Hyppää pääsisältöön

Maanmittauslaitoksen hintoihin korotuksia syksyllä 2024

Yleisen arvonlisäverokannan nosto sekä maa- ja metsätalousministeriön esittämät muutokset maksuasetukseen voivat nostaa Maanmittauslaitoksen hintoja marraskuussa 2024.

En person skriver på en bärbar dator.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää parhaillaan lausuntoja Maanmittauslaitoksen maksuasetusluonnoksesta, jonka on määrä astua voimaan 1.11.2024. Asetusluonnoksessa ehdotetaan, että muun muassa huoneiston omistuksen rekisteröinnistä perittävää maksua korotettaisiin vastaamaan nykyistä kustannustasoa.  

Maksuasetusluonnos on lausuntokierroksella parhaillaan 

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää nyt lausuntoja maksuasetusluonnoksesta, joka koskee Maanmittauslaitoksen maksuja sekä kaupanvahvistuksesta perittäviä maksuja ja korvauksia vuonna 2025. Lausuntoaikaa on 15.8.2024 saakka. Ministeriö vahvistaa uuden maksuasetuksen lokakuussa, ja asetuksen on määrä tulla voimaan 1.11.2024.  

Yleinen kustannustason nousu näkyy uuden maksuasetuksen luonnoksessa hintojen korotuksina. Maanmittauslaitoksen asiakkailta perimillä hinnoilla ei kuitenkaan tehdä voittoa vaan katetaan toiminnasta aiheutuvat kustannukset.  

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen   

Yleinen arvonlisäverokanta nousee 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Eduskunta on hyväksynyt muutoksen, mutta lakia ei ole vielä vahvistettu.  Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia, mikä koskee Maanmittauslaitoksen arvonlisäveron piirissä olevia tuotteita. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kiinteistöjen omistaja- ja osoitetiedot, karttatulosteet ja karttatulosteiden tiedostot, karttakuva- ja ilmakuva-aineistot, sopimusasiakkaita koskevat aineistopalvelut ja rajapintapalvelut sekä tilaustehtävät ja GNSS asemadata.  

Veroton hintamme pysyy samana. Tuotteen toimitusajankohta määrää arvonlisäveroprosentin verottajan ohjeistuksen mukaisesti.

Lue lisää  

Lausuntopyyntö luonnoksesta maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi Maanmittauslaitoksen maksuista sekä kaupanvahvistuksesta perittävistä maksuista ja korvauksista vuonna 2025 (pdf)

Lisätietoja 

Maanmittauslaitos
huoneistojen omistuksen palvelujen johtaja Janne Murtoniemi, 040 710 8862, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Maanmittauslaitos
Palvelut

Uusimmat uutiset ja artikkelit