Joka toinen vuosi pidettävän International VLBI Service for Geodesy and Astrometry (IVS) -yleiskokouksen aiheina olivat alan viimeisimmät tutkimukset ja tekninen kehitys. Kokous tarjoaa tilaisuuden tutkijoiden ja insinöörien tapaamiseen ja tietojen vaihtoon. Pitkäkantainterferometria, VLBI, on radioastronomian tekniikka, jota käytetään myös geodesiassa ja astrometriassa. Sen avulla määritetään tosiaikaisesti Maan asento avaruudessa ja määrityksessä käytettyjen ekstragalaktisten radiolähteiden, kvasaarien, ominaisuuksia ja erityisesti niiden tarkat paikat. IVS on Kansainvälisen geodeettisen assosiaation (IAG) palvelu, joka kokoaa ja analysoi globaalin VLBI-verkon havainnot ja jakaa niistä saadut aineistot.
Tällä hetkellä Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla valmistellaan uuden radioteleskoopin käyttöönottoa. Teleskooppi tulee olemaan osa kansainvälistä IVS:n VGOS (VLBI Global Observing System) havaintoverkkoa. Konferenssiosallistujia kiinnosti erityisesti Metsähovin tutkimusaseman kehitystyö.
Korona-pandemian vuoksi tapahtuma järjestettiin virtuaalisena. Kokoukseen osallistui 170 tutkijaa yli 20 maasta. Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen toivotti osallistujat tervetulleiksi. IAG:n pääsihteeri professori Markku Poutanen esitti IAG:n tervehdyksen ja IVS:n puheenjohtaja professori Rüdiger Haas avasi kokouksen.
– Olemme tyytyväisiä, että IVS:n yleiskokous onnistui pandemiasta huolimatta ja asiantuntijat ympäri maailman osallistuivat kokoukseen. Tapahtuman aikana vaihdoimme ja jaoimme tietoa uusimmista IVS:n toimintaan liittyvistä asioista ja tutkimuksista. Saimme myös uusia ideoita sekä keskustelimme tulevista suunnitelmista, kertoo Paikkatietokeskuksen erikoistutkija Nataliya Zubko, joka oli paikallisen järjestelytyöryhmän puheenjohtaja.
Yleiskokouksen yhteydessä järjestettiin geodeettiseen ja astrometriseen VLBI-tekniikkaan liittyvä IVS-koulu, joka oli suunnattu alan opiskelijoille ja nuorille tutkijoille.
– Koulun tarkoitus on tutustuttaa nuoria tutkijoita VLBI-tekniikan kehitykseen, mutta myös jakaa osaamista eri tutkijasukupolvien välillä, kertoo Nataliya Zubko, joka valittiin IVS:n koulutustyöryhmän uudeksi puheenjohtajaksi.
Tänä vuonna tapahtuma järjestettiin etäopetuksena ja se keräsi ennätysmäärän osallistujia. Suomessa järjestettiin myös ensimmäinen IVS-koulu vuonna 2013. Sen jälkeen kouluja on pidetty kolmen vuoden välein.
Lisätietoa
Nataliya Zubko, FT, Erikoistutkija 029 531 4918, +358 50 5280640 etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Lue lisää IVS yleiskokouksesta ja IVS koulusta.
Maanmittauslaitos isännöi kansainvälistä VLBI-konferenssia – Metsähovin tutkimus esillä
Tapahtuma painottui geodeettiseen ja astronomiseen VLBI-tutkimukseen ja -tekniikkaan. VGOS-teknologia on nyt erityisen ajankohtaista, sillä sitä ollaan ottamassa käyttöön tutkimusasemilla ympäri maailmaa. Myös Paikkatietokeskus on siirtymässä VGOS-teknologiaan osana kansainvälistä verkostoa.
Kuva:
Yu Takagi
Paikkatietokeskus
Tutkimus