FLOWER
Tekoälyyn perustuvia algoritmeja, jotka käyttävät kuvantunnistusta optisilla antureilla varustettujen korkearesoluutioisten lennokkien datassa, voidaan nykyään käyttää digitaalisessa ja kehittyneessä metsänhoidossa (esim. täsmämetsätaloudessa) yksittäisten puiden seurantaan. Tätä konseptia tarkastellaan tässä hankkeessa yksittäisten puiden kartoittamiseksi siementarhoilla.
Hankkeessa käytetään kuusen siementarhoja koealueena. Kuusen kukkien lukumäärä puussa arvioidaan moni- ja hyperspektrikameroilla otettujen korkean resoluution lennokin kuvien perusteella, jotta voidaan tutkia mahdollisuutta tarkkailla käpyjen laatua hyönteisten ja/tai sienitautien esiintymisen osalta.
Kukinta-aikana kerättyjä tietoja voitaisiin käyttää puukohtaisten hoitotoimenpiteiden suunnittelussa siemenviljelyksillä ja käpyjen keräämisessä myöhään syksyllä erityisesti, jos käpyjen kuntoa voitaisiin seurata kattavasti ja yksityiskohtaisesti ennen keräämistä. Lisäksi kukintatietojen kerääminen puukloonikohtaisesti mahdollistaisi tarkemman analyysin yksivuotisen siemenviljelyn geneettisestä laadusta ja monimuotoisuudesta.
FLOWER-hanketta johtaa ja koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke) yhteistyössä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n ja Linnaeus yliopiston kanssa, ja se on suomalaisten ja ruotsalaisten kaukokartoituksen, paikkatiedon, anturien ja siemenviljelyn asiantuntijoiden yhteishanke. Hankkeen tulokset ovat avoimesti saatavilla paikkatietoa kerääville yrityksille.
-
Spektrofotogrammetria
Read more about Spektrofotogrammetria