Suomen Akatemian tiekartalla oleva SCANFOREST -tutkimusinfrastruktuuri on perustettu 30 vuotisen aikasarjan mittaamiseksi metsäekosysteemien toimintojen kokonaisuudessa yhteistyössä Itä-Suomen ylipiston kanssa. Tämän haasteen ratkaisemiseksi on rakennettu SCANFOREST infrastruktuuri, joka koostuu terrestriaalisesta laserkeilauksesta (TLS), mobiililaserkeilauksesta (MLS) ja ilmalaserkeilauksen(ALS) yhdistämisestä puun laadun, tiheyden, kasvun ja niiden vaihtelun kvantitatiiviseen ymmärtämiseen ja hyödyntämiseen maastotietojen automaatiossa. Vuosittain hankittavat TLS- ja MLS-tiedot yhdistetään hyvin korkean pistetiheyden ALS tietoon. SCANFOREST sisältää noin 10 000 yksittäistä puuta mitattuna laserkeilauksella ennennäkemättömällä tarkkuudella. SCANFORESTiin liittyy myös pysyvä laserkeilausasema (FGI LiPhe). Menetelmän kehittämistä ja validointia varten mitataan noin 2 000 puuta puutiheysnäytteillä röntgenmikrodensitometriaa käyttäen 3 vuoden välein. TLS/ALS-aikasarjalla tutkitaan puiden mittauksen tarkkuutta ja kasvua ja siitä johdettavia uusia tunnuksia.
Paikkatietokeskus on asentanut pysyvän laserkeilausaseman (FGI LiPhe) SCANFORESTiin tutkimaan metsänkasvun dynamiikkaa yksittäisten puiden tarkkuudella ja puiden keskinäisen vuorovaikutuksen merkitystä kasvua selittävänä tekijänä. Asemalla kerättävä tarkka laserkeilausaikasarja on kestoltaan ja tarkkuudeltaan ainutlaatuinen maailmassa. Samaan infrastruktuuriin liittyy myös Paikkatietokeskuksen metsakanta.com demonstraattori, jossa Suomea kartoitetaan yksin puin. Tällä hetkellä metsäkannassa on 2.4 Miljardia puuta arvioituna ⅓ Suomen pinta-alasta katettuna.
Tieteellinen vaikuttavuus
SCANFORESTista ja LiPhe-asemalta on julkaistu jo yli 150 referoitua julkaisua. Tutkijat ympäri maailman käyttävät tutkimusinfrastruktuuria. Noin 40 tutkimusryhmää on käyttänyt tutkimusinfrastruktuurin tietoja. Uusia laserkeilauksen ja dronetekniikan mahdollisuuksia julkaistaan koko ajan. Infraa käytetään mm. metsän sisällä lentävien dronien paikannustarkkuuden määrittämiseen, sensoreiden puustotulkinnan tarkkuuden määrittämiseen, paikannusmenetelmien kehittämiseen. SCANFOREST on myös UNITE-lippulaivan tärkein infrastruktuuri. Asemalla kerättyä dataa ja menetelmiä avataan FAIR-periaatteiden mukaisesti vaikuttavuuden lisäämiseksi.
Yhteiskunnallinen ja teollinen vaikuttavuus
Infrastruktuuri on ainoa metsäalan infra, joka on myös teollisuuden käytössä. Siellä tutkitaan harvesteriavustimen suorituskykyä ja paikannustarkkuutta ja uusia sensoreita. Teollisuus voi myös itse kalibroida sensorinsa siellä. Startupit käyttävät aluetta oman kehitystyönsä mahdollistajana. Infraa käytetään myös startuppien omien EU- ja kehityshankkeiden testipenkkinä (esim EU Horisonttihanke DigiForest). Metsakannasta on jaettu 200 koelisenssiä suomalaiselle teollisuudelle ja käyttäjille. LiPhe-asemalla tehtävä tutkimus auttaa ymmärtämään yksittäisten puiden kasvun sisäisiä ja ulkoisia indikaattoreita ja kuinka tätä tietoa voidaan skaalata kansalliselle tasolle. Tutkimustiedolla voidaan parantaa metsähoidon ja -valvonnan käytäntöjä esimerkiksi optimoimalla metsävarainformaation keräysajankohtia ja ymmärtämällä paremmin puiden naapurustovuorovaikutuksia. Nämä tulokset parantavat metsänhoidon kustannustehokkuutta ja lisäävät metsien ilmastoresilienssiä suojaten niitä sään ääri-ilmiöiltä ja taudeilta.
SCANFORESTin laiteinfraa vuokrataan myös firmoille ja se on synnyttänyt useamman startupin Suomeen.