Hoppa till huvudinnehåll

Programmet för reform av fastighetsdatahelheten fick ett mer precist namn

I augusti fattades ett beslut om att byta programmets tidigare namn, Maanhallintakokonaisuuden valmistelun suunnittelu (MaaVa) (Planering av beredningen av landadministrationshelheten), till Programmet för reform av fastighetsdatahelheten (RFD 2030).

Koristeellinen kuva.
Bild:
Maanmittauslaitos.

Lantmäteriverket och de 70 kommuner som administrerar fastighetsregistret ansvarar för fastigheternas egenskaps- och lägesuppgifter i hela Finland. Dessutom ansvarar Lantmäteriverket för  uppgifternaom ägande och inteckningar. För cirka två år sedan inledde Lantmäteriverket ett reformprogram för att bereda reformen av denna helhet. Programmet stöder lagstiftningsarbetet, skapar en bild av omfattningen av behovet av en reform och utreder både Lantmäteriverkets och andra aktörers verksamhet. Programmet genomförs i nära samarbete med de kommuner som administrerar fastighetsregistret.

Hittills har en omfattande beskrivning av helhetens nuläge och en första version av ordförrådsarbetet blivit färdiga. Det har identifierats flera viktiga åtgärder för att genomföra programmet. Åtgärderna  har redan inletts, bland annat för att förbättra kvaliteten på registeruppgifterna och för att beskriva behovet av lagändringar som ska påskynda programmet. 

Programmet skapar en vision om framtidens fastighetsdatahelhet

I augusti fattades ett beslut om att byta reformprogrammets tidigare namn, Maanhallintakokonaisuuden valmistelun suunnittelu MaaVa (Planering av beredningen av landadministrationshelheten), till Programmet för reform av fastighetsdatahelheten (RFD 2030). Namnet beskriver mer realistiskt programmets innehållsmässiga omfattning. Markadministration är ett mycket brett och även väletablerat begrepp i kommunernas arbete. Den omfattar bland annat markanskaffning och planläggning som är kopplade till fastighetsdata, men som inte ingår i programhelheten. Årtalet i slutet av förkortningen syftar på att reformen riktar sig till 2030-talet.  

Målen för programmet preciserades på grundval av en nulägesbeskrivning, som blev färdig i juni. En nyhet om nulägesbeskrivningen har offentliggjorts tidigare. Under hösten och början av året fokuserar programmet på att förtydliga de nya målen. På så sätt söks en gemensam syn mellan Lantmäteriverket och kommunerna i syfte att skapa en gemensam framtida vision för fastighetsdatahelheten innan programmet slutförs. 

Mer information

Irma Lähetkangas, programmets ägare och ordförande för den externa styrgruppen
Heikki Lind, ordförande för den interna styrgruppen
Anne Partanen, programchef

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi 

Fastigheter

Nyheter och artiklar