Hyppää pääsisältöön

Näin löydät kiinteistösi rajat – vinkkejä rajapyykkien etsimiseen

Kevät on usein aikaa, jolloin ihmiset aloittavat uusia rakennushankkeita, kunnostavat pihoja ja palaavat talven jälkeen kesämökeille. Tähän aikaan myös usein herää kiinnostus siihen, missä tontin rajat kulkevat.

Rajapyykki.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Rajan paikkaa osoitetaan rajan paikkaa osoittavilla merkeillä eli rajapyykeillä ja niille määritettävillä koordinaateilla.

– Tontin rajoja voi katsoa esimerkiksi Maanmittauslaitoksen asiointipalvelusta. Rajan tarkan paikan kertoo kuitenkin aina tontin rajalla oleva rajapyykki. Se voi olla esimerkiksi iso kivi tai metallinen putkipyykki, kertoo Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Panu Karhu.
 

Yleisimpiä rajapyykkejä ovat kivipyykit, betonipyykit ja metalliset pyykit.
Rajat ja rajapyykit ovat tärkeitä alueiden määrittämisessä. Yleisimpiä rajapyykkejä ovat kivipyykit, betonipyykit ja metalliset pyykit. Rajapyykkeihin on merkitty numero, joka näkyy toimituskartalla ja kiinteistörekisterikartalla. Kivipyykkeihin hakattiin aiemmin myös rajan suuntia kuvaavia viivoja ja kulmia.

Apua rajapyykkien etsintään 

Maanmittauslaitoksen asiointipalveluun on lisätty kiinteistöjen rajapyykkien tiedot sekä ominaisuus, jolla omaa sijaintia voi seurata esimerkiksi rajapyykkejä etsiessä. Rajapyykkien tiedot on koottu eri aikoina useasta eri lähteestä. Vain viime vuosina tehtyjen mittausten tiedot ovat varmoja. Muiden rajapyykkien sijainti kartalla voi olla epävarmempi ja niille palvelussa näytetään varoitus ”Tietoja ei ole tarkistettu”.  Matkapuhelimen avulla löytää yleensä lähelle oikeaa sijaintia, sillä niiden tarkkuus on 2–20 metrin välillä.

Rajapyykkien tiedot eivät ole automaattisesti näkyvissä, kun kiinteistöjen rajoja näytetään palvelussa. Yksittäinen kiinteistö pitää ensin hakea kartalle joko katsomalla omaa kiinteistöä tai etsimällä Kaikki kiinteistöt -osiosta jokin yksittäinen kiinteistö kartalle.  

Asiointipalvelun käyttö edellyttää vahvaa tunnistautumista. 

Rajat selviksi rajankäynnillä

Jos rajan paikka ei ole tiedossa tai rajaa ei löydy, voi avuksi pyytää maanmittaria hakemalla rajankäyntitoimitusta Maanmittauslaitokselta. Rajankäynnissä selvitetään rajan paikka ja tarvittaessa uusitaan kadonneet rajapyykit. Naapurin kanssa on hyvä keskustella ennen rajankäynnin hakemista, jos se vain on mahdollista. Naapurilla voi olla tieto rajan tai rajapyykin paikasta.

Maanmittauslaitoksen lisäksi rajankäyntejä tekevät suurimmat kunnat omilla asemakaava-alueillaan. 

Lisätietoja

Kiinteistön rajojen selvittäminen

Rajat ja rajamerkit

Kiinteistöt
Maanmittaustoimitus

Uusimmat uutiset ja artikkelit