Traficomin mukaan Suomen alueella tuli pelkästään tämän vuoden toukokuuhun mennessä 1200 ilmoitusta GPS-häiriöistä ilmailusta, kun ilmoituksia oli vuotta aikaisemmin 239. Häirintä aiheuttaa haittaa satelliittipaikannuksen käyttäjille.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen yksi tutkimusaiheista on paikannuksen turvallinen ja luotettava käyttö. Ryhmä Maanmittauslaitoksen asiantuntijoita ja Paikkatietokeskuksen tutkijoita osallistui Norjan viranomaisten järjestämään Jammertest -tapahtumaan, jossa testattiin häirinnän vaikutuksia GNSS-paikannukseen eli satelliittipaikannukseen tutkimustarkoituksessa. GNSS-häirintä on laitonta toimintaa, ja näin laajamittaista testausta voivat tehdä ainoastaan valtiollisen tason toimijat. Siksi Andøyan Jammertest-tapahtuma on hyvä mahdollisuus testata GNSS-laitteita.
– Jammertest on loistava tilaisuus testata GNSS-laitteita ja erilaisia suojautumisen menetelmiämme käytännössä ja jakaa kokemuksia muiden asiantuntijoiden kanssa, kertoo vanhempi tutkija José Vallet Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Häirintää testattiin omiin laitteisiin
Jammertest-tapahtumassa osallistujien laitteet altistetaan GNSS-häirinnälle.
Tällä kertaa Paikkatietokeskuksen tutkijat selvittivät miten ammattilaisten mittaamiseen ja palveluiden tuottamiseen käyttämät laitteet reagoivat GNSS-signaalin häirintään ja harhautukseen. Yksi testi keskittyi erityisesti siihen, kuinka Maanmittauslaitoksen päivittäisissä mittaustöissä käyttämät RTK-laitteet käyttäytyvät erilaisen häirinnän vaikuttaessa. Testissä RTK-laitetta häirittiin usealla erilaisella häirintälaitteella eli jammerilla, ja samalla tallennettiin laitteen käyttäjän näkymä sekä dataa. Tällainen aineisto antaa laitteen loppukäyttäjälle lisätietoa muun muassa siitä, kuinka häirintä vaikuttaa arkisiin työvälineisiin ja paremmat mahdollisuudet havaita häirintää.
Tutkitun tiedon avulla keinoja GNSS-häiriöiden varalle
Jammertest-tapahtuman ansiosta Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ja tutkijat saivat merkittävän määrän dataa, uutta tietoa ja ideoita jatkotyötä varten. Näiden tietojen pohjalta Maanmittauslaitos päivittää varotoimenpiteitään häirinnän varalta. Tutkijat hyödyntävät tapahtuman kokemuksia ja dataa kehittäessään keinoja paikannushäiriöiden varalle.
– Maanmittauslaitoksen asiantuntijat ja tutkijat analysoivat Jammertestissä saatua dataa parhaillaan. Käytännön kokemukset otetaan mukaan strategioihin, joilla huolehdimme Maanmittauslaitoksen palvelujen vakaudesta, ne myös vaikuttavat tutkimukseen ja seuraaviin testi-ideoihin tulevissa Jammertest-tapahtumissa, sanoo tutkimusryhmäpäällikkö Martta-Kaisa Olkkonen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.
Lisätiedot
Martta-Kaisa Olkkonen, tutkimusryhmäpäällikkö +358 50 443 3365 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi