Mjukvarumottagaren som Geodatacentralen tagit fram har utnyttjats i stor utsträckning som en utvecklingsplattform i såväl nationella som internationella projekt för forskning i och utveckling av exakt positionering, navigation och tidsbestämning, dvs. PNT (Positioning, Navigation, and Timing). Med hjälp av mottagaren har forskarna utvecklat algoritmer även för att exempelvis upptäcka störningar i satellitpositionering.
Version med öppen källkod nu tillgänglig för hela GNSS-gemenskapen
Geodatacentralens GSRx-mjukvarudefinierade mottagare har publicerats som en version med öppen källkod för alla som är intresserade av satellipositionering, exempelvis forskare, studerande och utvecklare. Mjukvarumottagaren har också tagits med i den färska publikationen GNSS Software Receivers, den nyaste upplagan av en av de mest betydelsefulla skrifterna inom området. Boken utkommer sommaren 2022.
Mjukvarumottagaren kan utnyttjas vid universitet och forskningsinstitut som ett redskap för att bekanta sig med GNSS-mottagare. Inom industrin kan den användas för benchmarking av tillämplighet.
Geodatacentralens mjukvarumottagare används redan i Finland vid kurser inom GNSS-teknik vid Vasa universitet, Tammerfors universitet, Aalto-universitetet och Teknologiska forskningscentralen VTT.
– Med hjälp av versionen med öppen källkod kan forskare, studerande och utvecklare testa sina egna innovativa algoritmer. Tack vare mjukvarumottagarens användargränssnitt räcker det att användaren förstår grunderna i en GNSS-mottagares funktion, säger forskningsprofessor Zahidul Bhuiyan från Geodatacentralen vid Lantmäteriverket.
Kontinuerlig utveckling för de ökade behoven inom satellitpositionering
Marknaden inom satellitpositionering har genomgått en omvälvning under de senaste två decennierna, då systemen förnyats snabbt i och med ibruktagandet av nya egenskaper. En mjukvarudefinierad (software defined) mottagare gör det möjligt att optimera och testa algoritmer samt erbjuder användarna mångsidighet och en förbättrad noggrannhet. Den första versionen av FGI-GSRx-mottagaren kunde följa de två europeiska IOV (In-Orbit Validation) Galileo-satelliterna GIOVE A och GIOVE B. Efter det har Geodatacentralens forskare utvecklat nya egenskaper i mjukvarumottagaren och lagt till nya satellitpositioneringsprogram: Galileo år 2013, det kinesiska BeiDou och indiska NavIC år 2014 samt det ryska GLONASS år 2015.
FGI-GSRx-mjukvarumottagaren med öppen källkod finns tillgänglig på adressen https://www.maanmittauslaitos.fi/en/fgi-gsrx-os
Mera information
Zahidul Bhuiyan, forskningsprofessor
+358 50 372 6569,
zahidul.bhuiyan@nls.fi