Hyppää pääsisältöön

Maantien 1456 eli Hirvihaarantien parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille mt140-Sepänmäki, Mäntsälä

Toimitusnumero
2023-709133
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Mäntsälä

Taustaa

Liikenne- ja viestintävirasto on 23.1.2023 hyväksynyt tiesuunnitelman päätöksellään Dnro TRAFICOM/22846/05.03.160.01/2023. Hyväksymispäätös ei ole lainvoimainen, mutta on täytäntöönpantavissa valituksista huolimatta, ellei valitusta käsittelevä viranomainen toisin määrää.

Kyseessä on jalankulku- ja polkupyörätien rakentamishanke ja siihen liittyvät järjestelyt Hirvihaarantien varrella Mäntsälässä. Suunnittelualueeseen kuuluu lisäksi noin 200 metrin osuus Kuntomajantiellä välillä Hirvihaarantien – Hirvihaarankoulu. Hankkeen sijaintia kuvaava yleiskartta ja suunnitelmakartat on linkitetty tämän sivuston alareunaan.

Kevyen liikenteen väylää varten tarvittavat alueet lunastetaan maantielain mukaisessa maantietoimituksessa. Alueet kartoitetaan, niiden pinta-alat lasketaan ja alueet siirretään asianomaisista kiinteistöistä tiealueeseen.

Tietarkoituksiin luovutetusta omaisuudesta määrätään lain säätämä korvaus. Myös tietöistä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen ja haittojen korvaaminen kuuluu toimitukseen.

Aluekartta (https://www.suunnitelma.info/mt1456_Hirvihaarantie/)
Yleiskarttaluonnos

 

Maastomittaukset ja katselmukset 03-05/2023

Haltuun otettavan alueen ulkorajat on merkitään maastoon sinipäisin puupaaluin huhti-toukokuussa 2023; paalujen kohdalla kulkee lunastettavan alueen raja.

VILJELLYT PELLOT: Paalujen sisäpuolelle jäävien peltoalueiden viljeleminen on mahdollista kauden 2023 ajan. Puupaalut saa siirtää mikäli ne ovat pahasti tiellä, mutta mielellään jätetään edes osa.

Punapäiset puupaalut merkkaavat laskuojien rajoja ja vihreäpäiset taas parannettavien yksityisteiden rajoja. Näiden alueiden omistus säilyy entisellään, mutta tienpitäjälle syntyy laskuojiin rasiteoikeus. Yksityistiealueiden osalta tieoikeudet ja käyttö säilyvät myös ennallaan, mutta tietöiden yhteydessä joitakin liittymiä tullaan parantamaan.

Maastotöiden yhteydessä kerätään tietoa siitä, mitä omaisuutta rakennettavan tien alle jää. Lisäksi maanomistajilla on mahdollisuus pyytää lisäkatselmuksia toimituksen kuluessa. Yhteydenotot alkuvaiheessa toimitusinsinööriin ja rakentamisaikana rakennuttajaan / urakoitsijaan.

Haltuunotto 4.5.2023 ja alueella oleva omaisuus

Tiealueet otetaan Väyläviraston haltuun 4.5.2023 toimituksen alkukokouksen yhteydessä, joka pidetään Mäntsälän kunnantalon valtuustosalissa klo 9 alkaen. Kokouksesta on tiedotettu maanomistajia erikseen.

Etäosallistuminen on mahdollista (Teams) ja sitä varten tulee ilmoittaa sähköpostiosoite toimitusinsinöörille, jotta kutsulinkki voidaan lähettää. Häiriöt tai katkokset yhteyksissä eivät johda asian käsittelyn siirtämiseen. Yhteystiedot ovat lopussa.

Haltuunotossa tienpitäjälle syntyy oikeus käyttää alueita tiesuunnitelmassa osoitettuihin tarkoituksiin. Haltuunotto koskee mm. uusia maantiealueita, yksityistiealueita, laskuoja-alueita ja tien rakentamisen ajan tarvittavia alueita. Haltuunoton jälkeen rakentajalla on oikeus aloittaa työt sekä puuston ym. omaisuuden poisto alueella.

Omaisuuden poisto: Maanomistajat voivat itse poistaa/siirtää alueella olevan puuston, kasvillisuuden, aidat tai muun omaisuuden, jos toivovat ne itselleen. Omaisuuden poisto/siirto, purettavien rakennusten tyhjentäminen, puiden kaadot ym. tulee tehdä 31.7.2023 mennessä välillä maantie 140 - Kuntomajantien pää. Loppuosassa omaisuuden poistosta tiedotetaan erikseen, mutta se tulee olemaan aikaisintaan v.2024.

Jos omaisuutta ei ole poistettu, urakoitsija poistaa em. omaisuuden ja kuljettaa ne pois, jolloin menetykset käsitellään korvauksina tien rakentamisen jälkeen. Postilaatikot, jäteastiat ym. siirretään pääsääntöisesti urakoitsijan toimesta tiealueen ulkopuolelle. Muista omaisuuksien siirroista on sovittava erikseen.

Polttopuut: Mikäli maanomistaja toivoo kaadettavat puut tai osan itselleen polttopuuksi, on siitä ilmoitettava heinäkuun 2023 aikana Jukka Arolle (yhteystiedot alla). Siinä tapauksessa urakoitsija kaataa ja pinoaa puut kiinteistön puolelle sopivaan paikkaan. Oksat ym. risut viedään pois.

Viljely: Ensimmäisen vaiheen rakentamiseen liittyvillä haltuun otetuilla alueilla voi vielä tällä kaudella v. 2023 viljellä. Toisen vaiheen rakentamiseen liittyvillä alueilla voi vielä toistaiseksi viljellä. Maanomistajia tiedotetaan toisen vaiheen rakentamisen aloittamisesta erikseen.

Peltojen salaojakartat tulee toimittaa suunnittelijoille (yhteystiedot alla). Suurin osa salaojakartoista on jo tilattu salaojakeskuksesta ja niiden korjaussuunnitelmat teetetty erikseen.

Hankealueella tai sen läheisyydessä sijaitsevat talousvesikaivot selvitetään ja niistä tullaan tarvittaessa ottamaan vesinäytteet. Tien välittömässä läheisyydessä sijaitseville rakennuksille tullaan tarvittaessa järjestämään katselmukset urakoitsijan toimesta ennen tietöiden aloitusta.

Juomavesikaivojen sijainnin voi ilmoittaa Jukka Arolle ja Suvi Kylmäselle (yhteystiedot alla).

Rakentaminen syksy 2023 -> 2025

Rakentaminen tapahtuu kahdessa vaiheessa. Ensimmäinen vaihe maantieltä 140 Kuntomajantien päähän on tarkoitus aloittaa loppukesästä / syksyllä 2023. Toinen vaihe Kuntomajantieltä Sepänmäkeen aloitetaan alustavasti v.2024, mutta sen osan rahoitus ei ole vielä varmistunut.

Rakennuttajana toimii Uudenmaan ELY-keskus. Tarkemmat tiedot urakoitsijasta ja töiden aikataulusta tiedotetaan myöhemmin.

Toimituskartta, lunastettavat pinta-alat

Toimituskarttaluonnos löytyy sivun alaosasta. Lunastettavat pinta-alat lähetetään tiedoksi maanomistajille.

Niiden kiinteistöjen omistajat tai vuokralaiset, joiden peltopinta-ala pienenee toimituksen seurauksena, voivat olla yhteydessä toimitusinsinööriin tai toimitusvalmistelijaan liittyen maataloustukiin.

Korvaukset ym.

Maantietoimitukseen kuuluvien asioiden käsittelemiseksi pidetään myöhemmin toimituskokoukset, joihin asianosaiset saavat eri kutsun. Kokouksissa mm. todetaan lunastuksesta aiheutuneet menetykset, haitat ja vahingot sekä päätetään niiden korvaamisesta.

Lunastettavasta omaisuudesta määrätään maksettavaksi käyvän hinnan mukainen täysi korvaus. Korvaukset määrätään viran puolesta ilman eri vaatimusta. Asianosaisen on kuitenkin 
syytä olla aktiivinen erityisesti vahinkojen ja haittojen selvittämiseksi.

Haltuunoton yhteydessä on myös mahdollisuus vaatia nk. ennakkokorvausta, jona määrätään 3/4 arvioidusta lopullisesta korvauksesta. Jos ennakoita ei vaadita, korvauskäsittely aloitetaan rakentamistöiden valmistuttua. Maksamatta oleville korvauksille määrätään 6 % vuotuista korkoa haltuunottohetkestä.

Ennakkokorvaukset tulee vaatia 31.5.2023 mennessä ja vaatimukset toimittaa toimitusinsinöörille sähköpostitse. Toimituskokous ennakkokorvausten käsittelystä pidetään 15.6.2023 klo 9 alkaen Mäntsälän kunnantalolla kokoushuoneessa 1-2, toinen kerros. Sinne kutsutaan vain ennakkoja vaatineet asianosaiset sekä ELY-keskus.

Yhteystiedot

Suunnittelu ja rakennuttaminen, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Hankkeen rakentamissuunnittelu: projektipäällikkö Suvi Kylmänen, 0295 021 039, suvi.kylmanen(at)ely-keskus.fi 

Rakennuttaminen: projektipäällikkö Jukka Aro, 0295 021 269 , jukka.aro(at)ely-keskus.fi

Urakoitsijan yhteystiedot lisätään myöhemmin

Tienpitäjän edustaja

Uudenmaan ELY-keskuksen Valtteri Halla, 029 502 5023, valtteri.halla(at)ely-keskus.fi 

Maanhankinnan konsultti Anne Kääriä, Welado Oy, 044 511 3234, anne.kaaria(at)welado.fi

Maantietoimitus, korvaukset, pinta-alat ym.

Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Tuuli Laine, puh. 0504624600, tuuli.laine(at)maanmittauslaitos.fi

Kartoittaja Ossi Rauvola, puh.  029 530 1156 . Vain maastomittaukset