Hyppää pääsisältöön

Tarkoilla mittauksilla varmistetaan ettei yksityisomistajien puita kaadeta

Pohjois-Savon ELY-keskus kaataa puita teiden varsilta kesän aikana parantaakseen liikenneturvallisuutta noin 250 kilometrin matkalta. Osa teistä päällystetään uudelleen ja osassa parannetaan tien rakennetta. Maanmittauslaitos merkitsee tiealueiden rajat.

Nuoria koivuja makaa kaadettuna tien pientareella.
Kuva:
Keski-Suomen ELY-keskus

ELY-keskus on käynnistänyt puuston raivaukset Pertunmaalla, Kangasniemellä, Kuopiossa ja Kontiolahdella, Liperissä, Kiteellä, Kangasniemellä ja Joensuussa. Loppukesästä työ on tarkoitus aloittaa Rantasalmella, Lapinlahdella ja Puumalassa. 

Puustot ovat kohteissa pääosin valtion mailla. Teiden kunnostus rahoitetaan osin poistettujen puiden myynnillä, sillä valtio omistaa tien lisäksi teiden pientareet, joilta puut tässä yhteydessä poistetaan.

– Tienvarsien näkymäalueiden raivaaminen lisää turvallisuutta. Samalla pinta kuivuu sateen jälkeen nopeammin, mikä vähentää kosteuden aiheuttamia vaurioita tien rakenteisiin, kertoo projektipäällikkö Jouni Saunamäki ELY-keskuksesta.

Maanmittauslaitos merkitsee kaadettavat puut

Maanmittauslaitos osallistuu työhön teiden varsilla merkitsemällä missä menee valtion tien ja yksityisen maanomistajan välinen raja.

Tiealueen raja joudutaan käytännön syistä merkitsemään usein jo paljon ennen puiden raivausta.

– Ethän koske tiealueen ja yksityisen maan välille merkittyyn nauhaan tai tehtyihin merkintöihin, vaikka merkinnät odottaisivat siinä pitkään raivausta, Saunamäki toivoo.

– Metsäkoneiden satelliittipaikannuksen tarkkuus ei riitä siihen, että kone tunnistaisi maiden välisen rajan sijainnin riittävän tarkasti. Maanmittauslaitoksen kartoittajat käyttävät tarkkoja mittauslaitteita ja arkistoaineistoa tiealueen merkitsemisessä, kertoo tuotantopäällikkö Ilkka Laakso Maanmittauslaitoksesta.

Kartoittajat rakentavat tarvittaessa uudelleen myös pysyvät rajamerkit ja merkitsevät niiden tarkat sijainnit kiinteistörekisterikartalle. Rajamerkit auttavat myös tien kunnossapidossa ja toimivat tiesuunnittelun luotettavana lähtötietona myöhemminkin.

ELY-keskuksen ja Maanmittauslaitoksen työstä aiheutuu vain vähäistä haittaa liikenteelle, mutta työkoneiden läheisyydessä on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta.

Lisätietoja

ELY-keskuksessa
Projektipäällikkö Jouni Saunamäki, p. 029 502 6042, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Maanmittauslaitoksessa
Tuotantopäällikkö Ilkka Laakso, p. 029 531 4713, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mediatiedote
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit