Lantmäteriverket ansvarar för att upprätthålla uppgifter om fastigheter, fastighetsgränser och inskrivna rättigheter inom hela Finland. I 70 kommuner upprätthålls uppgifterna dessutom tillsammans med kommunernas fastighetsingenjörer.
Lantmäteriverket har hand om registreringen av äganderätten till fastigheter och andra rättigheter och begränsningar som gäller besittningen av fastigheter. Lantmäteriverket ansvarar vidare för inskrivningen av inteckningar och pantsättningar som förutsätts när fastigheter används som säkerhet. Flera myndigheter producerar också uppgifter och beslut som hänför sig till besittningen och användningen av fastigheter och som Lantmäteriverket sköter registreringen av.
Varför behövs det en reform?
Hittills har man inte betraktat helheten i fråga om fastighetsuppgifter och hur de olika delområdena fungerar ihop. Större enskilda förnyelser genomfördes i början av 2000-talet, när det bland annat gjordes ändringar i bestämmelserna om aktörernas ansvar och ikraftträdandet av uppgifter.
Fastighetsuppgifterna hör samman med flera processer som styrs av lagstiftning från tiden före dagens digitalisering. Det finns ett uppenbart behov av att underlätta kundernas servicekedjor och aktualisera de funktioner som krävs för produktionen av servicekedjorna.
Lantmäteriverket har inlett ett program för att bereda reformen av fastighetsuppgiftshelheten. Det treåriga program (förkortat KTU 2030) som nu har inletts skapar förutsättningar för reformen. Tidigare hade programmet namnet reformen av landadministrationshelheten, förkortat MaaVa. Det inleddes i september 2022 och genomförs i samarbete med ett stort antal aktörer. Arbetet stöder lagstiftningsarbetet, skapar en bild av reformbehovets omfattning och klarlägger både Lantmäteriverkets och andra aktörers verksamhet.
De viktigaste åtgärderna i beredningen
De viktigaste delarna i beredningsprogrammet är att ta fram arkitekturer och ordförråd samt en grundförbättring av fastighetsregistret. Detta arbete stödjer reformen av lagstiftningen i syfte att förenkla och förtydliga de nuvarande processerna och det datainnehåll som ska lagras.
- I arkitekturarbetet beskrivs både den nuvarande verksamheten och datainnehållet ur informationsproducenternas synvinkel, men även utnyttjandet av den nuvarande informationen. Man tar fram olika framtida alternativ som underlag för beslut om hur reformen ska genomföras under de kommande tio åren.
- I ordförrådsarbetet skapas en sammanhängande begreppsuppsättning för fastighetsuppgiftshelheten eller den tidigare i programmet avsedda landadministrationshelheten som inte bara underlättar det framtida utvecklingsarbetet utan även kommunikationen och lagstiftningsarbetet. Ett enhetligt, allmänt vedertaget ordförråd skapar förutsättningar för effektiv verksamhet och förhindrar missförstånd.
- I väg- och servitutsreformen grundförbättras väg- och servitutsrätterna så att det inte längre är nödvändigt att tolka eller verifiera registeruppgifter från gamla förrättningshandlingar. Grundförbättringsarbetet kommer att fortgå i minst 10 år och då granskas samtliga fastigheters väg- och servitutsrätter på Lantmäteriverkets ansvarsområde.
Dessutom syftar man till att stärka förutsättningarna för reformen genom att på olika sätt systematiskt förbättra kvaliteten på de befintliga uppgifterna. Beredningsprogrammet behandlar inte funktionaliteten hos de befintliga produktions- och underhållssystemen.
Förnyelsearbetet torde pågå ända fram till 2030-talet
Reformarbetet kommer att pågå i åratal och kräver insatser av ett mycket stort antal aktörer för att lyckas. Lantmäteriverket har noterat att ett förtroendefullt och fungerande samarbete med beslutsfattare, lagstiftare och aktörer som knyter an till fastighetsuppgifterna samt i synnerhet med de kommuner som upprätthåller fastighetsregistret och Kommunförbundet har en central roll för framgången.
Tilläggsuppgifter:
- Irma Lähetkangas, Överdirektör för produktion, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
- Heikki Lind, Ordförande för Lantmäteriverkets interna styrgrupp, Direktör, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
- Anne Partanen, Chef för MaaVa-programmet, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi