Hyppää pääsisältöön

Ohjelmistotoimittajat testaavat nyt taloyhtiöiden remonttitietojen tuomista huoneistotietojärjestelmään

Huoneistotietojärjestelmän merkittävä virstanpylväs saavutettiin vuodenvaihteeseen 2023 mennessä, kun valtaosa Suomen taloyhtiöistä siirsivät osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen ylläpidettäväksi. Seuraava, jo käynnistynyt jatkokehitysvaihe (HTJ2) tuo mukanaan uusia palveluita taloyhtiön ja isännöinnin käyttöön.

Kuvassa värikkäiden kerrostalojen ympäröimä sisäpiha
Kuva:
Riku Nikkilä

Huoneistotietojärjestelmään kerätään taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötiedot, kunnossapitotarveselvitykset, osakkaiden muutostyötiedot sekä taloyhtiölaina- ja vastiketiedot. Tietoja tulevat ilmoittamaan taloyhtiöiden lisäksi myös pankit, joista saadaan tieto nostetuista taloyhtiölainoista. Tietojen ilmoittaminen käynnistyy kesällä 2025.   

Isännöintialalla lähdetty jo liikkeelle 

Ennen tietojen ilmoittamista tullaan kehittämään ja testaamaan rajapintoja taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötietojen ilmoittamisen osalta kesän ja syksyn 2024 aikana. Kehitys- ja testaustyö on jo käynnistynyt. Viisi ohjelmistotoimittajaa on lähtenyt tähän työhön mukaan; Avaa Solutions (Avaa.io), BuilderBot (Älykäs PTS), Confirma (Domus), Talotuntija ja Visma Sirius (Hausvise). Lisäksi ohjelmistotoimittajat tulevat rakentamaan tarvittavat yhteydet huoneistotietojärjestelmään omista järjestelmistään. Tässä testausjoukossa ei ole pelkästään perinteisiä isännöintijärjestelmätoimittajia, vaan myös taloyhtiön rakennusten kunnossapitoon ja remontointiin liittyviä ohjelmistoja.

Testaustyöhön lähteneiden ohjelmistotoimittajien odotukset käyttöönotolle ovat hyvin positiivisia. 
Confirma Finlandin yksikönpäällikkö Annastiina Junnilan mukaan kehitystyötä on nyt hyvä jatkaa selkeiden ohjeiden mukaan. 

– Uskomme, että aikataulussa pysytään, ja moni asia on nyt suoraviivaisempi kuin HTJ1-vaiheeseen valmistautuessa. Olemme saaneet hyvät dokumentit Maanmittauslaitokselta ja niiden pohjalta on helppo lähteä tekemään kehitystyötä. Maanmittauslaitoksen omat UX-suunnitelmat ovat selkeitä, ja niistä huomaa, että asiaa on mietitty erityisesti asiakasnäkökulmasta, Junnila kertoo.

Myös Builderbotilla suhtaudutaan käyttöönottoon toiveikkaasti. 

– Käyttöönotto hoituu varmasti melko kivuttomasti, kunhan käytännön asiat testataan pilottivaiheessa huolellisesti. Olemme siirtäneet jo kymmenien isännöintiyritysten taloyhtiöiden remonttitiedot omaan Älykäs PTS -ohjelmistoomme HTJ2-sopivassa muodossa, jonka lisäksi HTJ2 on otettu meillä huomioon myös tuotekehityksessä jo kauan aikaa sitten, kertoo operatiivinen johtaja Nico Hötti Builderbotista. 

Talotuntijan toimitusjohtaja Taina Linnakylän mukaan heillä odotetaan innolla, että Talotuntijaan integroituu taloyhtiöiden perustiedot, kuten osoitteet, rakennusten lukumäärä ja huoneistot rajapinnan kautta. Hänen mukaansa integroituminen tuo mukanaan selkeyttä ja tehokkuutta tietojen hallintaan sekä käyttöön. Kaikkien Talotuntijassa olevien asiakkaiden vanhat hankkeet ovat HTJ:hin sopivassa muodossa eli niin kutsuttu perustamisvaihe on Talotuntijan asiakkailla siirtoa vaille valmis. Uusien hankkeiden osalta julkaistaan näppärä käyttöliittymä, joka helpottaa hanketietojen kirjaamista, kun hankkeiden vaadittu tietosisältö kasvaa siirtymäajan jälkeen.

Avaa Solutions näkee yhteistyön merkityksen tärkeänä.  

– Odotamme käyttöönoton suhteen sujuvaa yhteistyötä Maanmittauslaitoksen tiimin kanssa, kuten se on hyvin sujunutkin jo vuosien ajan, kertoo toimitusjohtaja Jani Neulaniemi Avaa Solutionsista. 

Tiedot vanhoista remonteista tuodaan huoneistotietojärjestelmään

Ohjelmistoyrityksissä ollaan vielä eri vaiheissa sen suhteen, miten tiedot vanhoista, jo tehdyistä remonteista tuodaan huoneistotietojärjestelmään.

Esimerkiksi Builderbotilla on kehitetty sisäiseen käyttöön työkalu, jolla siirretään taloyhtiöiden olemassa olevat kunnossapitohankkeet HTJ2-sopivaan muotoon tehokkaasti. Lisäksi heillä on henkilöitä, jotka oikolukevat datan vielä omin silmin.

Myös Confirmalla tullaan kehittämään oma työkalu, joka helpottaa vanhojen hankkeiden vientiä. Talotuntijassa niin sanottu perustamisvaihe on jo valmiina.

Avaa Solutionsilla huoneistotietojärjestelmän vaatimukset otetaan mukaan heti alkuvaiheessa.

– Järjestämme ja siivoamme dataa jo siinä vaiheessa, kun tietoa tuodaan Avaa:seen, jolloin tämä hyvälaatuinen data on hyvin pitkälle suoraan käytettävissä HTJ:n kanssa. Olemme rakentaneet korjaustietomoduuliamme alusta asti pitäen mielessä HTJ:n tulevat vaatimukset. Jatkojalostamme moduuleita HTJ:n tulevaisuuden vaatimuksien mukaisesti jatkuvasti. On kaikkien etu, että seuraamme valtakunnallista Maanmittauslaitoksen koordinoimaa toimintatapaa, täsmentää Neulaniemi.

Huoneistotietojärjestelmään ilmoitettavia tietoja tulevat lain sallimissa puitteissa hyödyntämään jatkossa myös uudentyyppiset ohjelmistot, joita isännöinti voi käyttää esimerkiksi korjaushankkeiden suunnittelussa tai erilaisissa kilpailuttamistilanteissa.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Markus Tast, 050 529 1520, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Huoneistotietojärjestelmä

Uusimmat uutiset ja artikkelit