On maantieteen tunti ja jokaisella oppilaalla on edessä kannettava tietokone. Biologian ja maantieteen opettaja Terhi Hakkarainen kehottaa kaikkia avaamaan selaimeen Paikkatietoikkunan. Siellä on yli 2500 karttatasoa yli 60 organisaatiolta ja niistä voi yhdistellä juuri sellaisen kartan kuin itse haluaa.
- Karttojen maailma aukeaa ihan eri tavalla, kun opiskelijat voivat itse tutkia erilaisia karttatasoja ja tehdä niistä oman näkymänsä. Syntyneitä karttoja voimme sitten käyttää projekteissa ja toki lisäksi ihailla luokassa yhdessä, pohtii Terhi Hakkarainen.
Matkan ja alueen mittaamista käytännön tasolla
Paikkatietoikkunan työkaluilla jokainen opiskelija saa mitata koulumatkansa ja koulun pinta-alan. Tämä herättääkin opiskelijat analysoimaan, mitä reittiä kouluun kannattaa mennä ja mitkä kaikki rakennukset lasketaan kouluun. Onko viereinen kenttä koulun aluetta?
- Paikkatietoikkunan avulla tehtävät voidaan sitoa opiskelijoiden arkeen ja he näkevät käytännössä, mitä hyötyä paikkatiedosta on heille, Terhi Hakkarainen toteaa.
Miten oma kuntani poikkeaa muista? Teemakartat yhdistävät paikkatiedon ja tilastot
Teemakartat avaavat nuorille uuden maailman, kun paikkatieto ja tilastotieto yhdistyvät. Miten minun kotikuntani poikkeaa muista kunnista? Missä päin Suomea on paljon lapsiperheitä? Minne opiskelijat muuttavat opiskelemaan? Miten tämä on muuttunut vuosien varrella?
- Teemakartat opettavat paljon siitä, miten lähelläkin toisiaan sijaitsevat alueet poikkeavat toisistaan ja toisaalta, miten tyylivalinnoilla voi vaikuttaa siihen, miltä jokin ilmiö näyttää. Geomedian tulkintataito ja medianlukutaito ovatkin tärkeä osa maantiedettä, Hakkarainen muistuttaa.
Uutena aineistona teemakartoissa on tänä syksynä julkaistu Tilastokeskuksen PAAVO-postinumeroalueet. Nyt on siis mahdollista vertailla kuntien lisäksi myös pienempiä alueita.
Historialliset ilmakuvat kestosuosikki - Miltä kotiseudulla näytti 50 vuotta sitten?
Paikkatietoikkunan yksi valttikortti on historialliset ilmakuvat. Sieltä lukiolaisetkin löytävät oman kotiseutunsa. Miltä Itäkeskuksessa näytti, kun kauppakeskusta ei vielä ollut? Millaisessa maisemassa mummoni asui?
Muutamat opiskelijat innostuvat, kun he löytävät oman kotitalonsa ja näkevät saman paikan 50 vuotta sitten.
Jos historia kiinnostaa nuoria, niin toki he ovat suurimman osan ajasta kiinni nykyajassa. Heitä varmasti kiinnostaakin uutinen, että Paikkatietoikkunasta julkaistiin syksyllä mobiilinäkymä.
- Vau, nythän me pääsemme tekemään tehtäviä ulkona luonnossa, Terhi Hakkarainen innostuu.
Lisätietoja
Riikka Kivekäs
Kirjoittaja pitää huolta Paikkatietoikkunan asiakkaista ja vastaa mielellään kysymyksiin. Ota yhteyttä paikkatietoikkuna@maanmittauslaitos.fi.
Haluaisitko lukea lisää Paikkatietoikkunan käytöstä kouluissa? Tutustu entisen biologian ja maantieteen opettaja Aarne Hagmanin verkkosivuihin.
Paikkatietoikkunasta kuulet lisää maksuttomassa Mitä kuuluu Paikkatietoikkunalle -tietoiskussa paikkatietoalan suurtapahtumassa GeoForum Summitissa. Tervetuloa Helsingin Messukeskus Siipeen 30.10.! Tietoiskussa kuulet muun muassa paikka- ja tilastotiedot yhdistävien teemakarttojen uusista käyttötavoista sekä tänä syksynä julkaistusta mobiilinäkymästä. Lue lisää tapahtumasta täältä!