Hyppää pääsisältöön

Ilmakuvaustoiminta täyttää sata vuotta – tuore selvitys valaisee työtä ja teknologian tuomia muutoksia

Maanmittauslaitos on tehnyt ilmakuvausta 1920-luvulta saakka ja laserkeilannut Suomea 2000-luvulta alkaen. Vuosikymmenien työ on nyt tiivistetty ”Suomen kartoitusilmakuvaukset 100 vuotta” -selvitykseen, jossa käydään läpi ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotantoa asiakirjojen ja muistioiden, tarinoiden ja kuvien avulla. Selvityksen on kirjoittanut ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotannon johtajan pestistä kaksi vuotta sitten eläköitynyt Juha Vilhomaa.

Ilmakuvauskone lentää vihreän metsän yläpuolella.
Kuva:
Maanmittauslaitos

– Suomen valtakunnallinen kartoitus on ollut täysin riippuvainen 1930-luvulta lähtien ilmakuvauksista ja ilman niitä ei olisi ollut mahdollista saada aikaan esimerkiksi peruskarttaa. Kyse on siis perustavanlaisesta aineistosta, Juha Vilhomaa kertoo. Tärkeä havainto selvitystä tehdessä oli, että ilmakuvausten taloudellista järkevyyttä on todella pohdittu ja puntaroitu sadan vuoden ajan – ja aina on päädytty siihen, että se on kannattava investointi. 

– Ilmakuvauksessa on historian valossa ja myös nykyään kyse valmiudesta ja pitkäjänteisyydestä, sekä kyvystä tuottaa itse aineistoa. Ilman koneita, kalustoa ja ammattilaisia se ei onnistu. Maanmittauslaitoksella on aivan erityinen rooli tässä työssä, Vilhomaa kuvailee.

Menneisyyden opit siivittävät tulevaisuuteen

Digitalisaation myötä ilmakuvien asema on muuttunut merkittävästi. Ilmakuvat ovat jaossa pääasiassa maksutta ja ne ovat yhteiskunnassa monipuolisessa käytössä. Historiaa kirjoittaessa Vilhomaa törmäsi erikoiseen havaintoon.

– Selvitystyötä tehdessä huomasin, että ihmisten työtä ja toimintaa kuvaavia valokuvia lähivuosilta on yllättävän vähän. Se on erikoista, kun kaikilla on kuitenkin kamerat taskussa koko ajan. Nykyajan arjen työtä olisi tärkeä tallentaa tulevia sukupolvia varten, Vilhomaa pohtii.

Selvityksessä on käyty läpi Maanmittauslaitoksen ilmakuvaus- ja laserkeilaustuotantoa varhaisilta vuosilta nykypäivään. 1980-luvulta lähtien tehtyä työtä on käsitelty yksityiskohtaisemmin, kutakin vuosikymmentä omana lukunaan. Selvityksessä on ilmakuvauksen ja kuvatuotannon teknisten ratkaisujen lisäksi valotettu ilmakuvien ja laserkeilausaineistojen käyttökohteita, tuotannon toimintaympäristöä ja sen muutoksia. Historiikin kasaaminen koettiin tärkeäksi, jotta ilmakuvauksen historia ei pääse unohtumaan. 

– Haasteita on riittänyt jokaisella vuosikymmenellä. Olemme jälleen yhdessä historian taitekohdassa, kun luomme seuraavaa ilmakuvausohjelmaa vuodesta 2026 eteenpäin. Historiaa tarkasteltaessa voi todeta, että tulevaisuudessakin pitää seurata kehitystä ja pysyä sen mukana, ilmakuvaus- ja laserkeilaustoiminnan vastuualuepäällikkö Juha Kareinen sanoo.

Selvitys on julkaistu 5.6.2024 Maanmittauslaitoksen julkaisusarjassa.

Lisätietoja:

Juha Vilhomaa, p. 040 500 3905

Tiedustelut sähköpostitse: mara.ilma@maanmittauslaitos.fi

Teoksen tiedot:

Suomen kartoitusilmakuvaukset 100 vuotta
Maanmittauslaitoksen ilmakuvausten historiaa 1924–2024
Kirjoittaja: Juha Vilhomaa
Maanmittauslaitoksen julkaisuja nro 121
Maanmittauslaitos, Helsinki 2024
ISSN 1799-2133  
ISBN 978-951-48-0291-1

Ilmakuvaus
Laserkeilaus
Paikkatieto

Uusimmat uutiset ja artikkelit