HYDRO-RI infra on osa Freshwater Competence Centre (FWCC) osaamiskeskusta, joka kehittää vesistötutkimuksen infrastruktuuria, tutkimuslaitteistoja sekä huipputason suomalaista osaamista sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten muodostaman keskuksen tavoitteena turvata vesivarat ja edistää vihreää siirtymää korkeatasoisen tutkimuksen avulla. Osaamiskeskus kutsuu kaikki vesitutkimuksesta kiinnostuneet tutkijat, yritykset ja verkostot yhteistyöhön.
Kansallisen Hydro-RI:n tavoitteena on tutkia hydrologisten prosessien, veden laadun, jokiprosessien, jokien elinympäristöjen ja makean veden hoidon kestävää hallintaa. Tutkimusta ohjaavat digitaalisuus, vihreä siirtymä, Euroopan Water JPI ”Strategic Research & Innovation Agenda 2025” sekä yritysten kanssa yhdessä tehtävät tutkimusagendat ja niihin liittyvät infrastruktuurit. Hankkeessa pyritään monitieteiseen yhteistyöhön, jossa aiheet liittyvät innovaatioihin, sosioekonomiaan, liiketoimintaan, kestävään kehitykseen sekä vihreään siirtymään.
Tieteellinen vaikuttavuus
HYDRO-RI tekee innovatiivista tiedettä tulkitsemalla monitasoista korkearesoluutioista sensoritietoa, jotta voimme paremmin ymmärtää, ennustaa ja viestiä makean veden järjestelmien roolista ja vasteista muuttuvassa hydrologisessa järjestelmässä. Paikkatietokeskuksessa Hydro-RI käsittää globaalistikin ainutlaatuista sensoriteknologiaa, kuten kahden aallonpituuden batymetrinen droonilaserkeilaus-järjestelmä ja vedenalainen laserkeilain, sekä näihin liittyvät ohjelmistot. Hydro-RI tarjoaa palveluita uudenlaisten tutkimusaineistojen keräämiseen, mikä on herättänyt runsaasti kiinnostusta sekä tutkimusyhteisössä että alan muiden toimijoiden keskuudessa. Uudet mahdollisuudet ovat jo johtaneet uuteen yhteistyöhön ja tutkimusrahoitukseen, esim. UOMARI-hankkeessa Paikkatietokeskus testaa yhdessä GTK:n ja Oulun yliopiston kanssa uusien sensoreiden käyttöä kaivosaltaiden ja niihin liittyvien vesiuomien kartoituksessa, yhdessä alan yritysten kanssa. Hydro-RIn ansiosta syntyi Suomen Akatemian Digital Waters Lippulaiva-hanke ja Hydro-RI on lippulaivan tärkein tutkimusaineistojen tuottaja.
HYDRO-RI taustana on Turun yliopiston ja Paikkatietokeskuksen vuonna 2008 aloitettu yhteistyö, yhteisprofessuuri ja uraauurtavat aikasarjat alkaen vuodesta 2010. HYDRO-RI ympärille on saatu jo yli 10 Suomen Akatemian hanketta ja se on suoraan tuottanut noin 50 tieteellistä artikkelia parhaissa lehdissä.
Yhteiskunnallinen ja teollinen vaikuttavuus
Vesiliiketoiminnan vuotuinen globaali arvo on 400-500 mrd€. Sen arvioidaan kasvavan nopeasti ilmastonmuutoksen, biologisen monimuotoisuuden vähenemisen, saastumisen, vesihuoltovajeen ym. torjuntaan tehtyjen lisäinvestointien ansiosta. Hydro-RI:n, sen tukemien hankkeiden ja vesiekosysteemin (tutkimus, julkishallinto ja yritykset) tuottamat ratkaisut tarvitaan kiireellisesti, koska vesi on maailmanlaajuisesti kriittinen luonnonvara, joka vaalii sosiaalisten ja taloudellisten toimintojen monimuotoisuutta ja sillä on liiketoimintapotentiaalia useita miljardeja euroja.