Hoppa till huvudinnehåll

Höjningar av Lantmäteriverkets priser hösten 2024

Höjningen av den allmänna mervärdesskattesatsen och de ändringar av avgiftsförordningen som jord- och skogsbruksministeriet har föreslagit kan höja Lantmäteriverkets priser i november 2024.

En person skriver på en bärbar dator.
Bild:
Julia Hautojärvi

Jord- och skogsbruksministeriet begär för närvarande utlåtanden om ett utkast till förordning om Lantmäteriverkets avgifter som ska träda i kraft den 1 november 2024. Det föreslås bland annat att avgiften för registrering av ägande av aktielägenhet ska höjas så att den motsvarar den nuvarande kostnadsnivån. 

Utkastet till avgiftsförordning är för närvarande ute på remiss

Jord- och skogsbruksministeriet har begärt utlåtanden om ett utkast till förordning om Lantmäteriverkets avgifter samt avgifter och ersättningar för bestyrkande av köp 2025. Yttrandefristen pågår till den 15 augusti 2024. Ministeriet bekräftar den nya avgiftsförordningen i oktober, och förordningen ska träda i kraft den 1 november 2024. 

Den allmänna kostnadsuppgången avspeglas i utkastet till ny avgiftsförordning som prishöjningar. De avgifter som Lantmäteriverket tar ut av kunderna ger dock ingen vinst, utan används för att täcka omkostnaderna. 

Den allmänna momssatsen höjs till 25,5 % från och med den 1 september 2024  

Den allmänna momssatsen höjs från 24 procent till 25,5 procent från och med den 1 september 2024. Riksdagen har godkänt ändringen, men lagen har ännu inte stadfästs.  Den nya momssatsen kommer att tillämpas på varor och tjänster vars momssats nu är 24 procent, vilket omfattar Lantmäteriverkets momsbelagda produkter. Till dessa hör bland annat uppgifter om fastigheternas ägare och adresser, kartutskrifter och kartutskrifter som filer, kartbilder och flygfoton, datatjänster och gränssnittstjänster för avtalskunder samt beställningsuppdrag och data från GNSS-stationer.

Vårt pris exklusive moms förblir oförändrat. Produktens leveranstidpunkt bestämmer momssatsen i enlighet med skattemyndighetens anvisningar.

Läs mer

Begäran om Jord- och skogsbruksministeriets förordning om ändring av jord- och skogsbruksministeriets förordning om Lantmäteriverkets service-punkter med lokaliseringsorter (pdf, på finska)

Mer information  

Lantmäteriverket
Janne Murtoniemi, direktör för tjänster för ägande av aktielägenheter, 040 710 8862, fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi   

Lantmäteriverket
Tjänster

Nyheter och artiklar