Sähköiset työkalut arjen apuna
Digitaalisten työvälineiden käyttöä edistetään Maanmittauslaitoksessa laajasti. Jotta uusien välineiden käyttö olisi mahdollisimman helppoa, henkilöstölle tarjotaan jatkuvasti koulutusta ja viestintää. Intraan on myös koottu tarvittavat ohjeet ja tuotettu esimerkiksi uuden työntekijän opas. Uusia, jatkossa mahdollisesti käyttöön otettavia työvälineitä testataan myös aktiivisesti.
Vaikka työskentely sähköistyy, Maanmittauslaitoksessa tarvitaan edelleen monitoimilaitteita, tulostimia ja karttojen tulostamiseen käytettäviä piirtureita. Asiakaspalvelussa myös skannataan edelleen runsaasti aineistoa, kuten sähköistettäväksi tuotavia osakekirjoja ja erilaisia asiakirjoja.
– Uusien laitteiden hankinnoissa käytetään ympäristökriteerejä ja laitteiden kokonaismäärää on vähennetty. Lisäksi on varmistettu, että käytöstä poistettavat laitteet ja tarvikkeet ohjataan jatkokäsittelyyn asianmukaisesti, kertoo johtava IT-asiantuntija Taina Aaltonen Maanmittauslaitoksesta.
Maanmittauslaitoksessa on otettu äskettäin käyttöön valtion tietotekniikkapalveluita tuottavan Valtorin tulostuspalvelu. Palvelu mahdollistaa jatkossa yhteiset laitteet, kun valtion toimitilastrategian mukaisesti siirrytään suunnitelmallisesti yhteisiin toimitiloihin muiden valtionhallinnon toimijoiden kanssa. Samalla tarvittavien laitteiden kokonaismäärä vähenee edelleen.
Kestäviä liike-, messu- ja merkkipäivälahjoja
Maanmittauslaitoksen sidosryhmien ja työntekijöiden muistaminen on jatkossa askeleen vastuullisempaa uuden liike-, messu- ja merkkipäivälahjojen valikoiman avulla. Lahjavalikoimaa päivitettiin kiinnittämällä huomiota esimerkiksi tuotteiden laatuun, valmistusmateriaaleihin ja alkuperään. Myös aineettomia lahjavaihtoehtoja etsittiin.
Maanmittauslaitos antaa lahjan työntekijälleen, kun hän täyttää 50 tai 60 vuotta tai jää eläkkeelle. Lahjavalikoimaan lisättiin tänä vuonna aineettomina lahjoina Museokortti ja hotellilahjakortti sekä tavaroina kierrätysmateriaaleista Euroopassa valmistettu matkalaukku ja laadukas monitoimityökalu, jolle on myönnetty 25 vuoden takuu. Liikelahjojen valikoimassa ovat puolestaan esimerkiksi Suomessa valmistetut villasukat ja linnunpöntöt.
– Palaute uudistuksesta on ollut pääasiassa myönteistä. Erityisesti hotellilahjakorteista on tullut pidettyjä merkkipäivälahjoja. Ihmiset toivovat arkeen pientä luksusta ilman tavaraa. Jatkossa tulemme kertomaan vastuullisista valinnoista myös lahjojen pakkauksissa, kertoo suunnittelija Elina Toivonen Maanmittauslaitoksesta.
Messukävijään saa helpommin yhteyden, kun tarjoaa hänelle yhteisen puheenaiheen messulahjan muodossa. Turhan tavaran vähentämiseksi messuvieraille jaettavien lahjojen valikoimaan on nostettu esimerkiksi kahvilippuja, Maanmittauslaitoksen vanhoista kartoista valmistettuja lehtiöitä sekä käyttötavaraa, kuten laastareita ja tiskirättejä.
Kaikki hyvät ideat eivät päässeet toteutukseen. Esimerkiksi paljon toivotut mahdollisuudet lahjoittaa lahjaa vastaava summa hyväntekeväisyyteen tai saada lahjaksi ylimääräinen vapaapäivä eivät ole valtionhallinnon linjausten ja ohjeiden perusteella mahdollisia. Syötävät lahjat puolestaan ovat hankalia säilyvyyden takia, sillä lahjoja tilataan isommissa erissä. Koska Maanmittauslaitos toimii valtakunnallisesti, lahjojen tulee olla myös saatavilla yhdenvertaisesti ympäri Suomen.
Lisätietoja
Vastuullisuusasiantuntija Annukka Kokkonen, 050 467 0911, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Vastuullisuustekoja: Monimuotoista ja yhdenvertaista työelämää edistämässä
Vastuullisuustekoja: Droonit ja avoin lähdekoodi yhteiskuntaa palvelemassa