Hoppa till huvudinnehåll

Antalet förklaringar i terrängkartan minskar nästa år

Lantmäteriverkets nya produktionssystem för terrängdata tas i bruk i början av 2025. Förnyelsen kommer också att leda till mindre förändringar i informationsinnehållet gällande terrängdata och i terrängkartan. De mest påtagliga förändringarna gäller att förklaringar tas bort från kartor och data. Ändringarna är synliga för alla som använder terrängkartan. Ändringarna bör också beaktas om datan används som källmaterial för en kartprodukt eller -applikation.

Terrängkartan över Puijo i Kuopio innehåller i nuläget många förklaringar, som till exempel Hoppbacke, Hotell och Skola.
Terrängkartan över Puijo i Kuopio innehåller i nuläget många förklaringar, som till exempel Hoppbacke, Hotell och Skola. Nästa år kommer största delen av de här förklaringarna att försvinna från kartan.

Förklaringarna är korta allmänna termer som finns lagrade i kartan och som beskriver objekten på kartan. I och med övergången till det nya produktionssystemet kommer antalet förklaringar som ska upprätthållas att minska. Till följd av det här kommer förklaringar att tas bort från terrängkartan. Genom att minska antalet förklaringar kan de förklaringar som återstår på ett bättre sätt än tidigare hållas aktuella, sammanhängande och landsomfattande. 

– När papperskartan var den enda informationskällan för många av de uppgifter som beskrevs i förklaringarna, var det naturligt att det också fanns många förklaringar. Det finns totalt nästan 150 000 stycken på kartan och för närvarande finns det mer än 2 000 förklaringar som är skrivna på olika sätt, säger Suvi Heittola, ledande expert. I dag kan en stor del av den informationen hittas enkelt och i uppdaterat format i andra informationskällor. Därför lönar det sig inte längre för Lantmäteriverket att upprätthålla ett enormt antal förklaringar. 

Ändringarna förtydligar upprätthållandet av förklaringarna

Vissa av de förklaringar som kommer att tas bort upprepar redan nu information som visas på kartan med specifika karttecken eller specifika färger (t.ex. vindkraftverk, torvproduktionsområde och tjärdal). Att de här förklaringarna tas bort minskar inte den information som visas på kartan. Samtidigt kommer till exempel karttecknet för tjärdal att justeras så att det bättre skiljer sig från de andra märkena.

– Bland de förklaringar som tas bort från kartan finns även sådana som ger information som preciserar kartobjekten. Hit hör många förklaringar som är relaterade till funktionen hos en byggnad eller struktur, som hotell, postkontor, skola, butik och dansbana. De här förklaringarna är i många avseenden föråldrade och det är inte möjligt för Lantmäteriverket att upprätthålla dem på ett heltäckande och tillförlitligt sätt, säger Heittola.      

För att förenkla upprätthållandet kommer även förklaringarna för naturskyddsområden och fornlämningar (som t.ex. en boplats från stenåldern eller en fångstgrop) att tas bort. I fortsättningen kommer naturskyddsområden att endast visas på terrängkartan i form av gränslinjer.

– Nationalparker, naturreservat och vildmarksområden har alltid ett namn på kartan. Vid behov kommer en förklaring för dem att finnas kvar, vilket gör det lättare att skilja dem från andra naturskyddsområden. Fornlämningar har ett eget karttecken på terrängkartan. I fortsättningen kan du hitta mer heltäckande information om de här i Museiverkets tjänster. Numera finns bara vissa av fornlämningarna med på Lantmäteriverkets karta, säger Heittola. 

Förklaringarna gör det lättare att röra sig säkert i terrängen

Terrängkartan kommer även i fortsättningen att innehålla förklaringar som är viktiga för att man ska kunna röra sig säkert i terrängen. Sådana förklaringar är till exempel övernattningsstuga, vadställe, vindskydd, skjutbana och skjutfält. Kartan kommer också att fortsättningsvis innehålla ruttförklaringar, som motionsspår, vandringsled och snöskoterled. Några av de mer detaljerade förklaringarna av karttecknen, bland annat jättegryta och utsiktstorn, kommer också att finnas kvar. 

– Även om majoriteten av det nuvarande antalet förklaringar kommer att tas bort, kommer det fortfarande att finnas förklaringar för mer än fyrtio olika typer av kartobjekt, påpekar Heittola. 

Alla de nuvarande förklaringarna på terrängkartan kommer att ingå i datan till den terrängdatabas som ska publiceras 2024, och som kommer att gå att ladda ner på “Ladda ner geodatamaterial” på Kartplatsen. Det är en bra idé att själv ladda ner materialet om du även efter början av nästa år har behov av de förklaringar som tas bort.

Mer information

Suvi Heittola, ledande expert, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi, tfn +358 50 514 7582

Kartor
Terrängkarta

Nyheter och artiklar