Hyppää pääsisältöön

Geoportti

Geoportti - Avoin paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri - on kansallinen digitaalinen koko laajaa tiedeyhteisöä palveleva tutkimusinfrastruktuuri. Geoportti mahdollistaa massiivisten paikkatietoaineistojen ja paikkatietopohjaiseen teholaskentaan pohjautuvien ratkaisujen helpon saatavuuden monilla tieteenaloilla, joilla asioiden ja ilmiöiden keskinäisillä sijaintisuhteilla on merkitystä. Geoportti auttaa tutkijoita, jotka kamppailevat rajallisen laskentakapasiteetin ja usein huonosti hyödynnettävien paikkatietoaineistojen kanssa. Geoportti kuroo umpeen kuilun valtavien paikkatietovarantojen, suorituskykyisten laskentaresurssien ja hajautettujen ympäristöjen välillä. Geoportti kokoaa yhteen merkittävän osan Suomen keskeisistä geoinformaatiotiedettä edustavista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista, sekä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n.

Geoportti on operatiivinen ja tarjoaa palveluja seitsemässä palvelukategoriassa: 1) paikkatietoaineisto- ja metatietopalvelut, 2) tutkimustiedon ja lähdekoodin tallennus- ja jakelupalvelut, 3) disruptiivisten teknologioiden laboratoriot, datavirrat ja laskennalliset työkalut, 4) korkean suorituskyvyn geoprosessointi- ja analytiikkapalvelut, 5) virtualisointipalvelut, 6) osaamisen kehittämis- ja innovaatiopalvelut ja 7) yhteisöpalvelut. Suurin osa palveluista on ilmaisia ja avoimia kaikille tieteelliseen käyttöön Suomessa. Pääsisäänkäynti kaikkiin palveluihin on Geoportti Hub, josta löytyvät ohjeet, linkit ja kaikkien palveluiden käyttöehdot.

Vuosina 2025-2028 Geoportti siirtyy seuraavaan nopean laajentumisen vaiheeseen, jossa painotetaan tutkimusosaamista, innovointia ja huippuosaamisen kehittämistä tiiviissä yhteistyössä EDIH Location Innovation Hubin kanssa. Kehittämisen painopistealueita ovat historiallisen paikkatiedon ratkaisut sekä SDI aineistojen aikasarjat, tehokkaiden tietovirtojen rakentaminen sensoriverkoista CSC:n super- ja pilvilaskentaympäristöön yhteistyössä Suomen Akatemian lippulaivahankkeiden kanssa sekä malliratkaisut tutkijoiden luomien maakohtaisten ja maailmanlaajuisten tietokokonaisuuksien laskentaan ja jakeluun.

Tieteellinen ja teollinen vaikuttavuus

Geoportti-palveluita hyödyntäen julkaistaan vuosittain lähes 100 tieteellistä referoitua julkaisua. Geoportti on kehittynyt kriittiseksi mahdollistajaksi laajalle osalle suomalaista huippututkimusta, mukaan lukien mm. kaksi Suomen Akatemian lippulaivaa (Forest-Human-Machine Interplay UNITE ja Digital Waters DIWA), suuressa joukossa MMM:n Hiilestä kiinni -hankkeita (esim. Mammutti, MaaTu) sekä kaikkien konsortion tutkimuslaitosten ja yliopistojen EDIH Location Innovation Hubin paikkatietojen teholaskennan tarpeet sekä kansallisissa supertietokoneympärisöissä että EuroHPC LUMI:ssa. Tänä päivänä sadat Geoportin laskentapalveluiden käyttäjät ja tuhannet aineistopalveluiden käyttäjät todistavat, että Geoportista on muodostunut keskeinen palveluympäristö suomalaisille tutkijoille. Käyttäjien tulokset osoittavat tutkimusinfrastruktuurin merkityksen tutkimuksen laadun, uudistumisen ja kilpailukyvyn lisäämisessä sekä kansallisen ja kansainvälisen tieteellisen yhteistyön edistämisessä. Geoportin yhteiskunnallinen vaikuttavuus muodostuu laajojen asiakashankekokonaisuuksien kerrannaisvaikutuksesta valtavaksi ja erittäin vaikeaksi mitata.