Hyppää pääsisältöön

3,5 miljoonaa rakennusten osoitetta analysoitu turvallisemman ja toimivamman arjen puolesta

Laadukkaat osoitteet ovat toimivan arjen kannalta tärkeitä. Lähes puolet Suomen kunnista on hyödyntänyt Maanmittauslaitoksen kunnille tarjoamaa maksutonta osoitetietojen laatuanalyysipalvelua. Neljän vuoden aikana kunnat ovat panostaneet osoitteidensa laatuun ja se näkyy laatuanalyysin tilastoissa.

" "
Kuva:
Maanmittauslaitos

Jos osoitteet eivät ole kohdallaan, saattaa turvallinen ja sujuva arki häiriintyä. Pahimmassa tapauksessa virheellinen osoite voi vaarantaa ihmisen hengen, jos ambulanssi ei löydä perille. Laadukkaat osoitteet säästävät myös rahaa, kun niillä voidaan tehostaa logistiikan toimintaa sekä helpottaa navigointia arkisissa tilanteissa.

Maanmittauslaitos on neljän vuoden ajan tukenut maksutta kuntia rakennusten osoitetietojen parantamisessa. Rakennusten osoitteita on tähän mennessä analysoitu yli 3,5 miljoonaa kappaletta 146 kunnan alueelta. Näistä n. 11 % eli 380 000 on jäänyt laatuanalyysin haaviin ja palautunut kuntiin tarkastettavaksi.

- On todella hienoa, että kunnat ovat lähteneet mukaan ja haluavat parantaa osoitetietojensa laatua. Tänä vuonna erityisesti pienet kunnat ovat panostaneet osoitteiden laadunparannustyöhön, sanoo johtava asiantuntija Suvi Heittola Maanmittauslaitoksesta.

- Iloksemme myös muutama iso kaupunki on hyödyntänyt palveluamme ensimmäistä kertaa ja jatkammekin vuonna 2024 analyysipalvelun tarjoamista kunnille, Heittola jatkaa.

Analyysi nostaa esiin osoitteiden erilaiset virheet

Analyysi tunnistaa erilaisia virhetyyppejä. Määrällisesti suurin virhetyyppon rakennukset, joilta puuttuu osoite kokonaan tai osoitenumero puuttuu. Kuntien aineistoissa näitä havaitaan eniten kiinteistöjen ns. oheisrakennuksilla, kuten maatalous-, varasto- ja teollisuusrakennuksilla, mutta jonkin verran myös vapaa-ajan asuinrakennuksilla.

Korjattavaa löytyy myös osoitteiden sijainneissa. Joissain tapauksissa osoitteen koordinaattipiste saattaa sijaita virheellisesti naapurikunnan alueella. Muita havaintoja on esimerkiksi osoitteet, joiden nimiosa poikkeaa Maanmittauslaitoksen vertailuaineistoista.

- Poikkeamia tutkiessa voidaan tunnistaa oikeinkirjoitukseen liittyviä seikkoja, kuten eroja kirjainkoossa, välimerkkien käytössä tai kirjoitusvirheitä, Suvi Heittola kertoo.

Voi myös olla, ettei kunnan aineistossa olevaa osoitteen nimiosaa löydetä Maanmittauslaitoksen vertailuaineistoista ollenkaan. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että kunnan osoitteen nimiosana on käytetty tienimen sijasta jotain paikannimeä, kuten talon tai kylän nimeä. Joissain tapauksissa havainto voi myös kieliä siitä, että Maanmittauslaitoksen aineistoissa on puute, joka tulisi korjata.

Useamman kerran osallistuneiden kuntien tuloksissa selvää parannusta

Selkeää parannusta kuntien osoitteiden laadussa on havaittavissa. Vuonna 2023 analysoiduista kuntien rakennusten osoitteista n. 8 % jäi laatuanalyysin haaviin, mikä on noin kolme prosenttiyksikköä vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Yksittäisiä, useampana analyysikertana osallistuneita kuntia tarkastellessa edistys näkyy konkreettisesti – laatuanalyysin haaviin jäävien osoitteiden määrä laskee. 

- Useamman kerran analyysiimme osallistuneiden kuntien tulokset kehittyvät koko ajan parempaan suuntaan. Parhaimmillaan nämä kunnat ovat saaneet laskettua analyysin haaviin jääneiden osoitteidensa määrää yli 10 prosentista 1–2 prosenttiin, Suvi Heittola kertoo.

- Kunnat ovat esimerkiksi yhtenäistäneet osoitenimistöä tienimistön kanssa ja antaneet osoitteita sellaisille rakennuksille, joilta osoite aiemmin puuttui, Suvi Heittola jatkaa.

Virheiden tarkistaminen ja korjaaminen vaatii kunnissa paljon resursseja. Vaikka esimerkiksi osoitenimien kirjoitusvirheitä on nopea korjata, niin osa korjattavista tapauksista on sellaisia, jotka vaativat taustojen selvittämistä, paikalla käyntiä, yhteistyötä kunnan rakennusvalvonnan kanssa ja viranomaispäätöksen. Analyysi on kuitenkin omalta osaltaan nopeuttanut osoitevirheiden korjaamista ja saanut kunnat panostamaan tietojen laadun parantamiseen.

- Analyysi nostaa kunnan aineistosta esiin paljon sellaisia asioita, joita ei välttämättä havaita muuten. Kun teemme mahdollisten virheiden poiminnan kuntien puolesta, kunnissa pystytään kohdistamaan resursseja paremmin itse korjaustyöhön, mikä toivottavasti vähentää työhön käytettävää kokonaisaikaa, Suvi Heittola kertoo.

Analyysipalvelu on saanut kunnilta paljon positiivista palautetta ja työtä jatketaan vuonna 2024.

- Osoitetietojen laatuanalyysipalvelu jatkuu myös vuonna 2024 ja kannustammekin kaikkia kuntia mukaan, niin uusia kuin jo aiemminkin osallistuneita, sanoo Suvi Heittola.


Lisätietoja: Suvi Heittola, johtava asiantuntija, Maanmittauslaitos, 050 514 7582, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Mikä on osoitteiden laatuanalyysi?

Laatuanalyysissä kunnan aineisto käydään automatisoidusti läpi ja aineistoa verrataan Maanmittauslaitoksen aineistoihin mm. osoitenimien ja sijaintitietojen osalta. Analyysi nostaa esiin sellaiset rakennusten osoitteet, joiden tiedoissa havaitaan jotain tarkastettavaa.

Osoitetietojärjestelmä
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit