Hyppää pääsisältöön

Häirintä pilasi ilmakuvaukset Kaakkois-Suomessa, uhkana miljoonien eurojen seuraukset – Maanmittauslaitoksella ratkaisuja GNSS-häiriöihin varautumiseen

Satelliittipaikannuksen tahallinen häirintä aiheutti merkittävää haittaa Maanmittauslaitoksen vuotuisilla ilmakuvaus- ja laserkeilauslennoilla. Maanmittauslaitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille, kuten Puolustusvoimille ja Ruokavirastolle. Maanmittauslaitos on kehittänyt uutta osaamista, jolla voisi havaita myös ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän.

Kiitoradalla oleva ilmakuvauskone kuvattuna yläviistosta.
Kuva:
Maanmittauslaitos.

Maanmittauslaitoksen keskeisiin tehtäviin kuuluvat ilmakuvaus- ja laserkeilauslennot, joilla tuotetaan ajantasaista tietoa yhteiskunnan tarpeisiin. Vaikka lennot sujuivat pääosin hyvin, tänä vuonna satelliittipaikannushäirinnän vuoksi Kaakkois-Suomen alueella kuvaukset menivät osin pilalle. Satelliittipaikannuksen (GNSS-paikannus) häirintä on tänä vuonna lisääntynyt ja sen myötä häiriöt luotettavan paikkatiedon saannissa.

Maanmittauslaitoksen näkemyksen mukaan Suomeen tarvittaisiin paikannuksen turvallisuutta parantava palvelu ilmassa ja merellä tapahtuvan häirinnän havaitsemiseen. Maanmittauslaitoksella on tällaisen palvelun kehittämiseen tarvittavaa osaamista paikannukseen keskittyvän tutkimuksen ansiosta.

– Jotta Maanmittauslaitos ja yhteiskunta laajemminkin osaisi jatkossa nykyistä paremmin varautua GNSS-häiriöiden aiheuttamiin haittoihin, tarvittaisiin reaaliaikaista ja dataan perustuvaa tilannekuvaa maalla, merellä ja ilmassa. Nykyinen tilannekuva perustuu käyttäjien tekemiin ilmoituksiin. Maanmittauslaitoksen ehdotus ratkaisuksi olisi GNSS-häirinnän säätiedote, josta saisi ajantasaista tilannekuvaa paikannussignaalin laadusta ja saatavuudesta. Tällaiselle tilannekuvalle olisi käyttöä, sillä siitä hyötyisi myös lentoliikenne, toteaa osastonjohtaja, professori Sanna Kaasalainen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:stä.

Maanmittauslaitoksen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu paikannustiedon varmistaminen Suomessa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom vastaa taajuuksien käytön valvonnasta ja häiriöselvityksestä Suomessa. 

GNSS-häiriöt haittaavat yhteiskuntaa jo nyt ja riskit kasvavat 

Maanmittauslaitoksen tuottamat ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat.

Laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistojen rahalliset hyödyt metsäsektorille ja tulvavahinkojen välttämisessä ovat kymmeniä miljoonia euroja vuosittain. Jos tiedonkeruu epäonnistuu, sillä on seurauksia lukuisille tiedon hyödyntäjille.

Esimerkiksi laserkeilausaineistojen saamatta jääminen Kouvolan seudulta tarkoittaa sitä, ettei Suomen metsäkeskus pysty toteuttamaan alueella suunnitellusti metsävaratiedon keruuta, mikä tulee kalliiksi metsätaloudelle. Ilmakuva-aineistojen puutteet aiheuttavat puolestaan ongelmia EU-maataloustukien valvontaan. Erityisesti pitkittyessään GNSS-häirintä ja aineistojen keruun ongelmat aiheuttavat siten merkittäviä kustannuksia koko yhteiskunnalle.

Haasteista huolimatta kuvauskausi päätökseen − ilmakuvat saatavilla avoimena aineistona

Maanmittauslaitos ja sen alihankkijat ilmakuvasivat huhtikuun ja elokuun välisenä aikana Suomen pinta-alasta noin kolmanneksen ja laserkeilasivat noin kuudesosan. Ilmakuvausta tehtiin kuvauskaudella muun muassa Sallassa, Kokkolassa, Vaasassa ja Savonlinnassa. Laserkeilausaineistoja puolestaan kerättiin tällä kaudella muun muassa Ivalosta, Varkaudesta ja Jämsästä. 

– Säät suosivat ja saimme ilmakuvattua ja laserkeilattua lähes kaikki suunnitellut alueet, mukaan lukien viime vuodelta jääneet rästialueet, kertoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitoksesta. 

Tilannekarttapalvelussa näkee, mitkä alueet ilmakuvattiin ja mitkä laserkeilattiin tänä vuonna. Lisäksi palvelusta näkee Kansallisten laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmien tulevien vuosien kuvattavat ja keilattavat alueet. 

Tuoreita, tämän kesän ilmakuvia löytyy jo kaikista Maanmittauslaitoksen palveluista. Viimeisetkin ilmakuvat saadaan julkaistua lokakuun loppuun mennessä. llmakuvat ovat saatavilla avoimena aineistona. Laserkeilausaineistoja valmistuu pitkin syksyä ja viimeisetkin alueet saadaan aineistona käyttöön marraskuun loppuun mennessä. 

Laserkeilausaineistoista on saatavilla harvennettu versio avoimena datana. Alkuperäisessä pistetiheydessä aineisto on julkista, mutta edellyttää käyttöluvan hyväksymisen ja käyttäjän tunnistautumisen. 

Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta

Lisätietoja 

Satelliittipaikannuksen häirinnästä: 

Professori Sanna Kaasalainen, Paikkatietokeskuksen navigoinnin ja paikannuksen osastonjohtaja, +358 29 531 4760

Ilmakuvauksesta ja laserkeilauksesta: 

Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Mediatiedote
Paikkatieto
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit