Hyppää pääsisältöön

Tekoälyn opetusaineistoja saatavilla avoimena aineistona

Maanmittauslaitoksen tekoälyn mahdollisuuksia paikkatietotuotannossa kehittävä ATMU (Advanced Technology for National Map Updating) -projekti on julkaissut projektissa tuotettuja tekoälyn opetusaineistoja avoimena aineistona. Teko on ainutlaatuinen: Maanmittauslaitos ei ole aikaisemmin julkaissut vastaavaa aineistoa. Julkaisun tavoitteena on edistää tekoälysovellusten kehittämistä paikkatietosektorilla. 

Tosiorton päällä on näkyvissä tarkat vektorimuodossa olevat, merkityt rakennukset
Kuvassa tosiorton päällä on näkyvissä tarkat vektorimuodossa olevat, merkityt rakennukset. Kuva on Helsingistä.
Kuva:
Maanmittauslaitos

ATMU-projektissa tekoälyä on opetettu tunnistamaan rakennus- ja tiestötietoa automaattisesti ilmakuvilta sekä pieniä virtavesiä laserkeilausaineistosta. Julkaistut opetusaineistot on kerätty viideltä erityyppiseltä ja eri puolilla Suomea sijaitsevalta alueelta. Toiset alueet sisältävät enemmän metsää, toiset ovat kaupunkimaisempia ympäristöjä. Aineiston avulla esimerkiksi tutkimus- ja kehitysprojekteissa voidaan opettaa tekoälyä tunnistamaan kohteita.

Laadukas aineisto tukee kehitystyötä

Monissa tekoälyprojekteissa – liittyvät ne sitten paikkatietoon tai muihin aiheisiin – pullonkaulana on usein riittävän laadukkaan ja kattavan opetusaineiston määrä. ATMU-projektissa tekoälyn opetusaineistoksi on koottu monipuolinen materiaali, joka sisältää niin kutsuttuja tosiortoja eli ilmakuvia, joissa kohteet kuvautuvat suoraan ylhäältä ilman kameran aiheuttamaa siirtymää. Lisäksi tarjolla ovat samoilta alueilta niin kutsutut labelit eli ilmakuvadatasta merkityt rakennukset, joiden avulla tekoäly oppii tunnistamaan ne muusta ympäristöstä. Aineisto sisältää kaikkiaan yli 100 tosiortoa sekä niiden labelit. 
– Se, miten hyvin kone oppii tunnistamaan kohteet, riippuu opetusaineiston laadusta ja määrästä. Olemme ATMU-projektissa panostaneet siihen, että opetusaineisto on laadukasta. Toivomme että tämä panostus auttaisi ja innostaisi myös muita paikkatietosektorin tutkijoita ja toimijoita kehittämään tekoälysovelluksia yhteiskunnan tarpeisiin, kertoo projektipäällikkö Lingli Zhu Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskukselta.

Turvallisuus on arvioitu

Aineisto on ladattavissa Maanmittauslaitoksen Tiedostopalvelusta, jossa tosiortot ja labelit ovat PNG-kuvaformaatissa.
– Yhdessä puolustushallinnon kanssa olemme todenneet, että nyt avoimesti jaossa olevat aineistot eivät sisällä uhkia kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Jos jokin organisaatio haluaa laajempia opetusaineistoja käyttöönsä, sovitaan niiden toimittamisesta erikseen. Tällaisessa tapauksessa voi olla yhteydessä minuun, vinkkaa kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta.

Lisätiedot

  • Aineiston sisällöstä lisätietoa Lingli Zhu, puh. +358 50 430 1638
  • Aineiston luovuttamisesta lisätietoa Heli Laaksonen, puh. +358 40 098 8243

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tutustu tarkemmin hankkeeseen:

Paikkatieto
Laserkeilaus
Ilmakuvaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit