Hyppää pääsisältöön

PESIÖNLAHTI-ASKANKYLÄ maantien rajaaminen

Toimitusnumero
2021-676329
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Puolanka

Ko. maantien (Pesiöntie ja Tonkovaarantie) rajaaminen välillä Suomussalmen kunnan raja- Aska (Pudasjärven maantie), n. 28,8 km (katso alla liitteenä yleiskartta).

Toimituksen tarkoituksena on nykyisen maantiealueen rajojen määritys ja maastoon merkintä (paalutus maastoon) ja uusien aikaisemmin (lähinnä raviojien kaivujen ja bussipysäkkien rakentamisen yhteydessä) tapahtuneiden levennysten johdosta vähäisten laajennusalueiden määritys ja paalutus maastoon sekä maantiealueen rajojen laillistaminen (rajankäynti). 
Lisäksi käsitellään korvauskysymykset tiealueen laajennusten osalta (LjMTL 75.2 §).  

Maantiealue on rajattu aikaisemmin pääosin 1960-65 tehdyissä yleistietoimituksissa, väillä Suomussalmen kunnan raja-Joukokylä (AN:o 30-XII-12, rekisteröity 14.2.1964) ja välillä Joukokylä- Aska tietoimituksessa (AN:o 35-XII-12, rekisteröity 27.4.1966).
Lylyjoen kohdalla tiealue on leventynyt ja rajattu uudestaan tietoimituksessa 1974-75 (AN:o 92-12, rekisteröity 31.10.1975).

Toimituksen vaatimat maastotyöt on tehty Maanmittauslaitoksen toimesta maastokaudella 2022, 2023 ja 2024. Tämä aikaisemmin rajattu maantiealue ja vanhat rajamerkit on selvitetty maastossa (GPS-mittaus) ja tiealueen rajaus on merkitty maastoon.
Missä tämä aikaisempi tiealueen rajaus ei ole riittänyt, maantiealueeksi on rajattu kokonaan maantielain (LjMTL 503/2005) 5 §:n mukainen tiealue (2 m päähän ojan ulkoreunasta). Tiealueella olleet vanhat pyykit on siirretty maantiealueen rajalle ja hävinneiksi todetut pyykit on rakennettu uudestaan maantiealueen rajalle (putkipyykit taikka muovipaalut). Eli maastoon on merkitty koko nykyinen maantiealue muovisilla tiepaaluilla ja osin putkipyykeillä.

Toimituksessa vahvistetaan rajankäynneillä maantiealueen kaikki rajat sekä käsitellään muut alla ilmenevät asiat ja tehdään kaikki tarvittavat päätökset.

Toimitusmenettely

Toimituksen alkukokous pidetään ke  6.11.2024 klo  9:30 alkaen Puolangan kunnanviraston valtuustosalissa. Kokouksessa käsitellään tehdyt maastotyöt, rajankäynnit, maantiealueen levenemiset (lunastettavat alueet) ja käsitellään näistä aiheutuvat korvauskysymykset ja annetaan tarpeelliset päätökset. Toimitus on tarkoitus saada päätökseen ja lopettaa.

Maanomistajat, joita maantiealueen vähäiset laajennukset (lunastukset koskevat saavat kokouskutsun mukana otteen toimituskartasta ja lunastettava omaisuus -selitelmästä sekä tilitietolomakkeen korvausten maksutilin ilmoittamista varten (jos oletettu korvaus yli 20 €).
Muut, joita pelkästään tiealueen rajankäynnit koskevat, eivät saa mitään otteita. 
Käytävät maantiealueen rajat ja rakennetut rajamerkit käyvät ilmi alla liitteenä olevasta laaditusta toimituskartasta (toimituskartta alustava) sekä lunastettavat alueet lunastettava omaisuus-selitelmästä. 

Pääsääntöisesti lunastuskorvaukset määrätään viran puolesta. Niiden tilojen osalta, joihin lunastus ei kohdistu, mahdolliset haitan- ja vahingonkorvaukset käsitellään ainoastaan vaadittaessa. 
Maanomistajilla on mahdollisuus esittää korvausvaatimus ja/tai maastokatselmuspyyntö toimitusinsinöörille kirjallisesti, hyvissä ajoin ennen kokousta eli viimeistään to 31.10.2024.  
Osoite: Maanmittauslaitos/ Juha Kemppainen, Kaiterantie 20, 93600 Kuusamo, tai sähköpostitse juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi.


Yhteystiedot

Toimitusinsinööri Juha Kemppainen, Maanmittausinsinööri (DI), Maanmittauslaitos Kuusamo,
                 0400 286561   juha.kemppainen@maanmittauslaitos.fi
                 Osoite: Maanmittauslaitos/ Juha Kemppainen, Kaiterantie 20, 93600 Kuusamo