Hoppa till huvudinnehåll

Njut av landskapet, men flytta inte på stenar – Rågatan mellan Finland och Norge underhålls i tätt samarbete

Som en del av rågången längs gränsen mellan Finland och Norge ser man till skicket på det område som ska hållas öppet, det vill säga rågatan. Rågatan går längs cirka 400 kilometer gemensam riksgräns och har bredden fem meter. I samband med rågången avlägsnas träd och annan växtlighet som hindrar sikten. Ris under en halv meter får vara kvar.

Så här ser den underhållna rågatan ut. Enligt avtalet mellan Finland och Norge går ett renstängsel längs riksgränsen.
Så här ser den underhållna rågatan ut. Enligt avtalet mellan Finland och Norge går ett renstängsel längs riksgränsen.
Bild:
Lantmäteriverket

– Underhålls- och röjningsarbeten sammanhänger med gränsens entydighet, det vill säga att vi tillsammans med Kartverket, som är den norska myndighet som ansvarar för rågång, ser till att gränsen är tydligt utmärkt och kan urskiljas i terrängen, berättar Jyrki Lämsä från Lantmäteriverket, medlem i rågångsdelegationen. 

Riksgränsen känns igen på råmärken, skyltar och gula gränsrösen förutom rågatan. 

På rågatan får man inte bygga

I samband med rågången stöter den arbetande delegationen ibland på saker som inte ska finnas i rågatan. Det kan ha byggts någon slags permanent konstruktion i rågatan eller föremål som hör till den egna tomten har av någon anledning flyttats till rågatan. I dessa fall meddelas ägarna till konstruktionerna och föremålen att saken måste åtgärdas.

– I rågatan kan man dock röra sig fritt, titta på råstenar eller varför inte ta en kaffepaus vid ett gränsröse. Man får dock inte rubba gränsrösen eller skyltar. Det är förbjudet att lossa och flytta på stenar, påminner Jyrki Lämsä. Råmärkenas hjärtstenar är skyddade enligt norsk lagstiftning.

Olika slags undantagssituationer kan medföra förändringar i tillträdet till rågatan.

– I allmänhet får ju medborgarna enligt Schengen-avtalet korsa landgränsen mellan Finland och Norge var som helst, men under coronabegränsningarna fick man bara korsa den på markerade platser. Myndigheterna informerar naturligtvis separat om undantagstillstånd, säger Lämsä.

Så här får man inte göra. Det är förbjudet att fästa lägerutrustning i råstenar och att flytta stenar. Bild: Kartverket

 

Skräpa inte ned

En god regel vid besök nära gränsen mellan Norge och Finland är alltså att respektera omgivningen: inte rubba gränsrösen och inte skräpa ned.

Om en vandrare observerar konstruktioner eller föremål på rågatan som inte ska finnas där, kan man meddela Gränsbevakningsväsendet med ett webbformulär

– Riksgränsen mellan Finland och Norge går till största delen i svårtillgänglig terräng och långt från allt, och därför ser man i praktiken ganska lite konstruktioner som snickrats ihop i området eller skräp som lämnats efter. Byggavfall i anslutning till renstängsel ser man desto mer, säger Lämsä. Enligt ett avtal mellan länderna går ett renstängsel i närheten av riksgränsen. 

Rajapyykkejä huolletaan kesäkauden aikana.
Gränsrösen underhålls under sommarperioden. Bild: Lantmäteriverket

Arbetet fortsätter under den kommande sommaren

Rågången som görs med 25 års intervall är en del av gott grannförhållande och arbetet fortsätter åter nästa sommar. Rågångsdelegationerna från Finland och Norge utför arbetet under ledning av respektive utrikesministerium, och resultaten dokumenteras för utrikesministeriernas gemensamma bruk.

Lantmäteriverket deltar i rågången i en operativ roll. I praktiken deltar personal i mätning och annat terrängarbete, dokumentering och kommunikation. Till Gränsbevakningsväsendets uppgifter hör underhållsarbeten såsom att hålla rågatan i skick och renovering av gränsrösen.

– Nu blir det den tredje rågångssommaren när vi underhåller konstruktioner i anslutning till riksgränsen, såsom gränsrösen och gör röjningsarbeten så att rågatan håller sig prydlig. Underhållsarbeten görs dock även mellan rågångstillfällena, säger generalmajor Matti Sarasmaa från Gränsbevakningsväsendet.

Mer information

Jyrki Lämsä, kartverkschef, +040 524 2508, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi 

Finlands riksgränser

Information till medierna
Lantmäteriverket
Kartor

Nyheter och artiklar