Hyppää pääsisältöön

Suurikuusikon kaivospiirin laajentaminen

Toimitusnumero
2023-722956
Toimituslaji
Muut toimitukset
Kunta
Kittilä

Kaivosluvan hakija: Agnico Eagle Finland Oy (kaivosyhtiö)

 

Kaivostoimituksen vireilletulo, kohde ja tarkoitus

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (TUKES) on 29.9.2023 antanut päätöksen kaivosluvan myöntämisestä (lupatunnus KL:2022:0002) Suurikuusikon kaivospiirin laajentamiselle. Luvalla on myönnetty hakijalle laajennusalue rikastushiekka-altaan rakentamista varten nykyisen kaivosalueen koillispuolelle. Suurikuusikon kaivospiirialue sijaitsee Kittilän kunnan alueella. Laajennusalue on kooltaan noin 206 hehtaaria ja sijoittuu kiinteistölle 261-893-13-1 Kittilan valtionmaa IV. Kaivoslupa sekä sen liitteet kuten lupakartta ilmenevät alla olevista liitteistä.

Kaivostoimituksen tarkoituksena on Kaivoslain 77 §:n mukaisesti lunastaa Suurikuusikon kaivoksen kaivospiirin laajennusalueen käyttöoikeus ja muut mahdolliset erityiset oikeudet sekä käsitellä kaivosalueen käyttöoikeuden lunastamisesta aiheutuvat korvauskysymykset. Kaivoslain mukaisesti käsitellään tarpeelliset tilus- ja yksityistiejärjestelyt. Kaivostoimitusta ei saa lopettaa ennen kuin kaivoslupa on lainvoimainen.

 

Toimituskokous:

Toimituksen toimituskokous pidettiin Kittilässä, Levi Hotel Span kokoustila Naavassa 12.6.2024 kello 10 alkaen. Kokouksesta tiedotettiin asianosaisille kutsukirjeitse, verkkokuulutuksella sekä lehtikutsulla. Kokouksessa mm. selostettiin toimitusmenettelyä, kuultiin asianosaisia, käsiteltiin tarpeelliset yksityistiejärjestelyt ja vahvistettiin lopullinen lunastettava alue, käsiteltiin lunastuksesta johtuvat korvauskysymykset sekä muut lunastustoimituksen suorittamiseksi tarpeelliset asiat. Kokouksessa toimitus lopetettiin ja sen päättymisaika on 26.6. johon mennessä asiakirjat lähetetään kokouskutsun saaneille asianosaisille. Toimituksen valitusaika päättyy 26.7.2024. Tarkemmat ohjeet muutoksenhakuun ilmenevät kokouspöytäkirjan liitteenä toimitettavalta valitusosoitukselta.

 

Kaivostoimituksen etenemisestä yleisesti

Kaivosalueen käyttöoikeuden lunastamiseksi pidettävä kaivostoimitus voi edetä esimerkiksi seuraavasti:
- kaivostoimitus tulee vireille kaivosluvan myöntämisen jälkeen
- maastotyöt kaivosalueen rajojen merkitsemiseksi maastoon
- metsäinventointitietojen hankinta esim. paikalliselta mhy:ltä tai muulta metsätoimijalta
- MML pyytää maanomistajia kokouskutsun yhteydessä esittämään toimitukseen liittyvät vaatimuksen esimerkiksi korvausvaatimukset
- Hakija antaa vastineen annettuihin korvausvaatimuksiin
- Toimituskokous (mm. tarvittaessa maastokatselmus, korvauspäätökset, kaivospiirin muodostaminen)

On kuitenkin varsin yleistä, että asioiden käsittely vaatii useampiakin kokouksia ja niitä voidaan tarpeen mukaan järjestää.

 

 

Liitteet

Jos olet osallisena toimituksessa ja tarvitset toimituksen liitteen saavutettavassa muodossa, ota yhteyttä toimitusinsinööriin (ei koske karttaliitteitä).