Hyppää pääsisältöön

SingleTree

Euroopan metsät ovat keskeisiä biotaloudessa ja ekosysteemipalveluiden tarjoamisessa. Ilmastonmuutos uhkaa kuitenkin metsiämme kasvavassa määrin. Metsät ovat vaarassa menettää kykynsä sitoa hiiltä, ylläpitää monimuotoisuutta ja tarjota ihmisille virkistysmahdollisuuksia. SingleTree-projekti tarjoaa ratkaisuja tähän haasteeseen EU:n biotalous- ja ympäristötavoitteiden mukaisesti. Tavoitteena on kehittää metsänhoitoa, joka on sekä kestävä että taloudellisesti kannattava.

 

SingleTree hyödyntää huipputeknologiaa, kuten tekoälyä, seuratakseen yksittäisiä puita ja koko metsiä. Tämän tiedon avulla voidaan tehdä entistä parempia päätöksiä metsänhoidosta ja varmistaa, että metsät pysyvät terveinä ja tuottavina. Projektin tavoitteena on kehittää kestävää metsätaloutta, jossa metsät ovat terveitä ja monimuotoisia. Tekoäly auttaa havaitsemaan metsissä esiintyviä sairauksia ja tuholaisia varhaisessa vaiheessa, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin ja metsän terveyden ylläpitämisen. Optimoimalla metsänhoitotoimet saadaan tuotettua laadukkaampaa puuta, joka soveltuu paremmin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Samalla SingleTree pyrkii edistämään metsien monimuotoisuutta ja luomaan elinympäristöjä erilaisille lajeille.

Datankeräyksen optimointi arvonketjun eri vaiheissa, metsänhoitotoiminnoista puunjalostukseen, auttaa päätöksenteossa esimerkiksi korjuuaikojen ja käsittelyvaihtoehtojen valinnassa. Yhteiskehittämislähestymistavan avulla Living Lab -arvoketjut kehittävät nopeasti ratkaisuja tosielämän haasteisiin. Projekti keskittyy lisäämään metsän kykyä selviytyä häiriöistä, ehkäisemään biodiversiteettihäviötä ilmastonmuutoksen vuoksi ja maksimoimaan eri puulajien käyttöä.

SingleTree priorisoi metsäbiomassan täyden hyödyntämisen korostamalla jalopuun merkitystä hiilen sitomisessa. Lisäksi SingleTree arvioi innovaatioidensa ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia keskittyen biodiversiteetin lisäämiseen, resurssitehokkuuteen ja vaikutuksiin sidosryhmille. Projekti kannustaa erityisesti pk-yrityksiä ja muita paikallisia toimijoita omaksumaan innovatiivisia liiketoimintamalleja, jotka korostavat kestävyyttä, kiertotaloutta ja porrastettua biomassan käyttöä. Tämä strategia parantaa materiaalin hyödyntämistä ja korostaa kompromissien, synergioiden ja yhteisön osallistumisen tasapainoa, mikä varmistaa ympäristölle, yhteiskunnalle ja taloudelle hyödyllisiä tuloksia maakunnissa ja maaseutualueilla.

Hanketta toteuttavat Nibio (Norja), Fundación Centro de Servicios y promoción Forestal y de su Industria de Castilla y León (Espanja), Creative Optimization Sweden AB, (Ruotsi), Universidad de Valladolid (Espanja), Maanmittauslaitos (Suomi), Sveriges lantbruksuniversitet (Ruotsi), Koko Forest Oy (Suomi), Kelluu Oy (Suomi), SCA Skog (Ruotsi), Itä-Suomen yliopisto (Suomi), ja Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU (Norja).

Euroopan unionin logo ja Euroopan unionin rahoittama -teksti.

Euroopan unionin rahoittama. Esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat kuitenkin vain kirjoittajien omia eivätkä välttämättä vastaa Euroopan unionin tai  CBE JU:n näkemyksiä. Euroopan unionia tai myöntävää viranomaista ei voida pitää niistä vastuussa.

Yhteyshenkilöt
Asiasanat
metsän terveys
puun laatu
biodiversiteetti
kaukokartoitus
tekoäly
Projektin kesto
Rahoittajat
FGI
EU
Projektin yhteistyötahot
NIBIO - Norsk institutt for bioøkonomi
Sveriges lantbruksuniversitet
Itä-Suomen yliopisto
Universidad de Valladolid
Eidgenössische Forschungsanstalt WSL
SCA Skog AB
Creative Optimization Sweden AB
Amt für Wald und Naturgefahren
Kelluu Oy
Koko Forest Oy
Fundacion Centro De Servicios Y Promocion Forestal
Eidgenössische Technische Hochschule Zürich ETHZ
Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet NTNU