvimpään kohtaan. Rajankäynnin yhteydessä tarkistetaan rajan sijainti, sillä se voi siirtyä vuosien aikana veden virtauksen seurauksena, Lämsä toteaa.

Maastotöitä jatketaan tämän ja ensi vuoden ajan. Rajankäynti valmistuu vuoteen 2025 mennessä.

Alueella asuville ja oleskeleville ihmisille työ näkyy maastossa, kun Maanmittauslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen henkilöstö tarkastaa ja kunnostaa rajamerkkejä. Tulevana kesänä tehdään myös helikopterilentoja kartoitettavilla alueilla.

Mikä on rajankäynti?

25 vuoden välein tehtävä rajankäynti on oleellinen osa hyvää rajanaapuruutta. Siinä raja-alue ja rajapyykkien kunto tarkistetaan. Valtakunnanrajaa maarajoilla ei siirretä suuntaan tai toiseen. Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekevät työn ulkoministeriöiden johdolla, ja tulokset dokumentoidaan ulkoministeriöiden yhteiseen käyttöön.

Maanmittauslaitos osallistuu rajankäyntiin operatiivisessa roolissa. Käytännössä henkilöstöä on mukana mittauksissa ja muissa maastotöissä, dokumentoinnissa ja viestinnässä.

Rajavartiolaitoksen tehtäviin kuuluvat puolestaan huoltotyöt eli esimerkiksi romahtaneiden tai maalausta vaativien rajapyykkien kunnostaminen sekä kuljetusten järjestäminen raja-alueelle.

– Jatkamme kesän maastotöissä tiivistä yhteistyötä Maanmittauslaitoksen kanssa. Raja-alueella huolletaan valtakunnanrajaan liittyviä rakennelmia ja tehdään raivaustöitä, jotta raja-aukko pysyy siistinä, kenraalimajuri Matti Sarasmaa Rajavartiolaitokselta kertoo. 

Lisätietoa

Kartastopäällikkö Jyrki Lämsä, 040 524 2508, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (Maastotöiden vuoksi puhelimeen vastaaminen voi olla ajoittain haasteellista, suosi sähköpostia.)

Mediatiedote
Maanmittauslaitos
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit