Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus koordinoi vuoden alussa aloittanutta sijaintitiedon osaamiskeskusta Location Innovation Hubia, joka valmentaa yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita tehokkaampaan sijaintitiedon hyödyntämiseen.
– 80 % kaikesta tiedosta sisältää sijaintitietoa. Voimme tehostaa monia toimintoja ja ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia hyödyntämällä sijaintitietoa tehokkaammin, mutta ensin tarvitaan osaamista ja hyviä esimerkkejä. Moni yritys ei ehkä ole vielä huomannut, että myös heidän toiminnassaan sijaintitiedolla on iso rooli, sanoo projektipäällikkö Antti Jakobsson.
Metsä- ja maataloussektori hyötyy merkittävästi tarkan paikannuksen mahdollisuuksista. Metsäsektorilla tarkkaa paikannusta voi hyödyntää esimerkiksi metsien inventoinnissa, hakkuutöissä ja metsäkoneiden seurannassa. Pelloilla puolestaan viljelyn suunnittelua, tuotantoketjujen seurantaa ja vaikkapa tuholaisten hallintaa voidaan tehostaa ja kehittää tarkan paikannuksen avulla.
– Vielä muutama vuosi sitten tällaiset teknologiat olivat kalliita ja vaikeita käyttää, mutta nyt tarkan paikannuksen mahdollisuudet ovat lähes kaikkien saatavilla. Voimme auttaa yrityksiä tarttumaan mahdollisuuksiin, Jakobsson toteaa.
Metsäalan verkosto herättänyt kiinnostusta
Osana Location Innovation Hubia on perustettu erilaisia teemaverkostoja, jotka tuovat esiin sijaintitiedon mahdollisuuksia ja järjestävät erilaisia tapahtumia sekä koulutuksia. Lisäksi verkostot selvittävät rahoitusmahdollisuuksia.
Metsäalan verkoston toiminta on juuri käynnistynyt. Verkosto järjestää muun muassa webinaareja, joissa välitetään sijaintitietoon liittyviä tutkimustuloksia ja tietoa uusista sovelluksista.
– Webinaarisarja on herättänyt suurta kiinnostusta ja erityisen yllättävää on ollut edustettujen toimijoiden suuri määrä. Mukana metsäverkostossa on lähes 30 organisaatiota, sanoo tutkimusjohtaja Jukka Malinen puunhankinnan kehittämisyhtiö Metsäteholta. Metsäteho koordinoi Location Innovation Hubin metsäverkoston toimintaa.
Yrityksiä palvelemassa lähes 40 kumppania
Location Innovation Hubin palveluita yrityksille tuottaa laaja verkosto. Mukana on suuria teknologian ja sijaintidatan huippuyrityksiä, datatuottajia julkiselta sektorilta sekä alan merkittävimmät tutkimuslaitokset ja korkeakoulut. Hubin rahoituskumppanina toimii Business Finland.
– Olemme eurooppalaisesta näkökulmasta ainutlaatuinen ja vahva sijaintitietoteknologian, datatalouden ja sijaintitietoon liittyvän kyberturvallisuuden osaamiskeskittymä, Antti Jakobsson toteaa.
Location Innovation Hub aloitti toimintansa tämän vuoden alussa. Ensimmäiset asiakkaat ovat jo hakeutuneet palveluiden piiriin, ja tavoitteena on auttaa yhteensä 200 yritystä ensimmäisen kolmen toimintavuoden aikana. Yritysten lisäksi Location Innovation Hub palvelee myös julkisen sektorin organisaatioita. Toimintaa on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Oulussa.
Lisätietoja
Projektipäällikkö Antti Jakobsson, 050 599 4123, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Location Innovation Hub lyhyesti
- Sijaintitietoon keskittyvä osaamiskeskus, joka valmentaa maksutta start-upeja, pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä julkishallinnon organisaatioita. Asiakkaat saavat tukea liiketoiminnan kehittämiseen, tulevaisuuden teknologioiden hyödyntämiseen ja rahoituksen hankintaan.
- Location Innovation Hubin asiantuntijuus keskittyy erityisesti sijaintitiedon ja teknologian hyödyntämiseen maa- ja metsätaloudessa, rakennetun ympäristön sektorilla, liikenne- ja kuljetusalalla sekä terveys- ja hyvinvointisektorilla.
- Location Innovation Hub on osa Euroopan laajuista innovaatiohubien verkostoa (EDIH network). Sen toimintaa rahoittaa Euroopan unioni ja Business Finland. Suomessa toimii yhteensä neljä innovaatiohubia.
- Toimintaa koordinoi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, ja mukana on lähes 40 partneria ja muuta yhteistyökumppania.