Paikkatietoikkuna ja Paikkatietohakemisto ovat Maanmittauslaitoksen ylläpitämiä, maksuttomia palveluita. Paikkatietoikkuna on näyteikkuna suomalaisten organisaatioiden julkaisemiin karttatasoihin. Palvelun kautta voi muun muassa katsella eri karttatasoja päällekkäin, tehdä koordinaatistomuunnoksia, luoda tilastoteemakarttoja ja tehdä yksinkertaisia paikkatietoanalyyseja. Käytettävissä on yli 2500 karttatasoa noin 60:ltä eri organisaatiolta.
Maanmittauslaitos tekee tiedontuottajaorganisaatioiden kanssa sopimukset ennen kuin lisää heidän tarjoamansa karttatasot Paikkatietoikkunaan. Karttatasot pohjautuvat tiedontuottajien julkaisemiin rajapintapalveluihin, joten ne ovat yhtä ajantasaisia kuin tiedontuottajien omissa palveluissa.
Paikkatietohakemistossa tiedontuottajat, kuten kunnat, voivat ylläpitää paikkatietojen kuvauksia eli metatietoja. Ne auttavat löytämään paikkatietoaineistot ja -palvelut ja arvioimaan niiden soveltuvuuden aiottuun käyttötarkoitukseen.
Paikkatietohakemistossa on noin 1500 julkaistua metatietodokumenttia paikkatietoaineistoista ja -palveluista. Kunta voi ylläpitää metatiedot Paikkatietohakemistossa ja linkittää ne kunnan verkkosivuille, jolloin kuvaukset tarvitsee laatia vain yhdessä paikassa.
Paikkatietohakemiston metatietoja pystyy katsomaan helposti myös Paikkatietoikkunasta. Metatiedoista näkee, kuka on tiedontuottaja, kuinka usein aineisto päivittyy, millainen on lisenssi, rajapinnan osoite tai ladattavan aineiston osoite ja yleinen kuvaus.
Paraisten kaupunki on löytänyt palvelut
Paraisten kaupungin paikkatietovastaava Frida Ringwall kertoo käyttävänsä työssään sekä Paikkatietoikkunaa että Paikkatietohakemistoa.
- Katson ensin Paikkatietoikkunasta, mitä aineistoa aihepiiristä on tarjolla joko rajapintapalveluna tai ladattavissa olevana aineistona, Frida Ringwall kertoo.
- Saan samalla palvelusta käsityksen, millaista aineisto on. Sen jälkeen haen rajapintapalvelun tiedontuottajalta tai käytän lataamaani aineistoa kunnan paikkatieto-ohjelmistoissa, kuten QGIS:ssa ja ArcGIS:ssa, Ringwall jatkaa.
Frida Ringwallin kollegat käyttävät Paikkatietoikkunan historiallisia ilmakuvia ja vertaavat aiempaa tilannetta nykypäivään. Kyseinen toiminnallisuus on hyödyllinen esimerkiksi rakennusvalvonnassa rakentamisvuoden tarkistamiseen ja rakennusrekisterin täydentämiseen.
Myös Paikkatietoikkunan koordinaattimuunnospalvelu on Frida Ringwallille tuttu. Hän pitää sitä kätevämpänä kuin QGIS-ohjelmistoa yksittäisten pisteiden muuntamisessa koordinaatistosta toiseen. Yleensä hän muuntaa kunnan GK23 kaistasta TM35-koordinaatistoon tai päinvastoin.
Karttatasot saataville rajapintojen kautta
Paikkatietoikkunasta löytyy myös Paraisten tuottamia ja rajapintapalveluna julkaisemia aineistoja: Paraisten ajantasa-asemakaavayhdistelmä ja opaskartta rasterimuotoisina karttatasoina. He ovat laatineet niistä metatiedot Paikkatietohakemistoon. Samat karttatasot löytyvät myös Suomen ympäristökeskuksen Liiteri-palvelusta.
- Kun karttatasot ovat näkyvillä useammassa paikassa, asiakkaat löytävät ne helpommin, Frida Ringwall sanoo.
Ringwall lisää vielä, että myös INSPIRE-velvoite on motivoinut laittamaan karttatasoja tarjolle. Hän kertoo kunnan harkitsevan, että he laittaisivat lisää karttatasoja näkyviin Paikkatietoikkunaan.
Aikaisemmin toinen taho hoiti rajapintapalvelut ja metatietojen ylläpidon Paraisten laskuun. Nykyään omat työkalut mahdollistavat rajapintapalvelujen julkaisun ja ylläpidon omana työnä.
Parainen laatii ja ylläpitää metatietoja Paikkatietohakemistossa
Ringwall on katsonut paikkatietojen metatietojen ylläpidossa mallia muilta kunnilta, mutta totesi riskinä olevan, että mahdolliset virheet kertautuvat. Hän toivoo selkeää ohjeistusta, mitä tietoja pitää kuvata, jotta metatiedot täyttävät INSPIRE-direktiivin vaatimukset.
Frida Ringwall toivoo, että Paikkatietohakemiston monikieliset metatietopohjat olisivat käytettävissä täysimääräisesti. Hän kaipasi esimerkkejä avainsanoista, joiden avulla parantaa aineistojen löydettävyyttä. Samoin hän toivoi esitäytettyjä metatietopohjia.
- Olen havainnut, että ohjeistusta on parannettu. Aikaisemmin on ollut vaikea tietää, mitä lisenssiä tulisi tai olisi hyvä käyttää, mutta nyt tilanne on selkeämpi, Frida Ringwall sanoo.
Maanmittauslaitos kuuntelee herkästi asiakkaiden palautetta ja tekee uudistuksia
Johtava asiantuntija Lena Hallin-Pihlatie Maanmittauslaitoksesta kertoo Maanmittauslaitoksen kuuntelevan tiedontuottajien palautetta. Paikkatietohakemiston uusiin metatietopohjiin on tuotu tarjolle paikkatietoaineistojen ja -palveluiden löydettävyyttä tukevat asiasanastot asiasanoineen sekä INSPIREn vaatimat tiedot valmiiksi tarjolle. Nykyään voi myös tarkistaa metatiedon INSPIRE-yhteentoimivuuden käyttämällä Paikkatietohakemistosta löytyvää INSPIRE-validointipalvelua.
Vastauksena puutteisiin monikielisyyden osalta Halin-Pihlatie myöntää, että Paikkatietohakemiston kielituessa on vielä parantamisen varaa. Tilanne onneksi paranee, kun siirrytään Paikkatietohakemiston taustalla olevan GeoNetWork-ohjelmiston uuteen versioon.
- Paikkatietoikkunaan olemme erittäin tyytyväisiä. Palvelu toimii hyvin, myös ruotsiksi, Frida Ringwall kehuu.
Lena Hallin-Pihlatie ja Hanna Horppila
Kirjoittajat työskentelevät Maanmittauslaitoksen Tietopalveluissa johtavina asiantuntijoina