Hyppää pääsisältöön

Avaruusgeodesia

Kuva avaruusgeodesia

Ryhmässä kehitetään ja tehdään avaruuden signaalien avulla tehtävää maan muodon, asennon, pyörimisen, tähti- ja maantieteellisen paikan sekä liikkeiden mittaamista (=avaruusgeodesia) sekä tehdään avaruuteen ja geodesiaan liittyvää perustutkimusta. Ylläpidämme osaltamme Metsähovin tutkimusasemaa. Olemme rakentamassa uutta satelliittilaserjärjestelmää (SLR), jolla mitataan tarkkoja etäisyyksiä satelliitteihin.

SLR:lla voidaan määrittää useita geodeettisia parametreja, kuten Maan massakeskipisteen paikka sekä maapallon painovoimakentän muotoa. Lisäksi tutkimme satelliittilaserin käytettävyyttä avaruusromujen havainnointiin ja karakterisointiin. Kvasaareiden radiosignaalien avulla tehtävään hyvin pitkän kantaman interferometriaan (VLBI) olemme pystyttämässä omaa huippumodernia järjestelmää kansainväliseen järjestelmään. Tällä saadaan määrättyä maan avaruudellinen paikka ja asento sekä asemien globaalisten etäisyyksien muutokset. Avaruudesta putoavien kappaleiden tunnistamiseksi kehitämme passiivisia optisia havaintoja.

Mittaustarkkuuden parantamiseksi, osaamisen lisäämiseksi ja oheishyötyjen tuottamiseksi tutkimme kvasaareiden rakennetta, uusia ja vanhoja tähtitieteellisiä havaintoja tähdistä ja aurinkokunnasta, sähkömagneettista sirontaa ja säteilynkulkua, sekä lumen, maan ja metsien optisia ja geofysikaalisia ominaisuuksia. Osallistumme useihin kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin. Kehitämme laitteistomme ja osaamisemme pohjalta uusia sovellutuksia maanmittauksen, ilmatieteen, geofysiikan, planeettatutkimuksen, maansuojelun ja muun tieteen ja tekniikan käyttöön.

Yhteyshenkilöt
Jäsenet
Asiasanat
satelliittilaser
VLBI
Osaamisalue
Rahoittajat
FGI