Paikkatietoja tarvitaan laajasti yhteiskunnan ja yritysten palveluissa päivittäin. Paikkatiedot ja niiden saatavuus on tärkeässä roolissa myös tieteellisessä tutkimuksessa. Yksi osoitus tästä on Avoin paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri Geoportti. Kyseessä on Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen koordinoima palvelukokonaisuus, joka tärkeimpänä palvelunaan tuo helposti käytettävät paikkatietoaineistot sekä joukon prosessointi- ja analyysityökaluja suoraan CSC:n teholaskentaympäristöihin tutkijoiden saataville.
Suomen Akatemiassa toimiva tutkimusinfrastruktuurikomitea valitsi Geoportin mukaan 21 kansallisen tutkimusinfrastruktuurin joukkoon tiekartalle 2025–2028. Lisäksi positio tiekartalla turvaa palveluiden kehittämisen rahoituksen aina vuoteen 2029 asti. Tiekartan tehtävänä on edistää tutkimus- ja kehittämistoimintaa toimimalla työkaluna tutkimusyhteisöille, päätöksentekijöille ja rahoittajille investointien ohjaamisessa sekä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden tukemisessa. Visiona on, että laadukkaat tutkimusinfrastruktuurit muodostavat TKI-toiminnan perustan.
- Pääsy kansalliselle tutkimusinfrastruktuurien tiekartalle on upea saavutus Geoportille. Ensimmäistä kertaa tiekartalla emme toki ole, sillä vuosina 2014-2020 olimme siellä lupaavan infrastruktuurin statuksella. Niistä ajoista toimintamme on kehittynyt valtavasti ja viimeisimmän vaikuttavuusanalyysin perusteella löysimme jopa 160 vuosittain julkaistua tieteellistä artikkelia, joissa tutkimusinfrastruktuurimme palveluita on hyödynnetty. Ansaittu paikka tiekartalla kertoo meille, että olemme tehneet valtavasti töitä oikeiden asioiden eteen ja nyt työn merkitys on myös kansallisesti tunnustettu, kertoo geoinformatiikan ja kartografian osastonjohtaja, professori Juha Oksanen.
Geoportin avulla paikkatietoaineistot tieteen ja tutkimuksen laajaan hyötykäyttöön
Tiekartalle vuosiksi 2025–2028 valitut tutkimusinfrastruktuurit tarjoavat muun muassa avainteknologioita, paikkatietoaineistoja sekä suurteholaskenta- ja pilvipalveluita keskeisimpien ympäristöön ja terveyteen liittyvien kysymysten selvittämiseen sekä geotieteiden, meriekosysteemien, synteettisen biologian ja biotuotannon tutkimuksen tueksi. Geoportin kehittämiskohteita tulevat olemaan mm. Kansallisarkiston historiallisten kartta-aineistojen georeferointi ja julkaisu, Luonnonvarakeskuksen pitkien metsäaikasarjojen löydettävyyden ja saatavuuden parantaminen, CSC:n uusien Roihu ja LUMI2 teholaskentatietokoneiden paikkatietovalmiuksista huolehtiminen, kansallisten Fairdata-palveluiden paikkatietovalmiuksien kehittäminen sekä MML:n historiallisten ilmakuvien georeferoinnin automatisointi.
Geoportti konsortioon kuuluvat Maanmittauslaitoksen lisäksi Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus, Kansallisarkisto, Aalto yliopisto, Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, sekä CSC – Tieteen tietotekniikan keskus oy.
Lisätiedot
Osastonjohtaja, prof. Juha Oksanen 029 531 4861 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi