Hyppää pääsisältöön

INSPIRE-työkaluja

Tällä sivulla kuvatut työkalut on tarkoitettu lähinnä tiedontuottajille. Paikkatietojen käyttäjille tarkoitettuja palveluita on koottu sivulle Tiedonhakupalvelut.

Paikkatietohakemisto

Paikkatietohakemisto on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä, maksuton palvelu, jossa rekisteröityneet tiedontuottajat voivat laatia ja julkaista metatietoja. Metatiedot eli kuvaukset auttavat käyttäjiä löytämään paikkatietoaineistoja ja -palveluita sekä arvioimaan, soveltuvatko ne heidän käyttötarkoituksiinsa.

Kuka tahansa voi käyttää Paikkatietohakemistoa julkaistujen metatietojen etsintään, hakuun ja uudelleenkäyttöön. Paikkatietohakemiston rajapintapalvelua käytetään muissa tiedonhakupalveluissa kuten Paikkatietoikkunassa, Avoindata.fi-palvelussa ja Euroopan komission INSPIRE-geoportaalissa.

Voit laatia metatietoja paikkatietoaineistoistoillenne ja -palveluillenne käyttäen Paikkatietohakemiston mallipohjia. Katso lisätietoja sivulta Näin laadit metatiedot ja Paikkatietohakemiston käyttöohjeesta.

Avaa Paikkatietohakemisto

Luettelopalvelu

Luettelopalvelua käytetään varmistamaan, että käytetyt koodiarvot pysyvät samoina samoille kohteille käyttötavasta riippumatta. Käyttäjinä ovat yleensä sovelluskehittäjät ja sovellusten ylläpitäjät. Luettelopalvelua ylläpitää Maanmittauslaitos ja siitä löytyvät Suomessa jo määritellyt koodiluetteloarvot. Mikäli organisaatiollanne on tarpeita päivittää luettelopalvelua, ota yhteyttä osoitteeseen inspire@maanmittauslaitos.fi. Vientiä varten tarvitaan koodiluettelon nimi, sen arvot ja arvojen määritelmät csv-tiedostona.

Avaa Luettelopalvelu

Uudelleenohjauspalvelu

Uudelleenohjauspalvelu varmistaa, että organisaationne paikkatietoaineistot löytyvät, vaikka aineistot siirtyisivät eri paikkaan esimerkiksi kuntaliitoksen tai muun organisaatiomuutoksen vuoksi. Uudellenohjauspalvelulla kohteen tiedot ovat löydettävissä pysyvästi samasta URL-osoitteesta ja niihin voidaan viitata mistä tahansa ulkoisesta lähteestä. Tähän käytetään yksilöivää tunnusta (http://paikkatiedot.fi -alkuinen tunnus), joka syötetään esim. nettiselaimeen. Tämä on JHS193-suosituksen mukainen rakennemalli paikkatiedon yksilöiville tunnuksille.

Tiedontuottajan vastuulla on ilmoittaa uudelleenohjauspalvelun ylläpitäjälle (Maanmittauslaitoksen INSPIRE-sihteeristö, inspire@maanmittauslaitos.fi), mihin aineistossa käytössä olevat pysyvät tunnukset ohjataan.

Katso toteutusesimerkit: 

Nimistön tietokortit ja Paikkatieto-ontologia

INSPIRE-validointipalvelu

INSPIRE-validointipalvelu on tarkoitettu INSPIRE-velvoitettujen paikkatiedon tuottajien käyttöön.  Validointipalvelu auttaa tiedontuottajia tarkistamaan metatietojen, paikkatietoaineistojen ja -palveluiden INSPIRE-mukaisuuden. Validointiraporteista huomaa, jos jokin vaadittu tieto puuttuu tai pitää korjata. Validointipalvelua voi käyttää myös muiden kuin INSPIRE-metatietojen tarkistamiseen.

Validointiin on tarjolla EU-komission INSPIRE-validointipalvelu tai sen kansallinen versio, jota voi käyttää myös Paikkatietohakemistosta. Komissio käyttää validointipalveluaan vuosittain 15. joulukuuta INSPIRE-seurantatulosten laskennassa erityisesti metatietojen osalta. Maanmittauslaitos on tehnyt kansallisen version sen vuoksi, että komission palvelu mahdollistaa vain muutaman yhtäaikaisen käyttäjän. Kansallinen versio päivitetään viiveellä.

Avaa komission tarjoama INSPIRE-validointipalvelu
Avaa Maanmittauslaitoksen tarjoama INSPIRE-validointipalvelu

Aiemmasta Maanmittauslaitoksen tarjoamasta INSPIRE validointiraportit -koostesivun ylläpidosta on kustannussyistä jouduttu luopumaan.

Ohjeita

Löydät opastusvideoita validointipalveluiden käyttöön Maanmittauslaitoksen YouTube-kanavalta INSPIRE-koulutukset -soittolistalta (toimivat esim. Edge-selaimella).
    • Ohje metatietojen validointiin Paikkatietohakemistossa (teksti)
    • Ohje metatietojen validointiin Paikkatietohakemistossa (video) 
    • Ohje aineistometatietojen validoinnin tulosten tulkintaan
    • Ohje palvelumetatietojen validoinnin tulosten tulkintaan
    • INSPIRE-validointipalvelu -videolla esitellään komission validointipalvelun käyttöliittymää ja näytetään, mitä testejä löytyy, miten validoidaan aineistometatieto, latauspalvelu ja katselupalvelu sekä miten tuloksia tulkitaan.