Forskarna Jyri Näränen och Arttu Raja-Halli från Lantmäteriverkets Geodatacentral FGI ger sig den 17 januari iväg till Antarktis för att göra geodetiska mätningar, det vill säga mätningar som bland annat har att göra med Jordens form och dess förändringar. Forskning bedrivs genom att mäta tidsrelaterade förändringar i tyngdkraften och med hjälp av satellitpositionering.
Finska Antarktisforskningsprogrammet FINNARP som är verksamt vid Meteorologiska institutet genomför expeditionen. Expeditionens mål är Finlands forskningsstation Aboa på Drottning Mauds land cirka 130 kilometer från kusten och cirka 5 000 kilometer från Kapstaden i Sydafrika.
Det är särskilt forskningsstationens läge som erbjuder utmärkta möjligheter för Geodatacentralens forskare att utföra geodetiska mätningar där de undersöker hur jordskorpan rör sig. Det ända sättet att få noggrann information om landhöjningen på Antarktis är att göra undersökningar på plats. Information behövs, eftersom landhöjningen på Antarktis även på lång sikt kan påverka Finland. Forskningen ökar förståelsen om den landhöjning som fortfarande sker i Finland efter istiden och mekanismerna bakom den.
- Syftet med forskningen är att fördjupa förståelsen om landhöjningen i området och också om jordskorpans andra rörelser. Dessa påverkas både av förhållandena under den senaste istiden och av de nuvarande ismassornas rörelser som jordskorpan snabbt reagerar på. Eftersom en stor del av Antarktis är täckt av ett tjockt istäcke, kan man med satelliter endast observera hur höjden på ytan av istäcket förändras, det behövs modellering av landhöjning för att kunna bedöma klimatförändringarnas inverkan på volymen av ismassor och Antarktis inverkan på hur havsnivån stiger. Vår forskning skapar en grund för en allt noggrannare modellering av landshöjningen på Drottning Mauds land och på Antarktis även i större omfattning. Antarktis är nyckeln till modelleringen av hur havsnivån på norra halvklotet stiger, eftersom en stor del av vattnen som befrias från Antarktis strömmar till nordliga havsområden, berättar forskningschef Jyri Näränen.
Positioneringsnoggrannheten förbättras globalt
Geodatacentralens forskare har som andra uppgift att byta den 20 år gamla satellitpositioneringsmottagaren på Aboa ut mot en ny som även kan ta emot signaler från bland annat det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo. Forskarna installerar dessutom två radarreflektorer för fjärranalyssatelliter på Aboa. Med hjälp av reflektorerna skapas en grund för en ny forskningsmetod för att mäta jordskorpans rörelser i området.
- Med hjälp av den nya satellitpositioneringsmottagaren som installeras på Aboa kan vi förbättra noggrannheten för positioneringen såväl i Finland som annanstans på jorden. Med hjälp av den får vi noggranna geodata från ett område på tusentals kilometer på Antarktis som det inte annars skulle vara möjligt att nå med satellitpositionering. Noggrann information från Antarktis utnyttjas i uppdateringen av globala koordinatsystem. Satellitpositionering utförs på grundval av globala system, också här i Finland. Satelliterna kretsar runt Jorden och för att modellera Jorden behövs mätningar från överallt på klotets yta, berättar forskaren Arttu Raja-Halli.
En expedition åker till forskningsstationen Aboa från Finland varje år, och expeditionens sammansättning varierar enligt vad som undersöks. Den uppdatering av satellitpositioneringsmottagare som görs i år är en viktig satsning i infrastruktur, som bidrar med information som gynnar forskare och samhället i flera år framåt.
Mer information
Hannu Koivula, professor, chef för avdelningen för geodesi och geodynamik
+358 50 430 1639 fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi
Jyri Näränen, forskningschef, Lantmäteriverkets Geodatacentral,
050 435 7258, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi