Hyppää pääsisältöön

Toimintakulttuurin avoimuus

Toimintakulttuurin avoimuus tunnistetaan Maanmittauslaitoksessa keskeiseksi avoimuuden kehityskohteeksi. Toimintakulttuurin avoimuutta edistetään Maanmittauslaitoksessa aktiivisella viestinnällä, tiiviillä yritysyhteistyöllä tutkimustoiminnassa, vastuullisuuden huomioimista tutkijoiden arviointi- ja rekrytointimenettelyissä sekä kansalaistiedettä edistävillä tutkimusprojekteilla.

Maanmittauslaitos tunnistaa kansalaistieteen roolin tutkimustoiminnassaan ja Maanmittauslaitoksella onkin hyviä kokemuksia kansalaishavaintojen keräämisestä ja kansalaisten osallistamisesta yhteiskunnallisesti tärkeän tiedon keräämiseen (esimerkiksi Osoitehaavi, Karttakerttu ja Pyykkijahti). Kansalaistieteen rooli tunnistetaan Maanmittauslaitoksessa tärkeänä ja Maanmittauslaitoksen tavoitteena onkin entisestään kasvattaa henkilöstönsä osaamista kansalaistiedehankkeiden edistämiseksi. Kansalaistiedehankkeille tarjotaan samanvertaiset tutkimuksen tukipalvelut rahoituksen hakemisessa, datanhallinnassa sekä julkaisu- ja viestintäsuunnittelussa kuin muillekin tutkimusprojekteille. 

Maanmittauslaitos tekee yhteistyötä yksityisten yritysten kanssa erilaisissa tutkimus- ja kehitysprojekteissa, joissa tuloksia käytetään suoraan tuotannon tehostamiseen ja / tai uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Yritykset ovatkin Maanmittauslaitoksen tutkimus- ja kehitystoiminnassa keskeisiä yhteistyökumppaneita. Maanmittauslaitoksen yritysyhteistyössä toteutettavissa tutkimusprojekteissa toimitaan yritysyhteistyön kansallisen suosituksen mukaisesti, pyrkien avoimuuden edistämiseen niiltä osin kuin se on mahdollista.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus 

Maanmittauslaitoksen (MML) Paikkatietokeskus on sitoutunut edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä noudattamaan Horisontti Eurooppa -puiteohjelman Gender Equality Plan (GEP) -vaatimuksia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi kaikilla organisaation tasoilla ja toiminnan osa-alueilla. MML:n tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyö sekä MML:n henkilöstösuunnitelmaan sisältyvä tasa-arvosuunnitelma vuosille 2025–2028 pohjautuvat laitoksen 2030 strategiaan ja arvoihin, vastuullisuussuunnitelmaan ja lainsäädäntöön.

MML Paikkatietokeskuksen Tasa-arvosuunnitelman 2025–2028 tarkoituksena on luoda sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävä työympäristö, jossa kaikki työntekijät voivat saavuttaa täyden potentiaalinsa riippumatta sukupuolestaan, sukupuoli-identiteetistään tai sukupuolen ilmaisustaan. Suunnitelma on strateginen asiakirja, joka osoittaa organisaation sitoutumisen sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen. Suunnitelmassa esitettyjen toimenpiteiden edistymistä arvioidaan vuosittain ja tarvittaessa tehdään muutoksia.  

MML Paikkatietokeskuksen tasa-arvosuunnitelman toteutumisesta ja seurannasta vastaa Paikkatietokeskuksen johtotiimi, jossa on henkilöstön edustaja mukana. Johtotiimi tiedottaa ja käy säännöllistä vuoropuhelua tasa-arvosuunnitelman seurantakohteiden toteutumisesta ja mahdollisista muutostarpeista laitoksen henkilöstöjohdon kanssa.  

MML Paikkatietokeskuksen Tasa-arvosuunnitelma 2025–2028 on julkaistu englanniksi. 

Gender Equality Plan 2025–2028 of the Finnish Geospatial Research Institute, National Land Survey of Finland (pdf)