Hoppa till huvudinnehåll

En höjdmodell som täcker hela Finland behövs för beredskap mot översvämningar och anpassning till klimatförändringen

När det finns tillgång till detaljerad information om markytans former kan förändringar som kan vara negativa ur människors, miljöns och ekonomins perspektiv hanteras på ett bättre sätt. Den höjdmodell som Lantmäteriverket producerar finns tillgänglig för hela Finland. Det öppna materialet hjälper till att bedöma översvämningsrisker runt om i Finland även denna vår.

Flygbild från Lestijoki.
Bild från Lestijoki
Bild:
Lantmäteriverket

Konsekvenserna av klimatförändringen märks särskilt i extremväderförhållanden, såsom skyfall och översvämningar. I Europa är floder som svämmar över sina bräddar en växande orsak till oro, och klimatförändringen förväntas öka risken för översvämningar. Långvariga regn och plötsliga översvämningar kan orsaka stora skador och påverka människors levnadsförhållanden och ekonomin. EU satsar kraftigt på begränsning av klimatförändringen och på anpassningsåtgärder. Ett starkt verktyg är den europeiska gröna given som syftar till att göra Europa koldioxidneutralt fram till 2050.

Även i Finland märks klimatförändringens konsekvenser till exempel i att årsrytmen för översvämningar förändras och omfattningen kan överraska. För närvarande pågår vårens översvämningsperiod i Finland, när den smältande snön och isen samt vårregnen fyller älvarnas fåror. Översvämningar orsakar i värsta fall betydande skador, så Översvämningscentret som bildats av NTM-centralerna samt Finlands miljöcentral (SYKE) och Meteorologiska institutet följer utvecklingen noga. Den aktuella situationen uppdateras i tjänsten Vattenläget.

– Det varmare vädret och eventuella regnen i slutet av veckan höjer vattenståndet i åarna och älvarna till översvämningsnivåer i Norra Österbotten. Nästa veckas flödestopp förutspås bli större i Pyhäjoki och Siikajoki, berättar tjänsten Vattenläget.

Höjdmodell som hjälp vid bedömning av översvämningsrisker

För att bedöma översvämningsrisker behövs information som produceras av Lantmäteriverket.  Informationen utnyttjas av många myndigheter som behöver information för att tolka markytans lutningar och även småskaliga ytformer. Digitala höjdmodeller beskriver markytans höjdskillnader noggrant och med deras hjälp kan man klarlägga åt vilket håll vattnet strömmar. Kunskap hjälper till att bedöma översvämningsrisker.

– Arbetet har blivit mycket lättare med hjälp av rikstäckande, aktuella och ännu bättre geodatamängder, konstaterar utvecklingsingenjör Mikko Sane hos SYKE.

Lantmäteriverket utreder som bäst hur man med hjälp av artificiell intelligens kan hålla strömmande vatten i den nationella terrängdatabasen aktuella.

– Vi strävar efter att förbättra positionsnoggrannheten och täckningen för det nuvarande materialet. För analysanvändning vore det viktigt att strömmande vatten med noggrannare positioner kan granskas tillsammans med höjdmodellen, så att till exempel diken får rätt höjdnivå. Dessa uppgifter kan påverka översvämningssimuleringen, om informationskällan är vår datamängd över strömmande vatten, säger Mikko Väisänen. På längre sikt strävar Lantmäteriverket efter att producera ett material med större omfattning än den nuvarande klassificeringen, som att alla diken på åkrar och längs vägar kan beskrivas och klassificeras.

– Dessutom utreder vi hur vägtrummor kan beskrivas i terrängdatabasen med hjälp av artificiell intelligens. Ur översvämningssimuleringens perspektiv lär detta vara riskplatser där vattnet samlas. I framtiden borde det finnas tillgång till noggrannare positionsuppgifter om dessa för analysbruk, föreslår Väisänen. 

Så skapas översvämningskartan 

Översvämningskartor bildar grunden för effektiv hantering av översvämningsrisker. Med hjälp av översvämningskartor kan man i förväg planera hur man agerar i en översvämningssituation, till exempel tillfälliga skydd och evakuering av invånare. Kartorna utnyttjas av flera olika aktörer, till exempel kommunerna och räddningsverken. Översvämningskartor utarbetas av bland annat NTM-centralerna.

– Översvämningskartor är också ett viktigt verktyg för anpassning till klimatförändringen. Med hjälp av dem kan man förbereda sig på framtida översvämningsrisker till exempel i planeringen av markanvändning. I simulering används LMV:s höjdmodell KM2. Höjduppgifter för fårans botten finns tyvärr inte tillgängliga som motsvarande riksomfattande material, berättar Sane. Färdiga översvämningskartor kan man bekanta sig med på sidan Den mest exakta och aktuella vatteninformationen i Finland.

Är du beredd om det blir översvämning?

Det lönar sig att förbereda sig, eftersom fastigheternas ägare själva svarar för sitt översvämningsskydd.

– Det är viktigt att förbereda sig på översvämningar och skaffa utrustning i förväg. Det är också viktigt att i förväg kontrollera försäkringens försäkringsvillkor för översvämningsskador. Anvisningar om beredskap för översvämning finns bland annat på den här sidan, tipsar Sane.

Man kan bekanta sig med översvämningsriskerna i det egna området på den här sidan. För närvarande pågår hörande om förslag till områden med betydande översvämningsrisk. Respons kan lämnas fram till 17.6.2024 om bland annat huruvida översvämningsriskerna har bedömts och betecknats korrekt.

Mer information

Mikko Väisänen (hydrografi)

Teppo Ahonen (höjdmodeller)

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Utvecklingsingenjör Mikko Sane (hantering av översvämningsrisker), förnamn.efternamn@syke.fi

Geodata
Kartor

Nyheter och artiklar