Ensimmäisenä kuvauskoneet voi bongata Inkoon ja Kotkan alueilla. Kevätkauden kuvausten käynnistyminen edellyttää, että lumet ovat sulaneet, että ilmakuvauksissa ja laserkeilauksissa päästään havaitsemaan paljasta maanpintaa. Tämän takia kuvaukset aloitetaan etelästä. Kaikki kuvauspaikat ja kuvausten etenemisen voi katsoa Tuotannon tilannekartasta.
Tänä vuonna ilmakuvataan 128 000 km², josta Maanmittauslaitos kuvaa itse puolet ja
alihankkijoina toimivat ilmakuvauskonsultit AVT Airborne Sensing GmbH ja Field Finland Oy puolet. Ilmakuvausta varten suoritetaan kuvausalueilla signalointi eli maastoon viedään valkoisia rasteja, joita kutsutaan signaaleiksi.
Tänä vuonna laserkeilataan 62 000 km², joista Maanmittauslaitos keilaa itse kymmenesosan. 90 % keilauksista tekevät Maanmittauslaitoksen toimeksiantona Leica Geosystems Technology AS, BSF Swissphoto AG ja Field Finland Oy.
– Edellinen kausi oli haastava mm. sääolosuhteiden ja lentokonerikkojen takia. Viime vuonna kuvaamatta ja keilaamatta jääneet alueet kuvataan ja keilataan tänä vuonna, sanoo kartastopäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitokselta.
Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi
Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat ja sen keräämistä rahoittavat Suomen metsäkeskus, Metsähallitus, Ruokavirasto ja Suomen ympäristökeskus. Ilmakuva-aineistoja hyödynnetään esimerkiksi EU:n peltovalvonnassa.
Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti.
– Nyt käynnistyi viides vuosi kuudesta tällä ohjelmalla. Vuonna 2026 käynnistyviä uusia ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmia suunnitellaan parhaillaan, Kareinen kertoo.
Ilmakuvat julkaistaan avoimena aineistona
Kuvausten jälkeen aineistot käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä. Aineistoja voi katsella kuka tahansa Karttapaikalla. Karttapaikka on kaikille avoin verkkopalvelu, jossa voi katsella karttoja ja ilmakuvia. Palvelussa voi myös ostaa painettuja karttoja ja tulosteita.
Vuosittain kerätyn laserkeilausaineiston tarkkuus rajoittaa aineiston saatavuutta. Aineiston käyttöön saaminen edellyttää käyttölupaa ja käyttäjän tunnistautumista. Alkuperäisestä laserkeilausaineistosta tehdään pistetiheydeltään harvennettu versio, joka on kaikkien saatavilla avoimena datana. Lue lisää laserkeilausaineistojen hankinnasta.
Lisätietoja
Kartastopäällikkö Juha Kareinen, +358 40 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi