Hoppa till huvudinnehåll

Tre miljoner rårösen oklart placerade på kartan – oklara fall avgörs vid rågång

I de finländska skogarna och på tomthörn finns cirka 12 miljoner rårösen, varav var fjärde inte har en exakt position. Moderna, exakta mätinstrument blev tillgängliga för lantmätare först på 2000-talet. Oklara gränser mäts upp och fastställs i samband med lantmäteriförrättningar, eller vid behov vid en separat rågång.

Ett orange råmärke i terrängen.
Bild:
Lantmäteriverket

Sedan början av 1700-talet har man burit ut stenar, betong, metall och träpålar i skogen och till tomthörn för att markera gränserna. Hittills har detta lett till att cirka 12 miljoner rårösen placerats ut. I samband med att ett råröse placerats har det även mätts och ritats in på kartan. Förr gjordes mätningarna med kedja eller band, och kartan täckte endast det uppmätta området – inte hela Finland. Moderna mätinstrument med hög precision har funnits i lantmätarnas verktygslåda i cirka 20 år.

– Man har försökt förbättra uppgifterna från gamla mätningar på många sätt. Trots det finns det fortfarande omkring tre miljoner rårösen i Finland som saknar exakt position. Många av dem mättes senast för över hundra år sedan, berättar servicechef Panu Karhu vid Lantmäteriverket.

Råröset avgör gränsens läge

På våren kanske du planerar att bygga en ny bod på gården eller överlåta sommarstugetomten till nästa generation. Då kan det vara nödvändigt att leta fram rårösena som visar tomtens gränser.

– Om rårösena är på plats och du vet var de finns, behöver du inte oroa dig. Ett råröse som finns kvar i terrängen på sin ursprungliga plats är alltid ett starkare bevis på var gränsen går än gränsen på kartan. Felplacerade rårösen mäts och justeras alltid i samband med en förrättning, men det tar tid innan alla gränser är exakt fastställda. Lantmäteriverket placerar årligen ut cirka 50 000 nya rårösen, säger Karhu.

Om du märker ett grovt fel i gränsen på din tomt på kartan kan du enkelt lämna respons via Kartplatsens responsverktyg. I verktyget kan du direkt peka ut den plats på kartan som din respons gäller.

Mobiltelefonen kan hjälpa – men använd sunt förnuft

En modern mobiltelefon kan visa din position, och kartappar kan visa gränsens läge. På öppna områden som åkrar är noggrannheten några meter. I tät skog eller mellan byggnader är sikten till satelliter sämre, vilket kan försämra noggrannheten med tiotals meter.

Kartappar är till hjälp vid gränssökning, men informationen bör tolkas med försiktighet. Positionen som mobilen visar kan vara fel med flera tiotals meter. Och om gränsen även är fel i kartan kan den som söker gränsen eller råröset lätt befinna sig på helt fel plats. Med professionella mätinstrument kan positionen fastställas med några centimeters noggrannhet.

Vad händer om gränserna behöver utredas?

Om gränsens läge är oklart eller gränsen inte hittas, kan du be om hjälp av en lantmätare genom att ansöka om rågång hos Lantmäteriverket. Vid en avgiftsbelagd rågång fastställs gränsens läge, och eventuella försvunna rårösen återställs.

– Det är bra att diskutera med grannen innan du ansöker om rågång, om det är möjligt. Grannen kan ha information om var gränsen eller råröset finns, säger Karhu.

Förutom Lantmäteriverket utför även de största kommunerna rågångar inom sina egna detaljplaneområden.

Mer information

Servicechef Panu Karhu, +358 40 037 8628, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Information till medierna
Fastigheter
Lantmäteriförrättning

Nyheter och artiklar