Hyppää pääsisältöön

Euroopan avaruusjärjestön EarthCARE-satelliitti vihdoin matkaan – voi mullistaa ilmastotutkimuksen

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen seuraa satelliitin laukaisua tiistaina Kaliforniassa Euroopan avaruusjärjestö ESAn kaukokartoituskomitean puheenjohtajana. Koskinen on ollut hankkeessa tiiviisti mukana vuodesta 2008, jolloin ESA allekirjoitti sopimuksen satelliitin rakentamisesta.

Kuvituskuva, jossa satelliitti leijailee aavikon yläpuolella
Kuvituskuva siitä, miltä EarthCARE-satelliitti voisi näyttää aavikkomaiseman yllä.
Kuva:
ESA/ATG Medialab

Tutkimussatelliitti EarthCAREn päätavoitteena on parantaa ymmärrystämme pilvien, aerosolien ja säteilyn välisistä yhteyksistä, jotka ovat keskeisiä maapallon ilmastojärjestelmässä. Sen tavoitteena on myös parantaa nykyisiä ilmastomalleja ja sääennusteiden tarkkuutta. Satelliitti on Euroopan avaruusjärjestön (ESA) ja Japanin avaruustutkimusviraston (JAXA) yhteinen hanke.

Satelliitin laukaisua on valmisteltu pitkään, ja se tulee antamaan meille täysin uutta tietoa ilmastonmuutoksen etenemisestä ja vaikutuksista. Erityisesti aerosolien roolista on pitkään kaivattu lisää ymmärrystä, Jarkko Koskinen kertoo.

Toistaiseksi aerosolien vaikutus ilmastonmuutokseen tunnetaan huonosti. Satelliitti voi tuottaa keskeistä uutta tietoa muun muassa siitä, miksi arktiset alueet lämpenevät moninkertaisesti muuta maailmaa nopeammin. Jos laukaisu sujuu ongelmitta, satelliitin data on hyödynnettävissä parin kuukauden testaus- ja kalibrointijakson jälkeen.

Satelliitissa on paljon kehittynyttä teknologiaa, kuten profiloiva aerosoli-LiDAR eli lasertutka, pilvitutka, multispektrikamera ja laajakaistainen radiometri. Nämä sensorit käyttävät samaa teknologiaa, jota Suomessa tutkitaan, mutta ne on optimoitu ilmakehätutkimukseen. Satelliitissa hyödynnetään myös suomalaista avaruusteknologiaa.

Suomikin on rahoittanut satelliittia

Euroopan avaruusjärjestön jäsenmaana myös Suomi on osallistunut tutkimussatelliitin rahoittamiseen. Satelliitti on osa Future EO -kaukokartoituksen tiedeohjelmaa, josta Suomi on rahoittanut osan. Satelliittihankkeeseen on tehty merkittävä rahallinen ja tutkimuksellinen panostus, ja sen budjetti on noin 860 miljoonaa euroa. Vastineeksi siltä odotetaan jopa läpimurtoa ilmastotutkimukseen.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen on ollut EarthCARE-hankkeen kanssa läheisesti tekemisissä sen alusta asti. Hän on toiminut ESAn kansallisena delegaattina vuodesta 2001 ja järjestön kaukokartoituskomitean puheenjohtajana vuodesta 2023. Puheenjohtajana hän edustaa ESAn jäsenmaita ja seuraa satelliitin laukaisua paikan päällä Kalifornian Vandenbergin sotilastukikohdasta Yhdysvalloissa. Aiemmin urallaan Koskinen on toiminut muun muassa tutkijana Yhdysvaltojen avaruusjärjestön NASAn palveluksessa.

ESAn kaukokartoitusohjelmakomitean vastuulla on kehittää menetelmiä ja teknologiaa sään ääri-ilmiöiden ja ilmastonmuutoksen vaikutusten seuraamiseen satelliittien avulla kaukokartoittamalla, eli mittaamalla etäältä kohteesta.

On kunnia päästä seuraamaan, kun jotain näin merkittävää tapahtuu. Eurooppa on tehnyt valtavan panostuksen tutkimukseen, joka tulee hyödyttämään koko maailmaa, Koskinen iloitsee.

Satelliittien laukaisuun liittyy aina myös riskejä. Sääolojen pitää olla sopivat, jotta laukaisua voidaan yrittää. Lisäksi erilaiset tekniset viat voivat johtaa laukaisun epäonnistumiseen. Laukaisu on tarkoitus toteuttaa tiistaina 28.5. kello 15:20 paikallista aikaa (Suomen aikaa keskiviikkoyönä kello 1:20). Laukaisua voi seurata ESAn livelähetyksestä alla olevasta linkistä. Lähetys alkaa 00:30 Suomen aikaa.

Lisätietoja

Paikkatietokeskuksen ylijohtaja Jarkko Koskinen (matkalla 31.5. asti, kyselyt sähköpostitse matkan aikana), etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, +358 29 531 4799
 

Tutkimus
Avaruus
Mediatiedote

Uusimmat uutiset ja artikkelit