Maanmittauslaitoksen paikannuspalvelu on tarjonnut käyttäjille dataa tarkempaa paikannusta varten vuodesta 2014 asti. Palvelua on sen jälkeen jatkuvasti kehitetty ja testattu, sekä käytetty useissa tutkimusprojekteissa, ja se on saanut nimekseen FINPOS. Maanmittauslaitos otti tuotannossaan käyttöön FINPOS-palvelun RTK-korjaukset vuonna 2021. Vuodesta 2022 lähtien myös Maanmittauslaitoksen ilmakuvauksien aineistot on sidottu koordinaatistoon käyttämällä FINPOS-palvelun tuottamaa tukiasemadataa.
Nyt uudistukset FINPOS-palveluissa ovat myös avoimien palveluiden käyttäjien hyödynnettävissä. Käyttöön tulee uusia satelliittipaikannusjärjestelmiä (GNSS) ja -signaaleja, kokonaan uusia palveluita sekä uusia tukiasemia. Samalla uudistimme FINPOS-palvelun verkkosivut.
Entistä parempaa tarkkuutta ja luotettavuutta
Satelliittipaikannusjärjestelmien kehityksen myötä FINPOS-palvelusta on nyt saatavilla GPS- ja GLONASS-järjestelmien datan lisäksi myös eurooppalaisen Galileon ja kiinalaisen Beidoun dataa. Näitä neljää järjestelmää käyttämällä käyttäjän laitteen nähtävissä voi olla yhdellä hetkellä jopa yli 50 satelliittia. Myös GPS-järjestelmän signaalit ovat 2010-luvulla uudistuneet, ja L1- ja L2-taajuuksien lisäksi käytössä on nyt myös L5-taajuus, sekä näiden uudistuneet siviilisignaalit.
Uutta on myös FINPOS-palvelussa aiempaa suurempi käytettävien tukiasemien määrä. Tähän asti palvelusta on ollut saatavilla dataa FinnRef-asemilta, ja nyt näiden lisäksi on käytettävissä myös noin 40 FINPOS-tukiasemaa, jotka on perustettu ensisijaisesti paikannuspalveluiden tarpeeseen. Tiheämpi tukiasemaverkko mahdollistaa palvelun loppukäyttäjälle muun muassa tarkemmat ja luotettavammat sijaintiratkaisut.
– Toivomme, että palveluiden uudistamisella edistämme tarkan paikannuksen yleisempää käyttöä, ja että mahdollisimman moni pääsisi hyötymään kattavammasta tukiasemaverkosta. Myös tutkimuksen ja kehityksen tukeminen palveluita tarjoamalla on meille tärkeää, sanoo johtava asiantuntija Topi Rikkinen Maanmittauslaitokselta.
Näin uudistukset näkyvät palveluissa
FINPOS-palvelusta on jatkossa saatavilla edelleen vastaavat palvelut kuin aiemminkin: asemien raakadataa RINEX-tiedostoina jälkilaskentaan tai muuhun käyttöön, reaaliaikaista raakadataa RTCM-datavirtoina, sekä reaaliaikaiseen paikannukseen DGNSS- tai verkko-RTK-korjausta.
DGNSS- ja RINEX-palvelut ovat avoimesti ja maksutta käytettävissä. RTK-palvelu on saatavilla määräaikaiseen tutkimus- ja kehityskäyttöön maksutta. Raakadatapalvelun käyttö on maksullista.
RTK-palvelusta saa nyt myös niin sanottua SSR-korjausdataa. Kuten verkko-RTK, SSR on menetelmä tarkkaan reaaliaikaiseen paikannukseen. SSR-menetelmien käyttö yleistyy jatkuvasti ja tällaista dataa tulee olemaan saatavilla myös EU:n Galileo High Accuracy Service (HAS) -palvelusta vuoden 2022 lopulla.
Ohjeita käyttöönottoon
Uudistuneiden palveluiden käytöstä kiinnostunut voi luoda itselleen FINPOS-tunnuksen. Tunnuksen avulla voi käyttää RINEX- ja DGNSS-palveluita. Jos käyttäjä haluaa määräaikaisen käyttöoikeuden RTK/SSR-palveluihin, voi verkkosivujen kautta lähettää tietoa käyttötarpeesta, jotta käyttöoikeus voidaan myöntää.
Lisätietoa palveluista saat verkkosivuilta
Lisätietoja:
Johtava asiantuntija Topi Rikkinen, 050 323 5276, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi